Korkép blog

péntek, március 06, 2009

Ennyire nem lehetünk hülyék - bankbetét és biztonság


2009.03.06 08:15  |  Utoljára módosítva: 45 perce
English version of this article / angol verzió
Tegnap este a PSZÁF és a MNB közös közleményben hangsúlyozta a magyar pénzügyi rendszer stabilitását. Nem is tehettek mást, mivel az egész médiát bejárta egy olyan pletyka cáfolata, amelynek eredeti verziója kb. a Bankszövetség vécéjében terjedt. A szervezet kiküldte tagjainak: "A bankok tudassák ügyfeleikkel, hogy alaptalanok azok a pletykák, amelyek szerint a bankok március 13-án a betétek befagyasztását terveznék". A média rácsapott, a szerencsétlen MNB-nek meg ismét más után kellett rendet rakni .

Az egy dolog, hogy Magyarország már legalább egy hete saját hülyesége ellen küzd. (régebb óta, de az már más történet) Először Gyurcsány vergődött egyet színpadiasan, aztán a PSZÁF marad le az fontos nemzetközi közlemény első változatáról, most meg a Bankszövetség bizonyítja, nemcsak tehetségtelenek, szimplán idióták is vagyunk. Tényleg rajtunk röhögnek a szlovákok. 

Befagyaszthatják a bankbetéteket Magyarországon? A magyarok meg Attila felszentelt népe, egytől egyig mindenki Jézus egyenes ági leszármazottja. Akkor fagyaszthatják be 10 évente 1 banknál a átmenetileg készpénzfelvételt, ha tönkremegy, illetve az összesnél, ha államcsőd van. Egyikre sincs a következő fél évben esély. 

Bankcsődök általában rossz gazdálkodás és/vagy felelőtlen hitelezés miatt alakulnak ki. A magyar bankszektora Európa egyik legprofitábilisabb bankrendszere 2008 végéig. Nagyon jó eredményességgel működnek a hazai pénzintézetek, (az Erste tegnap közel 50 milliárdos adózás előtti profitról számolt be), van honnan tehát lejjebb adni. Az üzletmenet elég primitív, az OTP vezér-helyettese 2007-ben már pozitív példaként hozta fel, hogy az OTP treasury-jénak alacsony szofisztikáltságát, ami azért jó, mert nagy baromságot nem tudott magyar bank csinálni. Olyan egyedi bankcsődöt, amelyben a betétesek érdekei sérülnének, nem tudunk elképzelni. 

Akkor lenne gond, ha államcsőd lenne, de akkor sem a forintbetétekkel. Államcsőd esetén tényleg mindenki félthetné a pénzét Magyarországon, bár akkor sem a pénz megléte, vagy nem megléte lesz a kérdés (hanem a vásárlóértéke). Saját devizában az államcsődnek azonban nulla az esélye, a külföldi hitelezőkkel szemben meg véd minket, hogy az IMF és az EU idetolt 20 milliárd eurót, aminek felét sem hívtuk le. Pánikra tehát semmi ok, a bankok tudnak fizetni, pénz van bőven, az MNB annyi forintot nyom ki, amennyit akar, az euróra meg ott van az IMF pénz. Magyarországnak az a szerencséje, hogy eladtuk külföldieknek csaknem az egész bankszektort, ők legalább észnél vannak, nem mindenki teljesen idióta. 

Nyers Rezső tegnap még buzgón kommentálta a hírt: "a bankszövetség értesítést kapott a bankszektorból arról, hogy nő a kliensek érdeklődése a betétek biztonsága kapcsán, és egy-két helyen a betétek kivétele valamivel nagyobb volt a szokásosnál". "Ezért kértük a bankvezetőket arra, hogy kövessék nagyobb figyelemmel az eseményeket, és arra kértük őket, hogy biztosítsák ügyfeleiket, betétjeik teljes biztonságban vannak, nincsenek kitéve semmi veszélynek" - tette hozzá a főtitkár. 

Bár már többen célozgattak rá, hogy a Bankszövetségnek kommunikálnia kellene a mostani válságban, de azt senki sem gondolta komolyan, hogy azt így kell tenni. A tegnap elkövetett katasztrofális kommunikációs hibát követően talán át kellene értékelni a Bankszövetség kommunikációját, mert az, amit mostanában egyes pénzügyi szervezetek művelnek, azt bakiparádéban kellene tanítani az iskolákban, már az általánosban is. 

Nincsenek megjegyzések: