Korkép blog

hétfő, február 05, 2007

Hová lettek a jelvények?

2007.02.05., hétfõ
tomcat

"Nem várt választ kaptam a tegnapelõtt feltett kérdésre, hogy hová tûntek a Kossuth téri rendõrök jelvényei. Este csöngött a telefonom, és egy Kossuth téri rendõr keresett. Azt mondta, a jelvények nem véletlenül "estek le" megint: az eligazításon szigorú utasítást kaptak, hogy ha elhangzik a "sisakot fel" parancs, vegyék le. Ilyen egyszerûen. Volt valami mellékesen odaböfögött magyarázat is, hogy azért, mert a sisakon úgyis van azonosító, de ezt még a civilek se veszik be, hiszen aki látott már rohamrendõrt - és mostanában a Kossuth téren elég sokan vagyunk ilyenek - azok tudják, hogy azon legfeljebb egy kétjegyû szám van, a sisak hátulján, ami az alegységen belül azonosítja a faszit a parancsnoka számára. Arról nem is beszélve, hogy az én képeimen is látható, hogy nem csak sisakos rendõrökön nem volt jelvény. Az a hadnagy is, akinek a kitûzõt átadtam, közönséges sapkát viselt, mellette álló társaival együtt.

Rendõrünktõl megtudtam azt is, hogy a rendõröket "politikai megbízhatóság" alapján osztották be a különbözõ helyekre. A vidékrõl felhozott embereket a legeldugottabb helyekre tették, ahol biztosan nem várható balhé: a tévészékházhoz, a rádióhoz, vagy a megerõsített járõrökbe osztották õket. A Kossuth térre, az "állatkertbe" Gergényi legmegbízhatóbb emberei kerültek, a BRFK központi állományából. Õk ugyanazok, akik bátran lõttek és viperáztak október 23-án. Meg persze most is: tegnap is viperával agyaltak meg valakit, mielõtt elõállították, legalábbis ezt beszéli az a harminc-negyven ember, aki ezer rendõr gyûrûjében, a Batthyány-örökmécsesnél próbál úgy tenni, mintha nem félne.

Az elõállítások során is trükköket alkalmaznak. A begyûjtött személyeket nem "elõállítják", vagyis összecsomagolják, és bilincsben elcipelik, hanem, úgymond "elvezetik." Ez a legenyhébb kényszerintézkedés, amelyre az elvezetett személy saját biztonsága érdekében szokott sor kerülni. Engem is így vezettek el a Moszkva téri cigánytüntetésrõl. A lényeg, hogy ezért az elvezetett személy nem indíthat pert, mert erre, ugyebár, az õ biztonsága érdekében került sor, tehát kuss. Az más kérdés, hogy a megnevezésen kívül a dolog azonos az elõállítással.

Halvány remény azért még van arra, hogy nem minden rendõrt képeztek át birodalmi rohamosztagossá. Szombaton ötven-száz fõs csoport tüntetett Kuncze tököli házánál. Az ott biztosító rendõrök valamennyien tisztelegtek, amikor a tüntetõk a Himnuszt énekelték. A Kossuth téri rendõröktõl valahogy sosem látunk ilyesmit. S van olyan is, aki négyszemközt megmondta néhány tüntetõnek, õ nem fog részt venni benne, ha még egyszer gumilövedékes utcabált akarnak velük csinálni, alegységével együtt meg fogja tagadni a törvénytelenül kiadott parancsokat. ..."

http://blog.tomcatpolo.hu/

Nincsenek megjegyzések: