Korkép blog

kedd, június 30, 2009

Átkeresztelték a költségtérítést


2009.06.30. 08:01 laspalmas

Reggeli rövid tudósítás: Igen, megcsinálták!
Hétfőn nem csak a vagyonadóról, gyes-gyed csökkentéséről szavazott a parlament, hanem a képviselői költségtérítés átalakításáról is. Tulajdonképpen csak átnevezésről van szó, mert mindenképp szeretnék elkerülni a Seres Mária által kezdeményezett népszavazást, vagyis hogy el kelljen számolniuk a pénzzel, amit felvesznek.
A módosító javaslatok Göndör "nemcsibész" István nevéhez fűződnek, aki felejthetetlen mondataival már tavaly bemutatkozott nekünk.
A javaslatok lényege:
- megszüntetik a költségtérítés fogalmát, még az alkotmányból és a képviselők díjazásáról szóló, 1990-es törvény címéből is kihúzták a szót
- a költségtérítés helyett bevezetnének egy bérpótlékot, amely ugyanúgy a választókerület és Budapest közti távolságtól függne, és megmaradna a lakhatási támogatás is
- változás annyi lenne, hogy a képviselő összes jövedelmét, így a pótlékot is adókötelessé tennék. Az adóalapot az szja-törvény alapján elszámolt költségekkel lehetne csökkenteni.
Ezt már tudtuk, nem újdonság.
Ami szintén nem meglepő, az a szavazáson létrejött nagykoalíció:
Az Országgyűlés 340 igen szavazattal, 18 nem és két tartózkodás mellett megszavazta az ehhez szükséges - kétharmados támogatást igénylő - alkotmánymódosítást, illetve 341 igen, 19 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a képviselői juttatásokról szóló törvény módosítását.
Nagy meglepetésre az SZDSZ képviselői (+ Pettkó és Katona) szavaztak nemmel.
Vannak még valakinek olyasmi illúziói, hogy a Fidesz különb, mint a többi?
Ha a saját zsebükről van szó, nagy az egyetértés az MSZP és a Fidesz között. Mindig.
http://vastagbor.blog.hu/2009/06/30/atkereszteltek_a_koltsegteritest

Nincsenek megjegyzések: