Korkép blog

szerda, február 27, 2008

50 ezres bírság árpádsávos zászlóért

2008. 02. 27., 15:16 | Frissítve: 7 órája

Egy a tavaly májusi szocialista rendezvényen Árpád-sávos zászlóval jelent meg Fáber Károly a Rendszerváltó Fórum vezetője, amiért a bíróság most elmarasztalta. Az ítélet rámutat: A záűszló(sic!) nem önkényuralmi jelkép, de vannak olyan helyzetek, amikor e jelkép irritáló.

Az árpádsávos zászló a bíróság szerint sem önkényuralmi jelkép, de bizonyos helyzetekben irritáló - ezért ítélték pénzbüntetésre Fáber Károlyt, a Rendszerváltó Fórum vezetőjét, aki egy ilyen zászlót tartva jelent meg 2007 májusban az MSZP egyik rendezvényén. Fáber Károlynak 50 ezer forintos pénzbírságot kellet fizetnie a múlt heti ítélet szerint.
Fáber Károly

A Nemzeti Jogvédő alapítvány tájékoztatása szerint a rendezvényen Fáber Károly mindössze annyit csinált, hogy egy árpádsávos zászlóval a kezében nézte az MSZP rendezvényét. A rendezvényen résztvevők közül többen szidalmazni kezdték, mert zavarta őket a zászló. A bíróságon az egyik rendőr tanú azt mondta, hogy mivel a rendezvényen védett személy - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - is részt vett, szigorúbban kellett fellépniük a biztosításban résztvevő rendőröknek. Fáber a rendőrök felszólítására nem akarta összecsavarni a zászlót, ezért passzív engedetlenség miatt előállították.

Fáber Károly védője szakértői véleményt hozott arról, hogy az árpádsávos zászló nem önkényuralmi jelkép. Ezen felül elmondta a bíróság előtt, hogy senkit nem veszélyeztetett a Rendszerváltó Fórum vezetője, vagyis a rendőri intézkedés szerinte jogszerűtlen volt.

A bíróság ötvenezer forintra bírságolta Fábert, mert - mint az ítélet indoklásában elhangzott - a zászló bizonyíthatóan nem önkényuralmi jelkép, azonban olyan helyen használták, ahol a többi embert zavarta. Ezért volt jogszerű a rendőrök fellépése, mert ezzel a közrend és a nyugalom helyreállítását szolgálták.
http://index.hu/politika/belfold/faber080227/

Nincsenek megjegyzések: