Korkép blog

kedd, április 07, 2009

Egy trükk mind felett?


2009.04.07. 13:01 zero

Emlékszünk, egy szép februári napon Gyurcsány Ferenc felállt a Parlamentben, és bejelentette a csomagját. Törvényjavaslatok nem lettek belőle, sőt, a történelem  túllépett ezen, mivel kiderült, hogy ez a csomag bizony édeskevés.

De más is zajlott ekkor a színfalak mögött.

Március 10-én teljes titokban Veres János és Simor András egy "Kiegészítő Egyetértési Megállapodás"-t  írt alá az EU-val, melyet Joaquín Almunia pénzügyi biztos március 11-én ellenjegyzett. Mindezt az IMF hitel következő, 2 milliárd eurós részéért cserébe.

Többek között ez szerepel benne:































































































































Március 22-én MSZP kongresszus. Az aláírt szerződés még mindig teljesen titokban, erről csak Gyurcsány, Veres és Simor tud ... Gyurcsány Ferenc bejelenti a lemondását.
Gyurcsány Ferenc a 10 napos utódkeresési lázban megtalálta a miniszterelnök-jelöltjét, Bajnai Gordon személyében.

EKKOR, amikor meglett a fix utód MSZP-SZDSZ támogatással, csak ekkor teteti bele  Gyurcsány a szerződést a Magyar Közlönybe! Lásd az utolsó előtti pont (4§. 2.) ...

Szóval április 2-án pénteken megjelent a Magyar Közlönyben, a 13 556.-oldalon, így az aznap hatályba lépett. Úgy, hogy semmiféle (parlamenti) döntés nem született róla, nincsenek törvényjavaslatok kidolgozva, nincsenek benyújtva az Országgyűlésnek. De a Magyar Közlönyben megjelent. Mindezt a 2 milliárd euró hitelért cserébe.

A hír nem rendíti meg a sajtót, de beszámol róla az Infórádió és a Népszabadság. Az MSZP és az SZDSZ-es képviselők sem tudtak róla, hogy a kormány mozgástere durván leszűkült, és már minden szerződésbe van rögzítve.

Április 5-én Bajnai Gordont meg is választják hivatalos miniszterelnök-jelöltté.

Gyurcsány Ferenc utolsó(?) trükkje fényesen sikerült. A megszorítások első csomagja a Magyar Közlönyben, az IMF hitel további részletei biztosítva vannak 2010 áprilisáig, az utódja megvan. Kis pihi, egy kis pénzosztás a Táncsics Alapítvány élén, esetleg egy kurva jó könyv a modern baloldalról. Aztán jövő év elején, a választások előtt jöhet a Nagy Visszatérés ... ártatlanul, szűzies kisfiús mosollyal. Mindent lesakkozott előre, az egész egy kurva nagy színjáték volt, öt párti statisztálással. Kurva nagy játékos ez a Feri ...

Keller László, PM államtitkár:
"az IMF és az EU nem diktál Magyarországnak, de a kabinetnek folyamatosan el kell számolnia a két szervezet felé a vállalásaink teljesítéséről, ahhoz, hogy le tudja hívni az aktuális hitelkeretet."

Talán jellemző, hogy még a HVG-nél is eldurrantak a hajszálerek:

"Ebből a demokráciafelfogásból persze egyenesen következett, tehát meg sem lepődhetünk azon, hogy a Magyar Közlöny egyik eldugott oldalának elrejtett kormányrendeletéből tudtuk csak meg, a felelős magyar kormány a végnapjaiban, még márciusban – mint egy kopott kabátot – leadta a kormányzást Brüsszelben. Mint a régi szép időkben, a 80-as években, amikor a sorok közötti olvasásból, az elvtársak utalásaiból, körmondataiból és arcmimikájából kellett kitalálni, hogy mi a túró is történik az országban, most egy alig olvasott lapból, no meg a pénteki Népszabadságból tudhatta meg a nyilvánosság a tutit. Nevezetesen, hogy bárki lesz is a következő miniszterelnök, már egy aláírt, az EU-val szemben bevállalt, és április 3-a óta hatályban is lévő megszorítási csomag rendelkezései szerint kell irányítania Magyarországot. (Ezeket a feltételeket egyébként Bajnai csomagja még túl is teljesíti, bár ki tudja, talán az időközben tovább romló gazdasági helyzetünk és kilátásaink miatt tovább szigorodtak az EU és a Valutaalap előírásai).
(...)
Veres János pénzügyminiszter a dokumentum aláírása után teljes lelki nyugalommal hazajött Brüsszelből, és elfelejtett szólni a saját népének erről a kicsiny részletről. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanígy tett, és most már világos, milyen körülmények között mondott le. Mint tudjuk, éppen az MSZP-kongresszus előtt külföldi utakat(Brüsszel, Frankfurt) bonyolított le, ahol minden valószínűség szerint közölték vele a szomorú valóságot, hogy a pénzügyi összeomlás elkerülése végett legyen szíves a kijáratnál leadni a nemzeti szuverenitást. Leadta, hazajött, és felmérte a helyzetét: vagy kiáll az emberek elé, tájékoztatja őket a valóságról, a hitelezők által rá erőltetett programról, vagy sunnyog. Az őszödi hős természetesen az utóbbit választotta. Figyelemelterelés végett nagy zajt csapott, két hétig a saját lemondásával tömte meg a híradókat, majd amikor már megtalálták azt, aki vállalja, hogy elviszi a balhét, beletetette az intézkedéscsomagot a Magyar Közlönybe. A magyar törvényhozás szocialista képviselőinek pedig, mint egyszerű statisztáknak, bohózatba illő körülmények között kellett aláírásukkal hitelesíteniük azt, amit a pénzügyminiszter már amúgy is elvállalt.

Hölgyeim és uraim, lehet örülni vagy bánkódni, kinek, hogy tetszik: megkezdődött a reformdiktatúra."

Nincsenek megjegyzések: