Korkép blog

csütörtök, december 10, 2009

Online tudósítás Elie Wiesel látogatásáról


2009-12-09


Elie Wiesel látogatásáról képekkel illusztrált online tudósítást készítünk, a megérkezésétől a távozásáig. Tartsanak velünk a Parlamentbe (is)!


19:00-22:45 között egy kedélyes hangulatú jótékonysági díszvacsorán vett részt Elie Wiesel, ahol rajta kívül felszólalt többek között Oberlander Báruch rabbi és Aliza Bin-Noun, Izrael Állam nagykövet asszonya is. A díszvendég beszédét követően levetítettek egy rövid filmösszeállítást a Chábád Lubavics Mozgalom magyarországi 20 évéről.



Aliza Bin-Noun, Izrael Állam nagykövet asszonya Izrael a diaszpórai zsidóság életében betöltött szerepéről beszélt és köszönetet mondott a Chabadnak a zsidó identitás erősítésében, ill. újra megtalálásában nyújtott segítségéért


A vacsorát követően Oberlander Báruch rabbi mondott köszönetet Elie Wieselnek, és beszélt a Rebbével való személyes találkozásairól, valamint a magyar zsidóság jövőjéről

 

Haszidok találkozása: Vizsnyic (professzor Elie Wiesel) és Lubavics (Oberlander Báruch rabbi)


Smuel Raskin rabbi, a budapesti izraeli közösség rabbija és Yosef Priel átadják Elie Wieselnek a magyarországi Chabad chanukai ajándékát, egy ezüst menórát


Elie Wiesel professzor szellemes haszid történetekkel megtűzdelt beszédet mondott a lubavicsi mozgalomhoz fűzödő kapcsolatáról a Chabad magyarországi 20 évét bemutató film előtt


A vendégek már elfoglalták a helyüket

17:35 Jakal Zoltán kántorral eléneklik a jelenlévők a Szól a kakas már című haszid dalt.


17:25 Dr. Feldmájer Péter mondja a zárszót. Kiemeli az összefogás fontosságát, mind a zsidóságon belül, mind a magyarság és a zsidóság között, "hogy büszke magyar zsidóként élhessünk ebben az országban!"


17:15 Gryllus Vilmos és Dániel egy zsidó népdalt ad elő.

17:05 Kányadi Sándor Erdélyben született magyar költő mond néhány gondolatot, és megoszt velünk egy kedves történetet, miszerint egy idős zsidó suszter bácsi egész éjjel dolgozott,  és amikor a rabbi megkérdezte, hogy miért égeti még mindig a mécsest, hisz már szinte megvirradt. A bácsi azt válaszolta, hogy "Rebbe amíg pillog a láng, addig mindent jóvá lehet tenni."

"Erdély a tolerancia, türelem földje." Ezért minden ott élő nép költészetéből fordított, egy gyűjteményes kötet részére. Majd édesapja unszolására a szászok fordítása során megismerkedett a jiddis költészettel is.

Petőfi Sándort idézi, aki kifakadt, mikor Óbudán nem akarták, hogy zsidók is tagjai legyenek az alakuló nemzetőrségnek és így szólt:

"E honnak ők is polgári!"

17:00 Gryllus Vilmos és Dániel adott elő néhány zsidó népdalt gitáron és furulyán.

16:55 Oberlander Báruch rabbi beszéde után Balog Zoltán arról beszél, hogy annak ellenére, hogy eme falaknak szomorú múltja is van, valami fejlődés mégis tapasztalható, ennek kapcsán említette a 2001. évi törvényt, melyben az Országgyűlés elrendelte a Holokauszt emléknapot.

16:45 Oberlander Báruch rabbi beszéde. A rabbi megemlékezik rabbi nagybátyjairól, kik Magyarországon éltek, tanítottak és segítették a magyar zsidó közösségeket.
 
Az Örökkévaló áldását kéri az ünnepség szervezőit, külön kiemelve Dr. Köves Slomót és Elie Wiesel professzort, majd az összes jelenlévőre is.
 

 
16:30 Dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija emelkedik szólásra.
 
Köves rabbi megjegyzi, hogy ebben házban a vallásos zsidóság két képviselője is ült 1927-től, akik később 600.000 társukkal együtt elhagyták az országot, s sohasem tértek vissza.



Meghatódottan beszél dédnagyapjáról, aki azért nem lehetett praktizáló ügyvéd, mert Temesvárat Romániához csatolták, és ő nem volt hajlandó felesküdni a román zászlóra, hanem hű maradt hazájához, Magyarországhoz.

A holokausztból levonandó tanulságokról beszél, majd megemlíti, hogy annak ellenére, hogy több, mint 1000 éve élnek zsidók a Kárpát-medencében, mégis csak 140 évvel ezelőtt váltak (politikailag) egyenjogúvá a környezetekükkel.

Büszkék vagyunk magyar-zsidó örökségünkre, hisz hosszú nemzedékek óta ezt az országot gyarapítjuk tudásunkkal, Nobel díjainkkal és sikereinkkel.

Méltatja Oberlander Baruch rabbi érdemeit, arról beszélve, hogy milyen heroikus munkát végeztek az elmúlt 20 évben Magyarországon.

Majd felkéri Elie Wieselt és Yosef Prielt, hogy átadják Oberlander Baruch és Batseva részére a kitüntetést.





Elie Wiesel és Bajnai Gordon átadják Oberlander Báruch rabbinak és feleségének Batsevának a kitüntetést.
 
16:00 Elie Wiesel hibátlan magyarsággal (!) köszönti a jelenlévőket és megköszöni az EMIH-nek a meghívást. Az összefogás fontosságról beszél bevezetőjében.

Bajnai Gordon miniszterelnök beszédére reagálva megemlíti találkozását Ronald Reagennel, mikor felhívta az USA elnökének figyelmét arra, hogy mint zsidó ki van választva arra, hogy megmondja az igazságot. Ugyanúgy, ahogy korábban a próféták sem féltek megmondani az akkori királyoknak az igazságot.

Majd származása kapcsán megemlíti, hogy az Erdélybe érkező magyar katonákat felmentő seregként üdvözölték és virágot vittek nekik!

"Héberül imádkoztam, jiddisül áldottam, de magyarul beszéltünk." "Büszkék voltunk magyarságunkra, (...) meg voltunk győződve, hogy a MI kormányunk, a magyar kormány nem fog minket elárulni!"

Elie Wiesel arról a gyűlőletről beszél, amit a magyar csendőrök iránt érzett. De hangsúlyozza, hogy ma már ez a gyűlőlet megszűnt benne. Ma már a gyűlőlet ellen harcol, és ma már nem hajlandó gyűlőletnek utat engedni.

"Önök nem felelősek a múlt tetteiért!" - hangsúlyozza Wiesel professzor. Megragadja az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy anno egy kis csoport át tudta venni az irányítást az ország felett, és rákérdez arra, hogy miért nincsen Magyarországon holokauszt-tagadást elítélő törvény, mint például akár Franciaországban, akár Németországban. Miért nem szerepel ma Magyarországon a közoktatásban a holokauszt borzalmait bemutató tananyag?
 
"Akik zsidókat gyűlőlnek, azok gyűlőlnek mindenkit."

"Az antiszemita már akkor utált engem, mielőtt még megszülettem volna! De miért?! Hisz nem is ismer!!"


"A szeretet legnagyobb ellensége nem a gyűlőlet, hanem a közöny. Az én népem azért szenvedett ennyit, pl. itt Magyarországon is, mert nagy mértékű volt a közöny."




Köszönetet mond a magyarországi Chabadnak, valamint a teljes zsidóságnak, amiért folytatják a tudományos, gazdasági intellektuális életben való részvételt.

"Azért vagyunk itt, hogy a reményt ünnepeljük. Köszönöm." 



15:30 Bajnai Gordon miniszterelnök beszédében köszönti Elie Wieselt és a konferencia résztvevőit.

Méltatja Elie Wieselnek a holokauszt történetének megismertetésében betöltött szerepét. Majd beszédében felhívja a figyelmet a 20-as, 30-as évek gazdasági válsága és a mai gazdasági problémák közötti analógiára. A szélsőjobboldal előretörése ma már nem fenyegetés, hanem nyilvánvaló tény - mondja a miniszterelnök úr. De hitet tesz a jobboldali fenyegetés elleni fellépésről, demokratikus állam adta kereteken belül. Felhívja a figyelmet a mai magyar szélsőjobboldal kétszínűségére, miszerint maguknak jogokat követelve másoktól ugyaneme jogokat megvonnák!!

Beszédében határozottan állást foglal a zsidóverések és a romagyilkosságok ellen, valamint a szélsőjobboldal által az incidensekre adott válaszok ellen. Összefogásra buzdítja az igazi demokratákat, a demokrácia igazi ellenségei ellen. Felhívja a figyelmet a hely történetére is, miszerint az Országházban szavazták meg a zsidótörvényeket.

"Itt, ebben a házban verték szét a demokrácia intézményét, és ma itt, ebben a házban kell újjáépíteni."

"Erős bennünk a köztársaságba vetett hit. Hiszem, hogy többen vagyunk, mint a demokrácia ellenségei."

A miniszterelnök úr ezzel a gondolattal fejezte be beszédét.
 

15:20 Balog Zoltán köszönti Elie Wieselt. Méltatja a magyar-zsidó együttélés hosszú múltját és felhívja a figyelmet az antiszemitizmus felismerésének és problémájának kezelésére. Határozottan állást foglal az antiszemitizmus, valamint az üldözés során tanúsított hallgatás ellen. Hangsúlyozza a vészkorszak szörnyűségéire való emlékezés fontosságát.

"A bocsánatkérés és a megbocsájtás nem a gyengeség jele" - mondja Balog Zoltán. 

15:18
 Elie Wiesel megérkezett a parlament üléstermébe! Álló tapssal fogadták őt  a résztvevők. Helyet foglalt Oberlander Báruch rabbi és Bajnai Gordon miniszterelnök úr mellett.


Elie Wiesel, Oberlander Báruch rabbi és Bajnai Gordon miniszterelnök

Az Országgyűlés elnökének helyén Balog Zoltán, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke, bal oldalán Köves Slomó rabbi, az EMIH vezető rabbija, jobbján Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke foglal helyet.


Elie Wiesel megérkezik az Országgyűlésbe




Professzor Elie Wiesel és Bajnai Gordon miniszterelnök


A Chabad rabbik menórát ajándékoznak a közelgő Chanuka kapcsán Bajnai Gordon miniszterelnöknek


Elie Wiesel professzor és felesége megérkezik Budapestre. Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbik fogadják őket a ferihegyi repülőtéren.

Nincsenek megjegyzések: