Korkép blog

csütörtök, január 22, 2009

Nem közölhető a gázai hadművelet parancsnokainak személyazonossága

Index/MTI
| 2009. 01. 21., 13:38 | Frissítve: 22 órája

Nem adja ki a gázai hadműveletek irányítóinak személyes adatait Izrael. Attól tartanak, hogy háborús bűnök miatt eljárás indulhat ellenük a gázai ENSZ-iskola 42 ember halálát okozó lerombolása, valamint a fehérfoszforos bombák bevetése miatt.

Izrael megtiltja, hogy közöljék a gázai övezeti offenzívában részt vevő egységek parancsnokainak személyazonosságát, attól tartva, hogy eljárás indulhat ellenük háborús bűntettek címén - közölte szerdán egy katonai forrás. A tilalom fényképükre is vonatkozik.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a palesztinokat segélyező ENSZ-szerv (UNRWA) egy izraeli találattól lerombolt gázai raktárépülete előtt tartott sajtótájékoztatóján botrányosnak és "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte, hogy ENSZ-épületeket ért támadás a gázai harcokban. Mélyreható vizsgálatot követelt és azt, hogy a felelősök bíróság előtt adjanak számot tettükről.

Az izraeli hadsereg (IDF szerint az UNRWA iskoláját egy eltévedt aknagránát találta el. Az IDF műholdas célzású tarackokat használ.

Nyolc izraeli jogvédő szervezet is azt követelte kedden a főállamügyésztől, hogy indítson vizsgálatot a hadsereg gázai övezeti magatásáról, "tekintettel a polgári lakosságot ért támadások mértékére".

Jogvédő szervezetek emellett tiltott fegyver, fehérfoszforos bomba bevetésével is vádolják Izraelt. Az IDF sokáig tagadta, hogy fehérfoszforos lövedékeket használnak, később elismerte, hogy füstgránátként bevetett ilyeneket.

A nemzetközi szerződések csak a fehérfoszfor fegyverként történő bevetését tiltják. A legújabb értesülések szerint az izraeli ejtőernyősök Beit Lahijában támadófegyverként is bevetettek fehérfoszfort, igaz, állításuk szerint legitim célpontok, a Hamász állásai ellen. A súlyos égési sérüléseket okozó fehérfoszfort hagyományos hadviselésben be lehet vetni, de a gázai akció sűrűn lakott övezetben zajlott.

Nincsenek megjegyzések: