Korkép blog

szerda, április 29, 2009

Módszerváltás Hódmezővásárhelyen


2009.04.29. 08:31 laspalmas

Hódmezővásárhely szőrösszívű, keménykezű, patáspárti polgármestere, Lázár János a haladás útját járja. Vagy inkább a sorsot kísérti? Majd kiderül...
Nem elég, hogy a múltkor megmondta, hogy aki nem vállalja el a felajánlott közmunkát, az 3 évig egy kanyi vasat sem kap segélyként, most újabb intézkedést hozott:
Az önkormányzati intézményekben dolgozó 300 (!) nyugdíjast, akik között a legtöbb tanár, de vannak szakipari, pénzügyi, szociális és egészségügyi területen dolgozók is, nem foglalkoztatják tovább, vagyis kirúgják. Ezzel akarja elérni azt, hogy a helyi diplomás fiatalok ne költözzenek el.
Támogatni való ötlet! Lehet sírni, hogy mi lesz szegény nyugdíjasokkal, de ne felejtsük el, hogy a fiatalok jelentik a jövőt helyi és országos szinten egyaránt. Ha nem kapnak munkát, akkor bizony elköltöznek. Vagy egy másik településre, vagy külföldre, ahogy az exünk is javasolta. Lázár János felismerte ezt, és a saját eszközeivel megpróbál tenni ellene.
Ahogy fogalmazott: "olyan várost szeretnének, ahol a fiataloknak nem csak születni, hanem élni is érdemes. Tehát lesz munkahelyük, tudnak családot, otthont teremteni. Nagyon fontos, hogy a városnak a helymegtartó képességét erősíteni tudják, de ehhez munkát kell biztosítani."
Sajnos a helyi ellenzék nincs elájulva az ötlettől: Szőke Mihály, az MSZP hódmezővásárhelyi szervezetének alelnöke szerint ez az intézkedés az oktatás színvonalát fogja rombolni. "Úgy gondolom, hogy lehetnek olyan nagy tudású szakmabeli emberek, akik nyugdíj mellett dolgoznak, és - hogyha mondhatom azt egykori pedagógusként - vétek őket elküldeni. Mivel rendelkeznek olyan tapasztalattal, amitől egy kezdő pedagógus jobbá válhatna" - mondta a Független Hírügynökségnek.
Persze a szavazóbázis, a nyugdíjasok...A fiatalokkal mi lesz, Szőke úr? Dögöljenek éhen? Egy pályakezdő tanár ne kapjon állást, mert nem elég "nagy tudású", nincs annyi gyakorlata, mint annak, aki már 30-40 éve tanít, és bár kicsit vaksi, kicsit nagyothall, sokmindenre nem emlékszik, de "vétek lenne elküldeni" ?

Nincsenek megjegyzések: