Korkép blog

péntek, április 16, 2010

Beismerték, hogy gengszterszervezet működött a HM cégeinél? (+videó)


2010-04-15 20:03 

Hiába tagadta a botrány kirobbanása óta Szekeres Imre, hogy gengszterszervezet működik a Honvédelmi Minisztérium (HM) háttércégeinél, a gyanúsított főtisztek megcáfolták a tárcavezetőt. A hírTV információi szerint beismerő vallomást tettek azok a magas rendfokozatú katonák, akiket kenőpénzek elfogadásával gyanúsítottak. A nyomozóhatóság feltételezése szerint a korrupció szervezetten folyt a katonai beszállításoknál.



  Videók:
Beismerték, hogy gengszterszervezet működött a HM cégeinél?
Beismerte tettét a Honvédelmi Minisztérium öt, magas rendfokozatú katonatisztje, akiket üzletszerűen, bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítanak. A Budapesti Katonai Ügyészség egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Hír Televízió értesülését. Balogh Zoltán szóvivő a televíziónak azt mondta: a korábbi közleményben foglaltakhoz képest – a nyomozás érdekeire figyelemmel – nem tudnak kiadni egyéb információt.

A Hír Televízió birtokába jutott vallomások szerint a főtisztek előre eltervezték, hogyan csapolhatják meg azt a 370 millió forintos póttámogatást, amelyet a HM Térképészeti Nonprofit Kft. tavaly kapott a költségvetésből. A honvédelmi tárca védelemgazdasági főosztályának vezetője és a főosztály vagyonfelügyeleti osztályának vezetője a részleteket később egyeztette a cég volt gazdasági igazgatójával.

V. Sándor ezredes vallomásában elhangzik: 2009 őszén O. dandártábornokkal és dr. L. ezredessel egy étteremben beszéltek a HM Térképészeti Nonprofit Kft. dolgairól. „O. dandártábornok itt konkrétan közölte dr. L. ezredessel, hogy pénzt kell kivenni a kft.-ből. Dr. L. ezredes értette, hogy miről van szó, belement a történetbe” - mondta el V. Sándor.

Úgy számoltak, hogy a 370 millió forintból 100 milliót tudnak beszerzésekre költeni. Ennek 10 százalékát akarták zsebre tenni. A 10 millió fele a térképészeti kft. volt gazdasági igazgatójánál maradt volna, a másik felén pedig a HM két vezető beosztású tisztje akart osztozni.

V. Sándor ezredes azt vallotta: dr. L. ezredes 2009 decemberében és 2010 januárjában - összesen két alkalommal - adott át neki pénzt. Hozzátette: minden egyes átadás után a pénz felét odaadta O. János dandártábornoknak, és közölte vele, hogy a pénz L. ezredestől van. Összesen 1,7 millió forintot kapott O. dandártábornok, és 1,7 millió forintot tartott meg V. Sándor. „Gondolom, dr. L. ezredes is ugyanekkora összeget - tehát 3,4 millió forintot - tarthatott meg magának” - tette hozzá.

Szekeres Imre eddig folyamatosan tagadta, hogy gengszterszervezet működött a minisztériumában. Egy csütörtöki állománygyűlés után is csak annyit mondott: reméli, hogy a korrupciós ügyek nem árnyékolják majd be az egész magyar honvédséget.

A főtisztek vallomásai azonban egyre több HM-es céget érintenek. Az egyik gyanúsított például az mondta: 1 millió forintot adott át személyesen a HM Elektronikai és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának, amelyet a beszállítók küldtek neki.

(hírTV)

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=317661

Nincsenek megjegyzések: