Korkép blog

péntek, október 09, 2009


Értettük: A Tavaszmező utcát kerüljük

Okés, vettük a lapot. A Tavaszmező utcát kerüljük, az már nem a mi utcánk.

Vajon vannak még ilyen tiltott utcák Budapesten? Kaphatnánk róla egy pontos listát, elkerülve az ilyen és ehhez hasonló "bonyodalmakat" ... ?

Demszky "Budapest a mi városunk és nem hagyjuk legyőzni" Gábor mikor kíván nyilatkozni? A Roma Polgárjogi Akciócsoport már szervezi a kiszállást a Tavaszmező utcába? A TASZ ügyvédje már felvette a kapcsolatot a megtámadott sráccal? Gusztos Péter már gépeli a fátyolos hangú sajtótájékoztatója szövegét?

A szerencsétlen főiskolás srác mit sem tudott arról, hogy Budapesten a Tavaszmező utca már nem a magyar jogállam része, hanem már az övéké.

"Hogy mersz bejönni a mi utcánkba?",  "Megdöglesz" stb ... szöveggel támadtak rá fényes nappal, 3 utcányira a rendőrségtől.

5 személyt elfogott a rendőrség, őket közösség tagja elleni erőszakkal, vagyis rasszista bűncselekménnyel gyanúsítják. Precedens.
"Az ügynek az előzménye az volt, hogy a fiatalember sétált a Tavaszmező utcában, egy társaság belekötött és jellemzően a magyar etnikai hovatartozása miatt szidalmazni kezdték majd bántalmazásra is sor került. A fiatalember szerencsére be tudott menekülni egy közeli oktatási intézménybe és ennek az intézménynek a közelében történt ennek az öt személynek az elfogása" -mondta el Tafferner Éva, a BRFK szóvivője

És ha nem TUD bemenekülni a kollégiumba? Mert messze van? Vagy mert addigra megkéselik?

Az egyik főiskolás hallgató írta nekünk:
"Múlt héten történt egy kis affér a helyi "bennszülöttekkel": hazafelé tartó hallgatót leköpte egy fiatal "helyi lakos" majd miután a hallgató ezt nem hagyta és ezt szóvá tette, a fiatal 5-6 társával együtt visszakergette a főiskola épületébe. Egyiküknél kés is volt (a többinél ki tudja mi...). Az eset óta a helyzet egyre feszültebb a főiskola környékén."
A "bántalmazás" pedig elég gyenge kifejezés, ha az illető kezében egy 20 cm-es kés van:


helyiek szerint az ilyen helyzetek mindennaposak a környéken:
Az ATV-s helyszíni riporthoz kapcsolódik az egyik főiskolás "élménybeszámolója":

"Akkor a tegnapi ATV forgatás körüli balhéról írok, mert annak személyesen is részese voltam:

Történt, hogy tegnap délelőtt, a matek előadás szünetében (az egyetlen előadás a héten, 2 előadást tartanak egybe, az előadóban kb 2-300 hallgató) kivonult a tömeg az iskola elé (amit az rtl-en is mutattak, na pont oda:)). Nagy tömeg, mindenki próbál a járdán, a parkoló autók mellett elférni valahogy. Mindeközben a sarkon (innen kb 20 méterre) még az előző balhé miatt forgat az ATV. Arra jön egy "helyi" család: apu, anyu, 2 puja:). Apu beér a tömeg közepére és egyre hangosabban, majd végül ordítja, hogy: "Nem lehet arrább menni kis ge*ik, bezzeg ha egyet elkapunk, akkor sír a szátok..." és hasonlók. Erre persze a tömegben néhány másodperc csend, majd néhányan visszaszólnak, mire apu megfordul, és közli, a maga sajátos stílusában, hogy: "Na gyere kis ge*i, itten legyen nagy a pofád a k*rva anyád!!". Majd végül aput anyu üvölti le, hogy: "Hagyd már abba a cirkuszt te f*sz!" és elvonulnak, persze apu folyamatosan mondja még a magáét. A sarkon odaérnek az ATV-sekhez akiket ugyanúgy leüvölt és szid, majd végül az egyik utcába befordulva tűnnek el.

Az ATV-sek odajöttek hozzánk és jókat nevettünk az eseten, mondták, hogy megvan a felvétel, de nem ők döntik el, hogy leadhatják-e (persze egyből lett vagy 20 riporter alany:).

Szerintem csoda, hogy csak most történt ilyen eset, mert mióta odajárok (3éve) folyamatosan érnek mindenkit atrocitások: a hallgatók parkoló autói közt focizó "ifjak", sarokra kiálló és onnan "szúrógató" bandák, a lányoknak folyamatosan beszólnak, mindenféle kamu szöveggel kérnek ezt-azt (cigit, aprót), mindig kitalálnak valamit, hogyan tudjanak a naivabbakból lehúzni apróságokat...

A múltkori balhéról még annyit, hogy akkoriban volt egy 4 fős kis banda, akik a "jáj, testvérem kiment a biztosíték a kocsimba" az új 300 forint, tudnál kölcsönadni?" szöveggel próbáltak pénzhez jutni, de nem nagyon mehetett nekik az üzlet, mert amíg mi láttuk senki se adott nekik semmit (pedig még a Blahán is láttuk őket néha, hiába na, egy multi mindig terjeszkedik:)). Ekkor elkezdtek egyre bunkóbbak lenni, beszólogatni, heccelni, és nekünk van egy olyan tippünk, hogy ők állhatnak a balhé hátterében, mivel az eset óta egyszer sem nem láttuk őket. Bár ez csak feltételezés, ne legyen igazam...
A srácot pedig, akit megkergettek, személyesen is ismerem (mondjuk 2szer ha beszéltem vele:)), köszöni jól van, nincsenek se lelki és már testi sérülései sem, bár azóta a "helyiek" tudják, hogy ő volt az, aki visszamert szólni, és azóta azért néha egy-két bátrabb "bennszülött" beszól neki ezt-azt, és "szúrógatják" is keményen...

Szerintem egyenlőre ennyi infó elég erről a pöcegödörről, azaz a 8-kerről."



A srác a BMF Keleti Károly Kar 8.kerületi Tavaszmező utcai épületébe menekült. Tavaszmező utca 15-17.

És mi van onnan 100 méterre?



Szólni kellene Nekik, hogy láttunk - hallottunk diszkriminációról ...

Nincsenek megjegyzések: