Korkép blog

szerda, április 14, 2010

A karakán OVB kielemezte a vasárnapi eseményeket

Lassan összeáll a kép, hogy zajlott le egy átlagos OVB-tag vasárnapi napja:

Az "átlagos OVB-tag" reggel szépen felkelt, megreggelizett, elment szavazni, ahol örömmel észlelte, hogy minden überfaszán megy, pár perc alatt végzett, valószínűleg fontoskodott is egy keveset a választókörben, elvégre ő egy OVB-tag (átlagos). Otthon megnézte ebéd előtt a "Két TestŐR" életmód magazint a TV2-n, a déli híradót azonban kihagyta, ahol már beszámoltak a baszott nagy sorokról, mert be kellett segítenie az asszonynak a rántott hús kisütésében. Délután előbb aludt egy keveset, mert hosszú éjszaka várt rá, majd megnézte 3 órától az olasz bajnokit a Sport1-en. Ezután szépen felöltözött, majd elindult a választási központba, ahol a szintén akkor érkező társaival cseverészett, hogy milyen nyugodt nap volt, nem volt semmi gond... 18:30-tól együtt megnézték az esti Híradót, ahol döbbenten látták, hogy még több ezer ember áll az utcán szavazásra várva, és innentől elszabadultak az események ...

Miután több millió néző döbbenetére élő adásban szénné égették magukat (soha éltemben nem láttam élőben ilyen bizottsági ülést, és perceként hüledezetem és röhögtem),  hideg fejjel tegnap megpróbálták megfejteni a Vasárnapi Rejtélyt, ki vagy mi lehet a felelős a történtekért (nem ők), és le mond-e valaki (nem mond).

Lássuk, van-e következménye annak, hogy több ember 04.12-én hétfőn szavazott 6 órás sorban állás után, és hogy 2,5 órás élő stand up comedy-t sugároztak a tévék (vagy a Garfieldet, bár a Végtelen történet is be volt készítve!) az eredmények közlése helyett. Na meg hogy aljas szándékkal felfuttatták éslerohasztották a Mandinert és rövid időre a blog.hu-t.

1. Az OVB valamennyi tagja egyetértett, hogy nem az OVB a felelős a történetekért. (Nagykoalíció!!! Nagykoalíció!!! Nagykoalíció!!!)

2. "Felvethető, hogy az OVB vasárnap bizonyos döntések esetében alulinformált volt. Akkor, amikor 16 órakor értelmezte a szavazókörök előterének fogalmát, a testület alulinformált volt, a 19 óra előtt nem sokkal hozott döntést pedig téves információs helyzetben hozta, mivel úgy tudták, a probléma csak néhány szavazókört érint, és ott is egy-másfél órán belül befejeződik a szavazás." - Szigeti Péter

Szigeti úr & tsa., ha nem tudtátok mi a helyzet az országban, akkor azért takarodjatok, ha pedig tudtátok, de lapítottatok, akkor meg azért. Már a déli híradó is ezzel volt tele, minden hírportálon vezető hír volt, Önök úgy supportálják a választást, hogy a Süket Szobában (ahol se TV, se rádió, se fax, se internet, se térerő) ülnek és amőbáznak?

Az pedig külön örömmel tölt el, hogy Önöknek együtt, csapatmunkában sikerült definiálni a "szavazókörök előterének fogalmát". Kemény menet volt, OVB?

3. Halmai Gábor sem tudta megállni, hogy ne szólaljon meg: "a vasárnapi 16 órás információ is lényegesen elkésett. Fontosabb az, hogy a választók befolyástól mentesen szavazhassanak, mint hogy este 19 óra után a választók a voksok 2-3 százalékos feldolgozottságát megismerhessék. Ha a voksolás előtt egy héttel tudják, hogy ilyen probléma várható, akkor azt teljes egészében meg lehetett volna oldani."

Nagy mókamester ez az OVB, nem? 18:55-kor úgy döntenek, hogy még tart a kampánycsend, mert még több ezer ember áll a sorban, hogy szavazhasson, majd 22:30-kor ugyanaz az OVB úgy dönt, hogy érjen véget a kampánycsend, mikor ugyanúgy több ezer ember áll még sorban, hogy szavazhasson. Ugyanaz a szituáció, ugyanaz az OVB, két ellentétes döntés. Ilyenkor sajnálom, hogy az egyik OVB-tag nem ragaszkodott jobban a Nagy Ötletéhez, hogy oldják fel a kampánycsendet, de szedjék össze a sorban állóktól a mobiltelefonokat, hogy ne kaphassanak információt.

Azonkívül pontosan lehetett tudni már hetekkel ezelőtt is, hogy gond lesz, csak senki sem rakta össze a az információkat:
a, egy szavazókörr 800-1200 szavazó jut
b, minden igazolással rendelkezőt egy szavazókörre osztottunk (+ a helyi lakosok)
c, több helyen több ezer igazolással rendelkező fog szavazni

Nem sikerült az egyszerű matematikai művelet: a+b+c > 1200.

4. Halmai finoman közölte, hogy jövő vasárnap is ez a helyzet várható, és "javasolta a nyilvánosság tájékoztatását arról, hogy mire számítson a második forduló eredményeinek megismerésénél."

Jelenleg ott tartunk, hogy sorok ugyanúgy lesznek, és az OVB jelenleg az ombudsmannal vitatkozik, hogy mikor lehet eredményt közölni. Az ombudsman azt javasolja, hogy már este 7 órától, az urnazárás hivatalos időpontjától közzé lehessen tenni az eredményeket.

Halmai szerint "az adatvédelmi biztos szakértelem hiányában mondta, hogy sérült a választók közérdekű adathoz való joga a későbbi adatszolgáltatás miatt. Közérdekű adatról akkor beszélünk, amikor a választásnak vége van, amíg nincs vége, addig nem közérdekű adatról van szó, hanem titoksértésről. Amíg nem szavaz le mindenki, nem lehet közzétenni adatokat."

Szegény Jóri, a Google-t pár nap alatt kicsinálta, most meg egy senkiházi Halmai alázza. Gábor, vasárnap is ennek a szellemében történtek az események, ugye? Most akkor ezzel beismeritek, hogy vasárnap este titoksértést követettek el?

A nagy kérdés, hogy 2010-ben a Magyar Állam képes-e megoldani, hogy minden állampolgára leszavazhasson 19 óráig, és 19 óra után értesüljön az eredményekről?

Jelenleg "2x nem" a válasz.

Köszönjük szépen OVB!
Felejthetetlen!

Nincsenek megjegyzések: