Korkép blog

csütörtök, január 07, 2010

Csúcson a munkanélküliség


Szerző: zero 
- 2010.01.07. 13:01

Csúcsott döntött a munkanélküliség, sajnos ... 

Tavaly ősszel 3 millió 788 ezer volt a foglalkoztatottak száma, míg a munkanélkülieké 445 ezer fő, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg.

És ne feledjük, ez csak a regisztrált munkanélküliek száma, arról senki sem beszél, hogy mi van azzal a több százezer emberrel, aki el sem megy a munkaügyi hivatalba beregisztrálni magát, vagy feketemunkából él (vagyis nincs is benne a 3,7 millióban), vagy mondjuk pályakezdő, és nem kap állást. (Pályakezdőt be sem regisztrálnak munkanélkülinek). És ennek ellenére a 15-24 éves korcsoportban 27,7 százalékos a munkanélküliség. Durva.

Szóval ne csodálkozzunk, ha hiány van a TB-kasszában, és magasak az adók.

Talán nincs is annál rosszabb, mint aki dolgozna, de nincs munka ...

Flextronics zalaegerszegi üzeme a folyamatosan növekvő megrendelések, illetve egy a közelmúltban piacra került új termék miatt 900 fővel növelné az dolgozók létszámát. (Októbertől elsősorban új generációs okos telefonokat is gyártanak, amelyeket Nyugat-Európába exportálnak.)

Nem hinném, hogy gondolták volna, hogy pont a létszám feltöltésével lesz gondjuk ...

A Flextronics a térségbeli munkaügyi központokkal együttműködve mintegy 1400 állástalant hívtak be a felvételi teszt megírására.

munka:

"Az operátori munkakör követelménye a nyolc általános iskolai végzettség és tiszta erkölcsi bizonyítvány. Emellett bizonyos fizikális és mentális képességeknek is birtokában kell lennie a jelentkezőnek. Feltétel a jó látás, a színlátás, a finom kézkoordináció, valamint a monotóniatűrés. Ezeket egy felmérő eljárás keretében teszteljük, majd az orvosi alkalmassági vizsgálat következik. Ha mindezeknek megfelel a jelentkező, egy háromnapos képzésen vesz részt. Itt ismereteket kap az általa elvégzendő tevékenységről, valamint tájékoztatják a biztonsági, tűzvédelmi és egyéb előírásokról. Ezután a gyártósorra kerül, ahol a gyakorlati betanítása következik."


249-en jelentek meg (17%), nagy részük megtagadta a teszt megírását, vagy szándékosan hibásan töltötte ki. Az előírásoknak így 50-nél kevesebben feleltek meg (3%), ezért a cég Szombathelyről, Tapolcáról és más távoli településekről toborzott munkaerőt.

És akkor csodálkozunk, ha egy gyár összecsomagol, és elhúz innen a picsába? Magas adók, járulékok, problémás munkaerő ... ha van egyáltalán munkaerő.

A KSH-adatok szerint a magyarországi számítógép-üzemekben dolgozó munkások átlagbére 93 ezer forint körül alakul, azonban ennek a kétharmadát is meg lehet kapni segélyként. Igencsak racionális döntést hoz tehát az, aki - amíg módja van rá - inkább a segélyt és mellette jó eséllyel a feketemunkát választja, amivel egyben elkerüli a munkába járás költségeit is.

Semjén András, az MTA KTI tudományos főmunkatársa:

"Az állástalanok munkába állástól való ódzkodására ad magyarázatot a szegénységi csapda elmélete. E szerint miután a munkanélkülinek sikerül állást találnia, akkor a fizetése miatt elveszíti a jogosultságát a segélyre, vagyis a munkába állással kevesebb - vagy csak nagyon kicsivel több - jövedelemhez jut havonta. A támogatások elvesztésétől tartva az emberek félnek elmenni dolgozni, inkább feketén vállalnak munkát. Azzal lehetne ösztönözni a segélyen lévőket a visszatérésre, hogy amikor elkezdenek dolgozni, csak fokozatosan vonják meg tőlük a segélyt."


Nem nagyon értem ... ha nincs munkám, az az egyetlen és legfontosabb dolgom, hogy szerezzek egyet, mert a fizetésből élek, nem? Vagy engem félreneveltek?

Ha kell, akkor elmegyek a Mekibe sült krumplit sütni, ha kell, akkor odaállok a szalag mellé. Ha nincs állás a faluba, akkor bemegyek a városba. Ha ott sincs, akkor a megyeszékhelyre, Ha ott sincs, akkor Budapestre. Ha ott sincs, akkor kimegyek narancsot szedni Spanyolországba. Nem várom otthon a tátott szájjal a sült galambot. És az a legszomorúbb, hogy ezek az emberek nem is várják, hanem inkább elkergetik ... mert csak a segély. Hozza a postás. Fixen, minden hónap adott napján.

Itt vagyunk 3 millió nyugdíjassal, fél millió munkanélkülivel, 800 ezer rokkantnyugdíjassal, 3,7 millió foglalkoztatottal és nem értjük, miért van az ország szarban ...

De az adónkból 10 minisztériumban szétdobnak 2,5 milliárd cafetériát. Csak.

És ne feledjük, Nyugat-Magyarországról már Ausztriába járnak át tankolni, mert még ott is olcsóbb a benzin, mint nálunk. Ausztriába, bmg, ahol 1000 euró a minimálbér ... vajon 1000 eurós minimálbérnél, téged zavarna, hogy 1 euró egy liter üzemanyag? 

Vagyis az osztrák kollega a minimálbéréből 1000 litert tud tankolni, a magyar pedig 220 litert. Na, így mérjük innentől, mekkora fene nagy a jólét ebben az országban ...

Nincsenek megjegyzések: