Korkép blog

kedd, július 10, 2007

Lefegyverző őszinteség

Kulcsár Anna
2007. július 10. 0:01

Magyar Nemzet
Fontosnak és hasznosnak tartja a Papp-jelentést a Fidesz – nyilatkozta Demeter Ervin, az ellenzéki párt képviselője. A szakterületet ismerő honatya szerint a tavaly október 23-i rendőri intézkedések elemzése nyomán mód nyílik a sértett állampolgárok erkölcsi, anyagi és jogi kártérítésére.
Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján közzétett, állítólag minden részletet tartalmazó jelentés első olvasásra valóban meglepő, sőt helyenként lefegyverző őszinteségről tesz tanúbizonyságot.

Mégsem biztos, hogy okunk van a felhőtlen optimizmusra. A Papp Károly dandártábornok által irányított bizottság jelentése ugyanis összegzésként azt közli: a főváros területén végrehajtott rendőri művelet részeként a csapaterős tevékenység alapvetően törvényes volt, bár több elemében is szakszerűtlennek mutatkozott.
Csakhogy ami szakszerűtlen, az az esetek többségében jogszerűtlen is: az attak megsértette a rendőrségi törvényt, az alkotmányt, a büntető és a polgári törvénykönyvet. Ezt a bizottság több megállapítása igazolja. Például a Fidesz nagygyűlésén, az Astoriánál „a gyülekezési jog zavartalan biztosítása nem került garantálásra”. Kiderült, hogy a rendezvény helyszíni parancsnoka nem intézkedett az eseményt „megzavarni szándékozó személyek hatékony távol tartásáról, elhatárolásáról”. A hatósági emberek aránytalan erőszakossággal léptek fel. Nem tudni, ki intézkedett a lovas rendőrség bevetéséről. A rendőrök nem viseltek azonosító jelvényt, símaszkot viszont igen. Egy szakvélemény szerint az egységeknél nem rendszeresített vadászpuskákból a rendszerbe be nem állított gumilövedéket lőttek ki, ráadásul fejmagasságban, noha ez szintén tilos. Szabálytalan volt a könnygázgránátok alkalmazása is.
A gumilövedék, a könnygáz és az azonosítók ügyét jelenleg a Katonai Főügyészség vizsgálja. A hét végéig várhatóan eldöntik, hogy egyes rendőri vezetők elkövették-e az elöljárói gondoskodás megsértését és más katonai bűntetteket. Nyomoznak a tettlegességek, bántalmazások miatt is. Eddig vajmi kevés eredményt tudtak felmutatni az ügyészség nyomozó részlegei. Beláthatjuk: a bizonyítás nehéz. Azonosító nem volt, jegyzőkönyv, rendőri jelentés nem készült. Ám ez az ügyek jelenlegi állása szerint csak szakmai hiba, ami megakadályozza a jogsértések felderítését.
Bízzunk abban, hogy a vádhatóság mint független, pártatlan intézmény, teljesíti hivatását, amelyet nemrégiben, az ügyészség napján Sólyom László a következőképp fogalmazott meg az ügyészekhez írt levelében: „Az ügyészségtől elvárható, hogy az alapvető jogokat védve és tiszteletben tartva az állami szervek által elkövetett törvénytelenségek esetében is igazságot szolgáltasson. Az állampolgároknak egy pillanatra sem szabad meginogniuk abban, hogy az ügyészség működését ezek az alapelvek határozzák meg.”
Nem lehet kétségünk afelől, hogy – a Papp-jelentés nyilvánosságra hozatalával párhuzamosan – a politikai szférában voltaképp a felelősség elhárítása zajlik. Erre utal, hogy Gergényi Péter budapesti és Bene László országos főkapitányt június közepén úgy váltotta le a kormány, hogy egyidejűleg szakmai munkásságuk elismeréseként Szent György-díjjal tüntette ki őket. Petrétei József akkori rendészeti miniszter maga is úgy állt fel a bársonyszékből, hogy már ismerte a most nyilvánosságra hozott, március 29-i dátummal írásba foglalt jelentést.
Feltűnő az is, hogy Gyurcsány Ferenc részére – mert veszélyeztetettségének foka nőtt – az utóbbi napok hírei szerint ötvenmillió forintért páncélozott autót szereznek be. A miniszterelnök fél, s ez a jó szándékú, békés polgárokban félelmet kelthet.

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=419882&rvt=114

Nincsenek megjegyzések: