Korkép blog

szerda, május 02, 2007

"Áruló szent földben nem nyughat" - kiásták Kádár hulláját

2007-05-02. 16:24:04

Megrongálták a hazaáruló Kádár János síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben szerdán – közölte a rendőrség szerdán. Sajtóinformációk szerint a tettesek elvitték Mária asszony, Kádár János felesége urnáját és a néhai tömeggyilkos MSZMP-főtitkár csontjait is.

Gyilkos és áldozatai

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese elmondta: ismeretlenek leszedték a síremlék fedlapját, a földet pedig kidobálták. A kerületi kapitányság rongálás miatt rendelt el nyomozást, a vizsgálat jelenleg is tart – tette hozzá. Az ügy kivizsgálására a kapitányságvezető tíz fős (sic!!) nyomozócsoportot állított fel, mely megkezdte a tanúkutatást és adatgyűjtést. (Amikor egyszerű magyar halandók sírját gyalázzák meg, lopják le róluk a nemesfémet, a rendőrség messze nem szokott ekkora erőket mozgósítani - a szerk.)

A rendőrség egyelőre az emberi maradványokkal kapcsolatban egyetlen információt sem erősített meg. A Népszabadság Online szerint a sír mellett egy meredek, embernyi vastagságú „alagút“ látható. Vélhetően a tettesek azon keresztül érték el a koporsót, és vitték el a csontokat vagy azok egy részét.

A temetőben a munkásmozgalom (vagyis a kommunista gyilkosok és talpnyalóik) panteonjára fekete festékkel feliratot írtak: „Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat.“ A BRFK vizsgálja, hogy van-e köze a feliratnak a sírrongáláshoz.

Ismeretes: az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtása után kivégzett 229 embert - csaknem harmaduk 24 évnél fiatalabb volt! - jeltelen sírba, sokszor megkötözve, arccal lefelé földelték el. A híres-hírhedt 301-es parcellában - ahol a legtöbb meggyilkolt hazafi nyugodott -33 évig egy szál virágot sem szabadott elhelyezni. Hozzátartozóik közül sokan 1989-ig nem is tudták, hova temették szülőjüket, gyermeküket, házastársukat, vagy testvérüket.

Nincsenek megjegyzések: