Korkép blog

hétfő, február 09, 2009

Széttaposták Samu maradványait

MTI
| 2009. február 9., hétfő 15:03 | Frissítve: 1 órája
A 14 éves lány kulcsa passzolt a múzeum zárjához. Bement, összefirkálta a vitrineket, és feldúlta a lelőhelyet.

Egy 14 éves lány vandál módon megrongálta és szétdúlta a vértesszőlősi előember maradványait. Az elkövető részben elismerte tettét, mondta a tatabányai kapitányság hivatalvezetője.

A helyi általános iskola tanulója a saját lakásukhoz használt egyik kulccsal nyitotta ki a Magyar Nemzeti Múzeum bemutatóhelyét. Az ablakokra és a vitrinekre együttesek neveit firkálta, és széttaposta a Samunak elnevezett vértesszőlősi előember maradványait.

Mivel a bemutatóhely csak időszakosan látogatható, a rongálást csak a szokásos heti szemle során fedezték fel a múzeum munkatársai. Feltételezésük szerint a cselekmény január 28-a és február 4-e között történt.

A település körzeti megbízottja azonosította a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható fiatal lányt.

A rendőrség még vizsgálja, hogy voltak-e társai. A szakemberek megkezdték az okozott kár eszmei értékének felbecsülését.

Az 1965-ben megtalált vértesszőlősi előember, akit a tudósok egyszerűen Samunak keresztelték el, világhírűvé vált tudományos ritkaság. A Samut és a többi, a környéken feltárt leletet magába foglaló mintegy 8-10 méter vastagságú édesvízi mészkő kora a vizsgálatok szerint 350 ezer év.

http://index.hu/bulvar/2009/02/09/egy_diaklany_szettaposta_samu_maradvanyait/

Nincsenek megjegyzések: