Korkép blog

szerda, május 05, 2010

Nonszensz: eredményükhöz igazítanák a szabályokat a szocialisták (+videó)


2010-05-04 19:49 

Újraírná az alkotmánymódosítás szabályait az MSZP, Mesterházy Attila Horn Gyula-klauzulának nevezte azt a javaslatot, hogy négyötödös többség kelljen az alaptörvény módosításához. Az MSZP 20 év után fontosnak tartja a demokrácia szempontjából azt is, hogy ne kelljen összegyűjteni a képviselők egyharmadának az aláírását rendkívüli vitanap összehívásához, vagy vizsgálóbizottság felállításához.



  Videók:
Nonszensz: eredményükhöz igazítanák a szabályokat a szocialisták
„Azt kérnénk a Fidesztől, hogy az alapokiratot, az alkotmányt csak négyötöddel lehessen módosítani” – hangzott el Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján. A következő ciklusban a parlamenti helyek alig 15 százalékával rendelkező MSZP frakcióvezetője a kétharmados törvényekről szóló húsz éves jogszabály felülírása mellett a házszabályon is változtatna. A szocialisták ugyanis annyira meggyengültek a választásokon, hogy törvénymódosító javaslataik, az egyharmados támogatás hiányában már a szakbizottságokban elbukhatnak. De parlamenti vizsgálóbizottság felállítására és rendkívüli vitanap összehívására is csak a Jobbikkal együttműködve lehet esélyük.

Nonszensz a szocialisták felvetése

Nonszensznek titulálta Szijjártó Péter a szocialisták felvetését. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy az éppen aktuális demokratikus és alkotmányos berendezkedés szabályait a szocialisták eredményeihez fogják alakítani – mondta el Fidesz elnöki szóvivője.

Döntöttek az első lépésekről

A Fidesz elnöksége döntött arról is, hogy mely törvényeket nyújtja be a 263 fős frakciószövetség legelőször az új parlamentnek. Ezek között biztosan ott lesz a családi pótlék folyósításának iskolába járáshoz kötése, az egyházi iskolákat ért sérelmek orvoslása, a három csapás törvény és a kormányzati átadás-átvételt, illetve a kormányzás megkezdését szabályozó jogszabályok. Az viszont nem biztos, hogy a Tisztelt ház már május 14-én összeülhet. A választási jogorvoslatok ugyanis várhatóan elhúzódnak. Úgy tudjuk, Sólyom László jövő hét elején jelenti be, mikorra hívja össze az új Országgyűlés alakuló ülését. 

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=320647

Nincsenek megjegyzések: