Korkép blog

csütörtök, június 07, 2007

Szobrot emelnek Budapesten a lövöldöző Ságvári Endrének?

2007. június 7. 10:30

MNO
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által a Ságvári Endre eléktáblájának helyreállítása céljából szervezett gyűjtésből egy szobor felállítását is tervezi a szervezet. Mint ismeretes, az ifjúkommunista Ságvárit lelőtték, amikor egy cukrászdában 1944. július 27-én tűzharcot kezdeményezett a jogszerűen eljáró rendőr- és csendőrnyomozókkal.

Gyűlik a pénz az ismeretlenek által összetört Ságvári-emléktábla helyreállítására – derül ki a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége közleményéből.

A szövetség által szervezett, az emléktábla helyreállítására történt közadakozásból 88 helyről összesen 674011 forint gyűlt össze. A MEASZ szerint a tábla elkészítése és felerősítése kevesebbe fog kerülni, ezért a maradék fölajánlott támogatás alapját képezheti egy Ságvári emlékmű elkészítésének, amelyet az ellenállók és antifasiszták a főváros központi helyén szeretnének elhelyezni.

A MEASZ köszöni a Népszava és a Népszabadság támogatását is. Az emléktábla helyreállításához Kósáné Kovács Magda MSZP-s európa parlamenti képviselő 25 ezer forinttal járult hozzá – olvasható a dokumentumban.

Mint ismeretes, Ságvári Endre, az illegális magyar kommunista párt ifjúsági rohambrigádjának vezetője a letartóztatására érkező nyomozókkal keveredett tűzharcba egy cukrászdában (az ott tartózkodók életét, testi épségét is kockára téve – a szerk.). Az illegalitásban 32 nevet viselő ifjúkommunistát lelőtték, ezért az ötvenes évek második felében, a forradalom utáni megtorlások során halálrat íélték és kivégezték az egyik nyomozót.

"Minden részletében törvénysértő az az ítélet, amely 1959-ben halálbüntetéssel sújtotta Kristóf László csendőrt a Ságvári-ügyben" – így foglalt állást 2006. március 6-án tegnap a Legfelsőbb Bíróság. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a büntető tanács állásfoglalása szerint Ságvári Endre nem volt jogos védelmi helyzetben, amikor 1944. július 27-én tűzharcot kezdeményezett az őrizetbe vételére kivezényelt, jogszerűen eljáró rendőr- és csendőrnyomozókkal. Az ítélet szerint a kommunista vezető maga idézte elő azt a tragédiát, amelynek végül az áldozata lett.

A nyomozó tavalyi rehabilitálása jelentős felháborodást váltott ki a Ságvári kultuszát az elmúlt időszakban újjáélesztő, a kommunista ideológia részleges restaurálására törekvő baloldali értelmiségi körökben.

(mti, MNO)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=414794&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: