Korkép blog

hétfő, március 19, 2007

Lebontotta a rendőrség a Kossuth téri kordont

2007. március 19. 7:39

MNO
A rendőrség hétfő hajnali négy órára lebontotta a Kossuth téren a múlt év október 23-án felállított kordonokat. Így ismét szabaddá vált az Országház előtti parkoló és a Rákóczi-, illetve a Kossuth-szobor előtti füves terület – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hajnali egy órakor kezdte meg a fémkordonok szétszerelését és három óra alatt el is szállította a Parlament elől a lebontott elemeket.

Az Országház főbejáratától néhány méterre egy másik kordont állítottak fel, de a parkoló területének nagy része szabaddá vált, csakúgy, mint a Rákóczi-szobor előtt a tavasszal felújított, virágokkal beültetett és fűmaggal beszórt terület. Az utolsó teherautó, amely a fémkordonokat szállította vissza a BRFK telephelyére, kevéssel hajnali négy óra után hagyta el a Kossuth teret. A kordon lebontásának hírére megjelent tüntetők a bontást követően hazatértek, az Országház épülete körül rendőrautók járőröztek.

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője az MTI helyszínen lévő tudósítójának a kordon lebontására reagálva úgy fogalmazott: „Visszaszállt a szabadság madara, a turulmadár az Országház parkolójába, visszakaptuk a magyar demokrácia lelkét". Hozzátette: abban bíznak, hogy az új kordont is lebontják és Magyarország végre visszakapja történelmi alkotmányát. Az MTI-vel közölte azt is, hogy keddtől minden nap 17.30-21.30-ig demonstrálhatnak az Országház előtt. A Kossuth téri tüntetések egyik vezéralakja - mint azt elmondta - bízik abban, hogy hétfőn napközben, illetve este nem tartanak spontán tüntetéseket a Kossuth téren, szervezetük keddig a Batthyányi- örökmécsesnél követeli Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását.

Amikor a kettős kordon egy részének megbontásával szabaddá vált az út a Parlament parkolójába, tucatnyi tüntető a Rákóczi-szoborral szemben lévő ’56-os emlékhely előtt elénekelte a Himnuszt és mécseseket gyújtott az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékére, majd ezt követően ’56-os lyukas zászlóval a Forradalom Lángja emlékműhöz mentek, hogy megemlékezzenek a 1956-os forradalom hőseiről. A rendőrök szótlanul figyelték, hogy a tüntetők ismét a parkoló területén sétálnak, csak az újonnan épített kordonokon belül álltak párosával, mintegy 15 méteres távolságra egymástól az egyenruhások. Korábban három embert igazoltattak a rendőrök, közülük kettő ellen szándékos rongálás miatt eljárást indítanak, mert erővágóval két helyen elvágták a fémkordonokat összekötő láncokat.

Hajnali fél egykor a rendőrség egy embert előállított, aki a villamossíneken nagyméretű nemzetiszínű zászlót lobogtatott és nem tett eleget a rendőrök többszöri felszólításának, hogy szüntesse be demonstrációnak minősülő tevékenységét. A Kossuth téri tüntetésekről jól ismert férfit a rendőrök igazoltatták, majd rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt előállították.

Bene László országos rendőrfőkapitány péntek délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy kockázatelemzést követően a rendőrség március 18-án lebontja a Kossuth téren tavaly októberben, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepség előtt felállított kordonokat, amelyeket a Fidesz parlamenti frakciója és európai parlamenti képviselői február 2-án polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontottak, majd a rendőrség visszaállított és megerősített. Bene László altábornagy a köztelevízió esti műsorában jelentette be vasárnap, hogy hajnalra lebontják a kordonokat.

A hírre a parlamenti pártok képviselői ugyanebben a műsorban reagáltak. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint a kordon lebontása csak egy lépés, a pártoknak elsősorban a rendészeti és a gyülekezési törvény módosításában kell megegyezniük. Szijjártó Péter, a Fidesz frakcióvezetője a szabadság híveinek újabb győzelméről beszélt, míg Dávid Ibolya azt hangsúlyozta, hogy a jövőben meg kellene tiltani, hogy a Kossuth téren tüntetni lehessen.

Rogán Antal, a Belváros polgármestere elégedett a kettős kordon lebontásával. A fideszes politikus egyúttal elfogadhatónak tartja, hogy az éjszaka felállított kerítéssel minimális védelmet biztosítsanak az Országgyűlés épületének. Az V. kerületi polgármester a Magyar Rádióban elmondta: bár a terület a fővároshoz tartozik, de a kerület mindent megtesz azért, hogy a Kossuth téren ne alakuljon ki újra sátortábor.


Az országos rendőrfőkapitány bejelentését követően mintegy harminc, Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató, a Kossuth térről már jól ismert tüntető jelent meg a téren, akik egy része a Batthyányi-örökmécsesnél tartott tüntetésről jött át, illetve otthonról érkezett. Nagy részük 23 óra előtt hazatért, mindössze néhányan maradtak a Parlament főbejárata előtt.

MTI/radio.hu

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=402319&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: