Korkép blog

péntek, december 04, 2009

Szabó Máté: Rendőrnek látszó civilek biztosítottak 23-án


2009-12-03 14:38 
Egy nem létező rendőri szerv karjelvényével, rendőrségi járművel és rádiókkal vettek részt egy civil szervezet tagjai az idei október 23-i rendezvények biztosításában. A szervezettel a BRFK tűzoltási feladatokra kötött szerződést, de a tagok a ruházatuk és felszerelésük alapján rendőrnek látszottak, holott civilek.


Szabó Máté ombudsman szerint az ilyen látszat keltése alkalmas arra, hogy alapjaiban ingassa meg a rendőrség iránti közbizalmat. „Megengedhetetlen, hogy bármely civil szervezet tagjai Rendőrség feliratú autóval, a BRFK, illetve annak egy nem létező szervezeti egysége karjelvényét viselve, rendőrségi rádiót használva, lényegében rendőrnek tűnve tevékenykedjenek a tömegrendezvények biztosításakor” - jelentette ki csütörtöki közleményében Szabó Máté országgyűlési biztos. Az érintett civil szervezettel a BRFK tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátására kötött szerződést, pedig ilyen tevékenységre a fővárosban a Készenléti Rendőrség is felkészült.

A korábbi évek tapasztalatai alapján Szabó Máté hivatalból vizsgálta a rendőrség tömegkezelési gyakorlatát az idei évben is. Október 22-23-án a korábbi évekhez képest alapvetően pozitív tapasztalatokat szerzett és mindössze a kordonkorlátokra vonatkozó néhány szabálypontosításra tett volna javaslatot.

Több helyszínen is

A biztos munkatársai több rendezvény helyszínén láttak olyan embereket, akik „BRFK”, illetve „BRFK Tűzoltó és műszaki mentő szolgálat” feliratú karjelvényt, fekete – más rendőri szervnél nem rendszeresített – egyenruhát viseltek. A hátukon „Készenléti szolgálat”, illetve „Tűzoltóság” felirat volt olvasható, rendőrségi rádiót, megkülönböztető jelzéssel felszerelt, rendőrségi címerrel és „Rendőrség” felirattal ellátott autót használtak. Az országos rendőrfőkapitány szerint sem ilyen egyenruha, sem ilyen egység nincs a rendőrségnél.

Szabó Máté jelezte az országos és a fővárosi rendőri vezetésnek a problémát, de annak megszüntetéséről, vagy vizsgálat indításáról nem kapott értesítést. A rendőrség nem szabadon választja a feladatát, hanem az alkotmány írja elő, tevékenysége nem „privatizálható” – fogalmazott az ombudsman. A biztos utalt a Magyar Gárda feloszlatásáról hozott ítéletek azon megállapítására, hogy jogállamban nem lehet megtörni az erőszak alkalmazásának állami monopóliumát. Ennek még a látszatát is kerülni kell az ombudsman szerint. Szabó Máté kiemelte, hogy a visszásság súlyát különösen növeli, hogy a civilek kifejezetten a BRFK-val kötött megbízási szerződés alapján vehettek részt rendőrt imitálva a rendezvények biztosításában.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a rendezés érdekében az Országgyűléshez, legfőbb ügyészhez, az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, valamint az országos rendőrfőkapitányhoz fordult.

(FH)

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=299249

Nincsenek megjegyzések: