Korkép blog

szerda, november 04, 2009

Az országos tisztifőorvosnak tökmindegy


Komolyan azt gondolta valaki, hogy ebben az országban pont 6 000 000 ember beoltása fog gördülékenyen és zökkenőmentesen megtörténni?

De mókás ... :-)

Komolyra fordítva az írást: Falus Ferenc országos tisztifőorvos adott egy szép és nagy interjút a Népszabadságnak. Olyan remek lett, hogy itt landolt nálunk.


- Miért nem tisztázza az állam azt a híresztelést, hogy egy titokzatos, ismeretlen tulajdonosi hátterű cég gyártja a vakcinát?
- A kőbányai gyógyszergyár tulajdonosi háttere kit érdekel?
- A kőbányai gyógyszergyár tulajdonosainak adatai néhány perc alatt tisztázhatók a cégadatokból, az Omninvesttel kapcsolatban már nem ilyen megnyugtató a helyzet.
- Soha nem kérdeztem, hogy a kávét, amit iszom, milyen tulajdonosi háttérrel készítették. Csak az érdekel, hogy milyen a kávé. Ez a vakcina jó, a gyártója 16 éve szállít influenza elleni oltóanyagot a lakosságnak kiváló minőségben, pontosan.
- Rendben, de ha ez az akadálya, hogy a lakosság bizalmát az állam elnyerje, akkor miért ne lehetne megosztani ezt az információt?
- Magam sem ismerem a cég tulajdonosi hátterét, de ez nem is a tisztifőorvos dolga. Az ÁNTSZ-nek nincs szerződéses kapcsolata a céggel.
- Éppen ön mondta korábban, hogy e cég ezt az oltóanyagot szinte hadiüzemként állítja elő, nemzetbiztonsági felügyelet alatt. Ha ez így van, akkor még nehezebb indokolni az információs űrt, hiszen aligha van még egy ország, amely egy feladatot egy offshore konstrukcióban működő, ellenőrizhetetlen hátterű cégre bíz.
- Hogy ellenőrizhetetlen vagy sem, azt a nemzetbiztonsági hivataltól kell megkérdezni, és nem tőlem. Ha a gyártó a nemzetbiztonsági hivatalnak jó, akkor nekem nincs okom, megkérdőjelezni a megbízhatóságát.
- Miért nem állít fel az ÁNTSZ oltóközpontokat, ahol tömegesen, akár szűrőprogramokkal összekötve lehetne oltani?
- Magyarországon az a tradíció, hogy a háziorvosok oltanak. Mindenkit beoltanak, aki odamegy és kéri. Van olyan háziorvos, aki már 400 vagy ennél több betegét is beoltotta. Van, aki negyven beteget. Biztosan van olyan is, aki egyet sem. Azok, akik megtagadják az oltás beadását, hibát követnek el, nem teljesítik azt, amire az orvosi esküjük kötelezik, és nem látják el a közegészségügyi feladatukat.

(...)
- Mikor és kinek a döntése alapján lehet az itthon esetleg megmaradt vakcinát külföldön értékesíteni?
- Majd ha eljutunk odáig, elgondolkozunk rajta. Egyelőre azt reméljük, meg tudjuk védeni a veszélyeztetetteket, mert olyan sok ember kéri majd az oltást, hogy nem is lesz járvány Magyarországon. Egyelőre ez a cél.


No, a 6 millió vakcina 3%-át (!) már sikerült beadni. Az kemény 180 ezer ember.
A kormány viszont 6 millió vakcinát vett, ebből 4 millió ingyenes, kapja akinek ingyen jár, 2 millió pedig megvásárolható.

Viszont 6 millió ember beoltása egy kőkemény logisztika hadművelet, csak gondoljunk bele, egy választáson is csak kb.5 millió ember megy el a szavazni, de 10 000 szavazókör várja őket, és ezt is több hónapig szervezik, és több milliárd forintbe kerül.

És hogy gondolták a 6 millió vakcina beadását? Rátolták az egészet az amúgy is túlterhelt háziorvoskra, mert ők úgyis dolgoznak, akkor mit számít, hogy pontosan mit csinál a rendelési időben, igazán beadhatja a vakcinákat is.

Nálunk a tradíció, az tradíció. A háziorvos olt, és kész. Pont. Mástól el sem fogadja az oltást a magyarember.

És csodálkoznak, hogy milyen kevés ember oltatta be magát. Az anyátokat, olyan bonyolult rendszert találtatok ki, hogy ha még szeretném is beoltatni magamat, akkor is egy életre elvenné a kedvemet az egésztől.

Először is szépen el kell mennünk a háziorvosunkhoz. A rendelő persze tele van a BETEG emberekkel, és az EGÉSZSÉGES, oltásra váró emberekkel. Szépen, együtt üldögélünk EGY légtérben pár óra hosszat. A betegek köhögnek, tüsszögnek, mi szépen letüdőzzük. Epic failed #1.
Mikor kivártuk a sorunkat (munka után remek időtöltés), a háziorvos szépen felírja nekünk a vakcina receptjét. Elmegyünk a patikába, és mivel nincs szerencsénk, nem rendeltek elég vakciánt, mert félnek, hogy a nyakukon marad, de a receptünk láttán szívesen megrendelik nekünk. Jöjjünk vissza 3 nap múlva. Epic failed #2.
Három nappal később munka után sietünk a gyógyszertárba, ahol 2 ezer forint ellenében megkapjuk a vakcinát. Sajnos már olyan késő van, hogy a háziorvos nem rendel, így fáradtan hazamegyünk.
Másnap munka után felkeressük a háziorvost, ahol kétszer annyi ember van, mint az előző alkalommal. Betegek és oltásra várok össszemixelve, újabb csodálatos órákat töltünk együtt. Ha múltkor nem fertőztek meg, most kaptál egy újabb esélyt. 3 óra várakozás után bejutsz a háziorvoshoz, aki végre beadja neked a vakciánt, de ezért 2000 forintot kell fizetni. (Az ÁNTSZ-en belül sem egyértelmű (!), hogy az ingyenes oltóanyag mellé ingyenes beadás is jár-e mindenkinek. A 3 éven aluliak és a 60 év felettiek, valamint a krónikus betegek kérhetik térítésmentesen a vakcinát; a többieknek legalább 1000, de akár 5000 forintot is fizetniük kell érte.Epic failed #3.

Vagyis: Kétszer kellett kivárni a sort a háziorvosnál, kétszer kellett elmenni a gyógyszertárba és kétszer kellett fizetni is.

És csodálkoznak, hogy nem rohannak az emberek beoltatni magukat.

Vajon eme csodálatos szisztéma kidolgozói ebben az országban élnek?

Ja, még egy finom csavar: Ha van egy gyermekek, akkor ugyanezt végig kell játszanod a gyerekorvosnál, mivel - legendary - a gyermekorvos nem olthat be felnőttet, a felnőttorvos pedig gyereket. Epic failed #4.

Az pedig hogy a országos tisztifőorvosnak tökmindegy hogy ki gyártja a kávét és a vakcinát, az epic failedek non plus ultrája. Kijár neki a  "Heti VB-különdíj" ezért a mondatért. Omnivestről és a a cég hátteréről bővebben itt írtam.

A megmaradt vakcina külföldi értékesítésén pedig olyannyira el fognak majd gondolkozni, hogy Bajnai most adott 20 ezer vakcinát Ukrajnának. Ahol amúgy nincs is H1N1 járvány. Epic failed #5.

Itthon pedig csak annyire futja, hogy megzsarolják, megfenyegetik az egészségügyi dolgozókat, hogy oltassák be magukat.

Egy 20 ezer főt foglalkoztatót multicégnél dolgozom. Megkérdeztem, a hogy a cég tervezi-e, hogy beoltatja a dolgozót, hogy egy esetleges járvány miatt nem dőljön ki a fél cég? 20 000 * 2000 ft = 40 millió forint jutányos ár a biztos működésért, és a munkahelyen mindenki megkaphatná az oltást, mint "juttatás". A válasz persze borítékolható volt: csak nem gondolom, hogy a profitból erre költenek 40 milliót? Hogy is gondolhattam, nem?

És veled mi újság? Már beoltattad magad? Vagy nem is tervezed? Vagy nem tervezted, de meggondoltad magad?


Nincsenek megjegyzések: