Korkép blog

csütörtök, december 07, 2006

Október 23: Európa szégyene

2006-12-07. 16:49:18

Az Európai Néppárt szabadságjogi munkacsoportja meghallgatást tartott az október 23-i budapesti rendőri fellépésről. Szájer József, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője az InfoRádióban elmondta: a meghallgatás nagy érdeklődés mellett zajlott. A Néppárt holland alelnöke szerint „ami október 23-án Budapesten történt, az szégyen egész Európára".

A meghallgatáson magyar országgyűlési képviselők, jogvédő szervezetek vezetői, büntetőjogászok és az események szemtanúi vettek. Videóüzenetet küldött többek között Herczeg Géza, a Hágai Nemzetközi Bíróság korábbi bírája, nemzetközi jogászprofesszor, valamint Camiel Eurlings, az európai néppárt holland alelnöke.

A hallgatóságban számos európai parlamenti képviselő is ott ült, például Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke is – tette hozzá Szájer József. A Fidesz színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő kérdésre válaszolva közölte: az október 23-i budapesti jogsérelmek nem Magyarország belügyei, de ő is sajnálja, hogy nem sikerült a magyar parlamentben kivizsgálni a történteket.

Az eset súlyosságát a politikus szerint az is érzékelteti, hogy Camiel Eurlings úgy fogalmazott: „ami október 23-án Budapesten történt, az szégyen egész Európára".

Szájer József hozzáfűzte: ha valaki gyakorolni akarja a szabadságjogait, és közben megverik, az nemcsak emberjogi sérelem, hanem a méltóságán esett sérelem is.

A tanácskozást Jaime Mayor Oreja, az EPP-frakció egyik elnökhelyettese nyitotta meg, azt hangsúlyozva, hogy a szabadság a legfontosabb érték minden demokráciában, s ezt nap mint nap meg kell védeni.

(InfoRádió- MTI - MNO)
http://www.kuruc.info/reszletes.asp?MainID=1&HirID=7848

Nincsenek megjegyzések: