Korkép blog

csütörtök, június 21, 2007

Mégis használhat gumilövedéket az ÁVÓ

2007-06-21. 16:26:16

A rendőrség a jövőben nem használhat gumilövedéket tömegoszlatáshoz, kivéve, ha fegyveresen támadnak rá a rendőrökre - mondta Lázár János az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke, a közelmúltban erről elfogadott.

A szakbizottság elnöke emlékeztetett arra: három fideszes országgyűlési képviselő társával az október 23-ai események után azt kezdeményezte, hogy a tömegoszlató fegyverek közül vegyék ki a gumilövedéket.

„Egyértelműen kiderült, hogy a gumilövedéket a rendőrség rosszul használta, illetve aránytalan sérüléseket okozott a tömegoszlatásnál – fogalmazott Lázár János, hozzáfűzve, hogy Nyugat-Európában például gyermekhalált is okozott már a rendőrség által használt gumilövedék.
A jogszabály-módosítás nyomán a rendőrök nem alkalmazhatják a gumilövedéket a tömegoszlatás kezdetén, ugyanakkor ha fegyveresen, felfegyverkezve támadnak rájuk a tömegből, akkor továbbra is használhatják ezt az eszközt - hívta fel a figyelmet. (Ők pedig természetesen majd megállapítják, mi a fegyver és ki fegyverkezett fel - lásd Kosuth téri "fegyveresek,Tomcat stb. - a szerk.")

Lázár János hangsúlyozta: készek a tárgyalásra, hogy a tömegoszlatási eszközök körül kikerült gumilövedéket más eszközzel helyettesítsék, de nem szeretnék, ha ennek során a gumilövedékhez hasonló, „aránytalanul nagy sérülést okozó tömegoszlatási eszközt” vezetnének be a rendőrségnél.
Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón felidézte: a Fidesz többek között a gumilövedékek betiltásához kötötte a rendőrség és határőrség integrációjáról szóló, kétharmados törvény megszavazását.

Mint mondta, véleménye szerint a gumilövedék használata nélkül is rendelkezik a rendőrség mindazokkal az eszközökkel, tapasztalatokkal, amelyek a közrend, közbiztonság fenntartásához szükségesek. Hozzátette: tudomása szerint a rendőrségnél nem gondolkodnak a gumilövedéket helyettesítő eszköz rendszerbe állításán.

(MTI)

http://kuruc.info/reszletes.asp?MainID=1&HirID=13427

Nincsenek megjegyzések: