Korkép blog

csütörtök, december 14, 2006

Országos blokád Gyurcsány ellen

Több mint 80 helyen demonstrálnak pénteken

2006. december 14. 11:35

MNO-összefoglaló
Az országos, összehangolt, egésznapos félpályás útlezárással adnak ösztönzést pénteken a jelenlegi kormány és a jelenlegi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc minél előbbi távozásának civil szervezetek. Eddigi adatok szerint mintegy 81 helyen lesz demonstráció.

Hankiss: a magyar társadalom "négy lábon" jár

A magyar politika szolgalelkűségre kényszeríti az embereket, de már megkezdődött a változás – jelentette ki Hankiss Elemér szociológus az InfoRádióban. Hankiss annak kapcsán beszélt a civil öntudatról a rádiónak, hogy a Magyar Tudományos Akadémián "Önszerveződő társadalom" címmel tartottak konferenciát a civil életről. Elmondta: a politikai elitnek és az értelmiségnek szemléletváltásra van szüksége. A civil kezdeményezések jelenleg nem kapnak elég teret. A politika nem törődik azzal, hogy alulról is jönnek kezdeményezések, pedig az lenne a feladata, hogy ezeket felkarolja – tette hozzá.

A szociológus szerint a magyar társadalomra évszázadok óta jellemző, hogy "négy lábon jár". A politika ma is szolgalelkűségre kényszeríti az embereket. Pedig akiknek nincsenek jogaik, azok azt sem érzik, hogy kötelességeik lennének – vélekedett. Mint mondta, a társadalomban néhány éve már megkezdődött a változás: az emberek ugyanis egyre többet tesznek városukért, közösségükért. Már csak a politika szemléletváltására lenne szükség – mondta Hankiss Elemér az InfoRádióban.

(InfoRádió)
Országosan eddigi adatok szerint mintegy 81 helyen lesznek egész napos félpályás, álló, forgalomlassító útlezárásokat civili szervezetek pénteken a kormány ellen demonstrálva. A megmozdulások reggel nyolc órakor kezdődnek és a délután négy illetve öt óráig tartanak.

Az "Országos blokád – Az igaz országért!" elnevezésű megmozdulást civilek szervezik. A résztvevők Gyurcsány Ferenc és kormánya mielőbbi távozását követelik. Eutasítják a hazugságot, a rombolást, a rendőrségi brutalitást, elegük volt a baloldali kormányzásból, és igazi rendszerváltást akarnak, valamint élhető Magyarországon szeretnének élni és dolgozni. A demonstráció délelőtt 10 órakor egy petíció átadásával egészül ki. A dokumentumot a megyei közgyűlések vezetőinek adják át, hétfőn pedig a szervezők megkeresik Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét és Sólyom Lászlót, a köztársasági elnököt, hogy nekik is átnyújtsák ezt a nyílt levelet.

Egész napos félpályás útlezárás lesz holnap többek között Somogy megyében nyolc helyen. Baranya megyében a 611-es főút Sásd felé eső részén, a 6-os főút pécsváradi ill. pellérdi bevezető szakaszán, valamint Drávaszabolcs és Mohács határában lesz hasonló megmozdulás 8-órától 17-óráig, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Serényfalva ás Bánréve között a 26-os számú főúton a 42-43 sz. kilométerszelvény között 14,30-tól 18,30-ig. Dunakeszi és Göd összefogva, a 2/A jelű úton demonstrál Dunakeszi határában a Shell kút közelében, Budapest irányába.

A szervezők szerint egyébként a következő településekről csatlakoztak hozzájuk: Ajka, Bábonymegyer, Baja, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonszentgyörgy, Balatonvilágos, Barcs, Bátaszék, Békéscsaba, Berzence, Bonyhád, Böhönye, Bőszénfa, Budakeszi, Budapest, Cegléd, Csákány, Csoma, Csorna, Csurgó, Debrecen, Dombóvár, Dunaföldvár, Dunakeszi, Dusnok, Eger, Érd, Esztergom, Göd, Győr – Vámosszabadi, Hidas, Hosszúhetény, Istvándi, Kalocsa, Kapospula, Kaposmérő, Kaposvár, Kapuvár, Kisbér, Komárom, Komló, Körmend, Lenti, Lesencetomaj, Mágocs, Magyarhertelend, Mánfa, Marcali, Máza, Miskolc, Mohács, Mosonmagyaróvár, Nagyatád, Nagykanizsa, Nagymányok, Nyíregyháza, Paks, Pécs, Pogányszentpéter, Pomáz, Sárospatak, Sásd, Siófok, Sopron – Kópháza, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentbalázs, Szentendre, Szigetszentmiklós, Szombathely, Tamási, Tapolca, Vác, Váralja, Várpalota, Vásárosdombó, Veszprém, Zalaegerszeg, Zirc.

http://kossuthter.com/hu/node/2451

Nincsenek megjegyzések: