Korkép blog

kedd, június 08, 2010

Árvíz: Fosztogatók, tömegnyomor

2010.06.07. - 19:38

Aki elöntött otthonában marad, életveszélyben van, aki tömegszállásra megy, talán még rosszabb helyzetbe kerül. 
A Sajó által elöntött borsodi Felsőzsolcán eddig 27 vályogház dőlt össze és több még veszélyben van - mondta újságíróknak Fehér Attila (független), a település polgármestere hétfőn.
Azt, hogy pontosan hány ház áll vízben, a polgármester nem tudta megmondani, annyit azonban igen: 450 házat érintett a kitelepítés a 2200 házból. A faluban csak a honvédség lánctalpas járműveivel vagy csónakokkal lehet közlekedni. A Sajóhoz közel eső utcákban az egyszintes házak feléig ér a víz, van, ahol a kerítés teteje is alig látszik ki a vízből. Van olyan ház, amelynek udvarán az egykor összerakott tüzelőnek való úszik a víz tetején, van, ahol a kerti bútorok "szabadultak el".
A legtöbb házban most nem lakik senki, üresen, lehúzott redőnyökkel árválkodnak, de vannak azonban olyanok, akik bár vízben áll a házuk, mégsem hagyták azt ott.
Mindeközben megerősítették a fosztogatásokról szóló híreket: Kiss Gábor, a Felsőzsolcai Polgárőr Egyesület helyettes vezetője az fn.hu-nak elmondta, hogy eddig két házat fosztottak ki, ezekről bejelentéseket kaptak, ám a tetteseket nem sikerült elfogni. A készenléti rendőrség harminc embere és a helyi polgárőrség 25 tagja két csónakkal járőrözik, illetve ahol nem annyira mély a víz, ott gyalogosan vigyáznak a rendre - mondta.
Borsodi csendélet - fotó: honvédelem.hu
Nem sokkal jobb a helyzet az ideiglenes tömegszállásokon sem. Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere arról számolt be, hogy a vízzel elárasztott területeken, valamint a kitelepített embereket befogadó szállásokon felerősödtek az etnikai feszültségek, egyre súlyosabbak az együttélési problémák. Ennek oka főleg az, hogy higiéniás problémák jelentek meg az ideiglenes szálláshelyeken.
A gyerekek egy része tetves, mások pedig nem akarják rendeltetésszerűen használni a tisztálkodási eszközöket és helyiségeket - közölte.
A miskolci polgármester hozzátette: szájra kaptak fosztogatásokról szóló rémhírek is. Elmondása szerint Miskolcon jól vizsgázott a közterület felügyelet, valamint a polgárőrség és a városőrség, ami azt igazolja, hogy a helyben fenntartott rendvédelmi erők szerepe egy ilyen katasztrófa helyzetben felbecsülhetetlen. Bár - tette hozzá - a tapasztalatok azt is mutatják, hogy vészhelyzetben a jelenleginél több jogosítványt kellene biztosítani az intézkedő szervezetek számára. Hogy pontosan mire gondolt, nem részletezte.
Az Index korábban arról írt, hogy az egyik vízben álló miskolci áruház készletére csaptak le a fosztogatók, mivel áramszünet volt, és nem üzemeltek a riasztók. 

Nincsenek megjegyzések: