Korkép blog

kedd, december 29, 2009

Hazánk a multik paradicsoma


Magyarország adja a legtöbb közvetlen állami támogatást az óriáscégeknek az Európai Unió tagországai közül – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből. Sem a pénzügyi, sem a gazdasági tárca nem rendelkezik precíz kimutatással arról, hová ment el ez a pénz. A külföldi cégek emellett huszonötször több adókedvezményt kapnak, mint a hazaiak, és több ezer milliárd forintot visznek ki az országból.

Miközben a lakosságot megszorítások sokasága sújtja, mi vagyunk az Európai Unióban az az ország, amelyik a legtöbb támogatást fizeti ki a versenyszférának – derül ki az Európai Bizottság legutóbbi jelentéséből. A kimutatás szerint az állami pénzek odaítélése terén megszerzett első helyezésünk 2007-ben sem volt veszélyben, 2008-ban pedig pusztán a támogatások összege változott. Míg két évvel ezelőtt az állam 1,434 milliárd eurónyi (mintegy 391 milliárd forintnyi) közvetlen támogatást nyújtott, ami a bruttó hazai össztermék 1,42 százalékának felelt meg, addig tavaly a támogatások összértéke elérte a 2,5 milliárd eurót, csaknem 682 milliárd forintot, vagyis a GDP 2,38 százalékát.

Az EU-ban egyik állam sem ilyen bőkezű a közpénzekkel: a ranglistán tavaly második helyet szerzett Máltán is csak a GDP két százalékát teszi ki a cégeknek adott közvetlen támogatás mértéke. A kelet-közép-európai térség országaihoz képest még szembeötlőbb a különbség: a lengyel államkassza a GDP 1,02 százalékát áldozza közvetlen állami támogatásra, Csehországban ez az arány 0,97 százalék, Szlovákiában 0,53 százalék, míg Romániában 0,63 százalék – olvasható a keddi Magyar Nemzetben, melyből további részleteket is megtudhat.

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=302341

Nincsenek megjegyzések: