Korkép blog

kedd, november 17, 2009

EZ BUKTATTA LE AZ OLASZLISZKAI GYILKOSOKAT


"ŐSEMBER" AKCIÓ
2009.11.13.
A bíró hangsúlyozta: nincs jelentősége annak, hogy a lincselés során ki adta le a halálos rúgást, ütést, vagy ki ejtett egyébként nyolc napon belüli sérülést, mert a gyilkosságot csoportosan, egységes szándékkal követték el.

„Mondd, hogy megbántad! Sírd el magad, akkor 3-4 évet levesznek" - ezt javasolta ifj. H. Dezső, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja Sz. András harmadrendű vádlottnak - idézte Balla Lajos bíró az "Ősember" fedőnevű akció során a rabomobilban készített lehallgatási felvételt az olaszliszkai lincselés másodfokú, jogerős ítéletének kihirdetésén, a Debreceni Ítélőtáblán.

A Szögi Lajos meggyilkolása miatt a nyolc vádlottra első fokon kirótt büntetésből ötöt hagyott jóvá az ítélőtábla, három esetben súlyosbított. Ifj. H. Dezső büntetését 15 évi fegyházról 17 évre súlyosbították, egyebek között azért, mert megbánásnak jelét sem mutatta. 15 évről életfogytiglanra növelték az eddig négy alkalommal elítélt F. György fegyházbüntetését. F. Györgyről a másodfokú eljárás során bebizonyosodott, hogy beletalpalt a már földön fekvő áldozat gyomrába. J. Gusztáv szintén életfogytiglant kapott, holott első fokon 15 esztendőre ítélték. J. Gusztávról bebizonyosodott, hogy arcon rúgta a tiszavasvári tanárt.


Képgalériáért kattintson a képre! Fotók: Béres Attila

A bíróság a vádlottaknál súlyosbító körülménynek találta, hogy az áldozat maradéktalanul betartotta a közlekedési szabályokat, és azért állt meg Olaszliszkán, hogy meggyőződjön róla, az autója előtt féktávolságon belül az úttesten átfutó H. Kitti megsérült-e. A kislány apja a harmadik életfogytiglanra ítélt személy. (Legkorábban mindhárman 30 év múlva szabadulhatnak.) A bíró hangsúlyozta: nincs jelentősége annak, hogy a lincselés során ki adta le a halálos rúgást, ütést, vagy ki ejtett egyébként nyolc napon belüli sérülést, mert a gyilkosságot csoportosan, egységes szándékkal követték el.

Az "Ősember" fedőnevű akciót az ügyész kérésére rendelték el, ennek során lehallgatták a rabomobilban szállított vádlottakat. Így bizonyosodott be, hogy Sz. András beismerő vallomása és bocsánatkérése, amit az elsőfokú ítélet megszületése után tett, nem tekinthető őszinte nyilatkozatnak, ezért a bíróság nem tekintette enyhítő körülménynek.
http://www.hetivalasz.hu/cikk/0911/osember_akcio

Nincsenek megjegyzések: