Korkép blog

szerda, április 14, 2010

Szombaton nemzeti gyásznap



2010. április 13., kedd 14:53
A magyar kormány április 17-ét, szombatot nemzeti gyásznappá nyilvánította a lengyel köztársasági elnök halála miatt.
A kormány keddi rendelete szerint a kabinet az "évszázados sorsközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczynski, a Lengyel Köztáraság elnöke halála miatt érzett gyászában" gyásznappá nyilvánította április 17-ét.
000T TRPar3174550
Gyász Varsóban
Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: a nemzeti gyásznapon az Országház előtt a Magyar Köztársaság lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással kell felvonni, majd félárbocra ereszteni.
Lengyelországban kétnapos lesz a légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczyński elnök temetési szertartása: az állami szertartásra szombaton kerül sor, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz. Részletek >>>

Gyászlobogó, rendkívüli történelemóra

Az általános iskolákban az ötödik évfolyamtól, továbbá a szakiskolákban, a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban április 16-án, pénteken, a tanóra keretében meg kell emlékezni a lengyel és a magyar történelem közös eseményeiről és a két nemzet együttműködéséről.
A kormányszóvivő kifejtette, hogy fekete zászlót, illetve gyászlobogót kell felvonni azon középületek előtt is, amelyek esetében a nemzeti zászlót ki kell tűzni, illetve a nemzeti lobogót fel kell vonni. A gyásznapról szóló kormányrendeletet ismertetve hozzáfűzte: ha a középületen, illetve a középület előtt csak két zászló, illetve két lobogó elhelyezésére van lehetőség, a fekete zászlót, illetve a gyászlobogót az európai zászló, illetve az európai lobogó helyett kell kitűzni, illetve felvonni.
Ha a középületen, illetve a középület előtt csak egy zászló, vagy egy lobogó elhelyezésére van lehetőség, a fekete zászlót, a gyászlobogót a nemzeti zászló, illetve a nemzeti lobogó helyett kell kitűzni, illetve felvonni.

Katyn

Szerdán ökumenikus gyászistentiszteletet tartanak a lengyel repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére a Szent István-bazilikában, közölte Berta Tibor, a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspökségének általános helynöke kedden. Az este fél nyolckor kezdődő gyászszertartáson részt vesz Bíró László katolikus tábori püspök, Lackner Pál protestáns tábori püspök, Frölich Róbert vezető tábori rabbi és Tömböl László vezérkari főnök, jelen lesznek továbbá a budapesti tábori lelkészek.
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) is együttérzését fejezte ki a Lengyel Ökumenikus Tanács elnökének, Jeremiasz Anchimiuk érseknek, a tanács teljes közösségének és a lengyel népnek a szombati repülőgép katasztrófa miatt.
Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon kormányfő is ott lesz szombaton a varsói állami szertartáson, és jelezte részvételét a Fidesz-KDNP pártszövetség, amelyet Kövér László választmányi elnök és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke képvisel.
A lengyel néppel való szolidaritás kifejezéseként a katyni mészárlás 70. évfordulójára emlékezve a budapesti Közép-Európa Egyetemen működő OSA Archívum pénteken levetíti a Katyn című történelmi drámát. Adrzej Wajda 2007-ben készült, Oscar-díjra jelölt filmje annak a 15 ezer lengyel tisztnek és civilnek állított emléket, akiket Katyn erdejében gyilkoltak meg 1940-ben Sztálin parancsára három nap leforgása alatt a szovjet titkosszolgálat emberei. A rendező - akinek apja is a mészárlásban lelte halálát - mind a tömeges kivégzés végrehajtói, mind az áldozatok oldaláról mutatta be a tragédiát. Az Arany János utcai történelmi archívumban (www.osaarchivum.org) pénteken délután öt órakor vetítik le az alkotást.

Nincsenek megjegyzések: