Korkép blog

kedd, június 09, 2009

A rendőrségi vezetők eltapsoltak 4,7 milliárd EU-s támogatást?


2009.06.09. 09:01 zero

2007. július eleje.
Remek érzés volt akkor határőrnek lenni. Ekkor adták át a Határrendészetnek a 270 Nissan Pathfinder terepjárót, 480 Skoda Octavia Combi Tour 1,9 PD TDI-t, 90 VW Transporter (2.5 PD TDI) mikrobuszokat és Renault Mastereket (2.5 dCi) vegyesen.

És hogy mi volt a legszebb az egészben? Egy forintunkba sem került a közel 900 gépjárműből álló flotta. Ugyanis a Határőrségnek a schengeni egyezményből adódó feladatainak ellátásához szükséges eszközbeszerzést javarészt az EU finanszírozta. Ez az ú.n. schengeni alap, amelynek mintegy 23,5 %-át fordították a mobilitási képességük növelésére a határ őrei. A járműfejlesztési koncepció keretében 886 db járművet vásároltak, a beszerzés összértéke 5,8 milliárd forint.

Ugye, milyen szép történet?




Nos, még csak két év telt el, de máris magyaros mellékvágányra került ez a szép sikertörténet ...

A Dél-Alföldi Rendőr Szakszervezet információi szerint a Rendőrségnek 4,7 milliárd Ft-ot kell visszafizetnie az EU-nak. Ugyanis az egyik Schengeni ellenőrzés megállapította, hogy a Határőrségnek Uniós (Schengeni) forrásokból beszerzett Nissan terepjárókat a Rendőrség több esetben nem a Schengeni külső határon alkalmazza szolgálati célokra, s nem ott használjákahová az eredeti szerződés szerint kötelezően rendszeresítették.

Az ORFK Gazdasági főigazgatója a RÉT legutóbbi ülésén megerősítette a szóbeli információkat, azzal a kiegészítéssel, hogy  a visszafizetésről még tartanak az egyeztetések, a következő megbeszélés e tárgyban augusztusban lesz.

Az egyik kedves olvasónk bővebb információkkal is rendelkezik:
"ORFK-s és megyei rendőr vezetők elvonták a végrehajtásból a schengeni külső  határra kapott Nissan Pathfindereket, melyeket kizárólag határőrizeti, határrendészeti célokra adott az Unió. Ezeket az autókat legtöbb esetben ügyintézésre, vakításra használják a vezetők.
Ennyi pénzből akár egy új flottát is vehettek volna... Felelős az nem lesz, az tuti."

A Szomáliánál fejlettebb országoknál kb. ilyenkor mond le a teljes rendőri vezetés az igazságügyi miniszter vezetésével sűrű bocsánatkérések közepette ...

Nálunk pedig ez az eset még az esti híradóig sem jut el ...

Nincsenek megjegyzések: