Korkép blog

csütörtök, július 05, 2007

Sólyom László megtagadta Horn Gyula kitüntetését

Horn: Az ’56-os események kapcsán történelemhamisítás folyik
2007. július 4. 15:20

MNO
Sólyom László megtagadja Horn Gyula kitüntetésének aláírását. Az államfő szerint Horn Gyula nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság értékrendjével.


Sólyom László a mai napon levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet arról, hogy Horn Gyula kitüntetésére vonatkozó előterjesztését nem írja alá, a kitüntetés adományozását megtagadja.

Az államfő döntésének indoklásában kifejti: Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével.

Az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetési előterjesztés megtagadása az Alkotmánybíróság tegnap kihirdetett határozata értelmében a köztársasági elnök joga és kötelessége.

Horn: Nem tudnak megalázni

Nem kíván a tervezett kitüntetésével foglalkozni Horn Gyula, aki azonban az MTI-nek szerdán adott interjújában leszögezte: őt nem tudják megalázni, de nem is engedi, hogy bárki megalázza.

„Az ország tele van problémákkal, bajokkal, nem Horn Gyula kitüntetése a legfontosabb kérdés" – szögezte le. Hozzátette, tartja azt, amit öt évvel ezelőtt hasonló helyzetben mondott. Akkor úgy fogalmazott: elvárta volna, hogy ha nyilvánosságra hozzák a köztársasági elnök egyet nem értését, legalább ne a születésnapja körül tegyék.

Az Alkotmánybíróság döntéséről, miszerint a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását, Horn Gyula azt mondta: a testület „hozhatott volna lényegesen jobb döntést is, de lelke rajta".

A döntés azzal járhat, hogy végtelenül hosszúvá teszi a procedúrát a kitüntetések átadása előtt, mert ha az egyik kitüntetésre javasolt ember tevékenységét mérlegelik, akkor miért ne mérlegelnék a másikét is – érvelt a szocialista politikus.

Horn Gyula arra kitérő választ adott, hogy a miniszterelnök szólt-e neki, mielőtt felterjesztette a kitüntetésre. Szerinte ez nem lényeges kérdés. Arra sem akart válaszolni, hogy átvenné-e ilyen helyzetben a kitüntetést.

Véleménye szerint az 1956-os események kapcsán történelemhamisítás folyik, mert az MSZP-t kivéve a pártok a saját ideológiájukat kapcsolják a történtekhez.

Lelkük mélyén mit gondolnak?

„Különösen fájó, hogy a forradalom ötvenedik évfordulóján a külföldön legismertebb magyar politikusok egyike azt tudatta a világgal, hogy a pufajkások csak a törvényes rendet védték – hiszen a bűnözőket kiengedték a börtönökből.
Nem lehet erről a nyilatkozatról hallgatni – nehogy beleegyezésnek tűnjön.
Vajon akik nem határolódnak el, lelkük mélyén valóban forradalomnak tartják-e 1956- ot?” – áll abban a levélben, amelyet a köztársasági elnök Gyurcsány Ferencnek küldött.


(keh.hu, MTI)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=419051&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: