Korkép blog

szerda, december 06, 2006

Amnesztiát

Jó hangulatú tüntetésen vettem ma részt. Az Erzsébet térről indultunk, s a Markó utca volt a cél.
A tömegben vegyesen voltak idősek, fiatalok, punkok, rockerek, és diszkós csőcselékek. Szkínhedet nem láttam. Igaz, én tudom mi az a szkínhed.

Az index egy szokásos cikket közölt a témáról, csak az első pár bekezdését idézem be, kommentálva. Az index az MTI-re hagyatkozott. Az MTI-t közpénből tartjuk fenn, hogy hazudjon.



A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében vonuló demonstrálók “Amnesztiát!”, “Gyurcsány takarodj!”, “ÁVH”, illetve “Börtönbe!” szavakat skandálva vonultak fel Budapest belvárosában. Az MTI jelentése szerint a tömeg elállta a Bajcsy-Zsilinszky út a városból kivezető oldalát, hatalmas forgalmi dugót okozva ezzel. Időközben az út már felszabadult és megindult a forgalom, jelentette helyszíni tudósítónk.



A HVIM mellett Jobbik is képviselte magát, valamint sok-sok olyan ember, akinek 2004 dec. 5 vízválasztó volt. A fent említett jelszavak mellett megjelent a “Nagy a jóóólééét, Nagy a jóóólééét, Nagy a jóóólét, éjáó”. Valamint gyakran elhangzott a “Leesett a jelvény, leesett a jelvény”, meg a “Kossuth-tér, visszatér” szlogen is. A jó hangulatra példa, hogy amikor a rendökrök összevissza belenínóztak a békés vonulásba, akkor a tömeg egy emberként vissza-nínózott. Ezt a “vissza-nínózást” nehéz leírni, de kb. a “piu-piúúú”-nak felelhetett meg. A Bajcsy-n egyébként a rendőrök foglaltak el kb. 2 sávot, s a tüntetők másik kettőt.



A vonuló tömeg Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatott, közöttük több tucatnyi fekete ruhát viselő szkinhed kormányellenes jelszavak skandálására biztatta a tüntetőket. A menet elején egy nyitott platójú kamion haladt, melyről időnként “nemzeti érzelmű” zenéket is megszólaltattak.

Nem voltak szkinhedek. Előttünk pl. egy ötfős pank csapat vonult. Mögöttem 9 öregasszony. Igaz, mellettem vonult egy többszáz fős rendőri különítmény-szerűség, feltehetően őket nézte az MTI tudosítója szkínhednek, mert a fekete ruhán kívül semmi olyan azonosító nem volt rajtuk, ami alapján rendőrnek lehetne őket nézni. Ja, fegyver is volt náluk, amire több rendőrségi szakértő korábban már azt mondta, hogy nem helyes, hiszen “lazán” el lehetett volna venni tőlük akár okt. 23-án is. Kormányellenes jelszók skandálására nem kellett bíztatni a tömeget, hiszen a december 5-i szégyennap mellett a tömeg eleve a kormány, és a nemzetárulók távozását követelve vonult utcára. A “nemzeti érzelmű” zenét meg nem kommentálom. Még jó, hogy nem padödö, vagy győzike szólt. :-)

A demonstrációt a rendőrség előzetesen tudomásul vette, elvileg este kilenc óráig tartott a türelmi idő. Mivel azonban a tüntetők negyed tízkor még csak a Nagy Ignác utcánál tartottak, a rendőrség kivárt.

Miazisten az a türelmi idő? Ezt melyik törvényből sikerül a rend ökreinek kiolvasniuk? “a rendőrség kivárt“: pedig le is lőhettek volna minket!

Az MTI jelentése szerint ugyanakkor az “Ébresztő!”, “Ébresztő!” szavakat is skandáló tömeg mellett ellentétes irányban elhaladó autósok többsége szidta a kormányellenes tüntetőket, néhányan leköpték a rendőrségi sorfallal biztosított, vonuló embereket, ezért a tömegből tojással is megdobálták a szidalmazók járműveit.

Senki nem köpködött, eltekintve pl. egy rendőrtől, aki amikor lemaradtam, mellémsercintett, de nem talált el. Az autósok, még jó, hogy szitkozódnak, de ez nem releváns. Az autósok akkor is szitkozódnának, ha éppen egy csótány melleti szimpátia-tüntetés lett volna. A tojásdobálás helyett elhangzott az “aki dudál velünk van” frappáns válasz. :-)

A tüntetők később a Fővárosi Bíróság Markó utcai épülete előtt sorakozott fel. Itt beszédek hangzottak el. Helyszíni tudósítónk azt tapasztalta, hogy a tömeg a skandáláson kívül nem bont rendet. Új jelszó is felbukkant, miszerint “hervad a szegfű, rohad a narancs”. Emellett elhangzott még, hogy “bemegyünk a börtönbe”, illetve hogy “nem félünk”. A rohamrendőrök sisakján - igaz, csak a hátoldalán - azonosító volt, jelentette tudósítónk.

Igen, a REBISZes állományon volt jelzéses sisak, a többi rendőrön nem volt semmilyen jelzés.

Na, ennyi történt. Ezért érdemes elmenni, s megnézni mi van az utcákon.

Ja, még annyi történt, hogy amikor el akartuk hagyni a rendezvény helyszínét, akkor nem engedték, csak egy irányban. Én úgy tudom, hogy ezt nem tehették volna meg.
Meg még annyi, hogy amikor a barátommal, akinek egy farkasfogas zászló volt a hátán, elhaladtunk a Lipótvárosi rk. épülete előtt, akkor az ott csoportosuló rendőr-csőcselék elkezdett nagy bátran üvöltözni felénk, mint a cigányok. Hogy “faszparasztok, ti is inkább otthon maradtatok volna”, meg hogy “te zászlós fasz, takarodj haza”, meg ilyeneket. Ezután a barátom csak annyit szólt vissza, hogy “címer van rajtad is”. Mondta még volna, arra a zászlón lévő címerre esküdtél te is fel, meg ilyesmiket, de lecsillapítottam. Egyébként a Combinó (vízágyú) bevetésre készen állt a kapitányság előtt.

Hát, ennyit a magyarországi rendvédelmi szervekről, ennyit az MTI-ről, ennyit a magyar közállapotokról.

http://as.hu/blog/2006/12/05/651

Nincsenek megjegyzések: