Korkép blog

szombat, december 30, 2006

Rohamléptekben fegyverkezik fel a rendőrség

A parlament rendészeti bizottságának kormánypárti többsége jóváhagyta, hogy közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhat tömegoszlató eszközöket a rendőrség.

Sürgősséggel 3 milliárd forintot szán erre a célra a kormány, így többek között a 120 gránátvetőt, az 1500 darab könnygázgránátot, az 5000 darab paprikasprayt és 11 új "rabomobilt" a tervezett határidőnél 4 hónappal korábban megkaphatja a rendőrség. A minisztérium képviselője ellenzéki politikusok többszöri kérése ellenére sem indokolta , hogy miért sürgősek a tömegoszlató eszközök. A Fidesz szerint a kormány "háborúra készül az emberek ellen".

Egy rohamrendőr felszerelésére 386 ezer forintot költ a kormány, csak a védősisak 140 ezerbe kerül, a tömegoszlató gránátok darabja 15 ezer forint, de vesznek 4 kamerával ellátott parancsnoki járművet is, darabját 33 millióért.

Csampa Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a bizottsági ülésen megkérdezte, mi indokolja az ilyen nagy mennyiségű tömegoszlató eszközök beszerzését?
Hiába kérdeztek rá a rendészeti bizottság fideszes tagjai többször is, a szakállamtitkár nem árulta el miért sürgős a beszerzés. Az ellenzéki képviselők szerint a kormány „fél a tavasztól", ezért kér felmentést a közbeszerzés alól.

Jenei Zoltán, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára elmondta:"Körülbelül 4 hónapot tudunk nyerni azzal, ha a közbeszerzési törvény vonatkozó pontja alapján a felmentést megkapjuk."
Az viszont, hogy mihez képest 4 hónap - nem derült ki. Az államtitkár viszont megígérte: a tömegoszlató eszközök nem lesznek azonnal rendszeresítve a rendőröknél, azok egyelőre a raktárba kerülnek.

Gál Zoltán szocialista országgyűlési képviselő úgy fogalmazott:"A rendőrség majd brutálisan használja, .... a rendőrségnek törvényesen kell használnia az eszközeit, azokat is, amelyeket ezekből a forrásokból be fog szerezni, aki pedig nem így csinál azt meg kell büntetni. Ennyi a dolog!"


A rendészeti bizottság nem először tárgyalt a beszerzésekről szóló tervezetet, mivel az eredeti előterjesztést az SZDSZ nem szavazta meg.

Kis Zoltán, liberális országgyűlési képviselő hozzátette:
"Az ember, amely ütögeti a rendőrt és szakad szét a pajzsa, akkor a televízió előtt én a rendőrnek szurokolok megmondom őszintén, amikor meg azt látom, hogy fekvő embert 4-5 rendőr a Deák téren rugdos, akkor meg a rendőr ellen szurkolok..."

Második körben a liberálisok is megszavazták a beszerzést. A tömegoszlató eszközök vásárlását viszont most is kifogásolta az a Kis Zoltán, akit 1988-ban vertek meg a rendőrök, Gál Zoltán belügyminiszter-helyettessége idején.

Kis Zoltán úgy fogalmazott: "Nos, én ezt a népi demokráciát rohadtul nem szerettem és nem szeretném, ha visszatérne. Demokrácia van, és ha van demokrácia, abba belefér a szabad véleménynyilvánítás is. Tehát ha tavasszal itt szabad véleménynyilvánítás lesz a jogszabálynak megfelelően, legyen - sőt kell is, mert az mindig egy kontroll az adott kormánynak és az adott törvényhozásnak is, mert van egy határ, amit nem illik túllépni."

Az szocialisták szerint azért van szükség könnygázgránátokra és paprikaspray-re, mivel a jövőben is a csendes többséget kell képviselniük.

Juhász Gábor szocialista országgyűlési képviselő, volt belügyi államtitkár szerint a rendőrség az ősszel törvényesen járt el, még Révész Máriusz esetében is:
"Tisztelettel mondanám, hogy például szocialista képviselőt azért nem ért bántalmazás, mert ha ott is volt ilyen esemény, ha mondták neki, hogy menjen haza, akkor hazament."

Október 23-án 1800 könnygázgránátot és 1600 gumilövedéket lőttek ki a rendőrök - a Fidesz információi szerint ezt kell most pótolni. Az ellenzéki párt kíváncsi lett volna arra, idézem: "meddig lesz rendőrkemping a Kossuth tér", viszont a műveleti terület ügyében sem kaptak választ az államtitkártól.

http://www.forradalmibizottmany.com/index.php?q=news_view&news_id=145

Nincsenek megjegyzések: