Korkép blog

csütörtök, március 05, 2009

Feri, a reformer

2009.03.04. 14:01 laspalmas

Gyurcsányt elhajtották a fenébe Brüsszelben, mikor pénzt kuncsorgott a kelet-európai térségnek. Igaz, nem lehet ezen csodálkozni, mert elég rendesen elszólta magát. Elmondta, hogy sürgős pénzügyi segítséget kell adni azoknak az országoknak, amelyeknek a finanszírozása rövid távon bajba kerülhet. Külön kiemelte, hogy Magyarország nem tartozik ezen államok közé, mert a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás nyomán stabil a magyar gazdaság finanszírozási háttere. Kvázi elismerte, hogy az IMF lélegeztetőgépén vagyunk. Bravó, Feri!
Javasolta még azt is, hogy rövidíteni kellene az euróövezet előszobájában, az ERM-2 árfolyamrendszerben kötelezően eltöltendő időt, amely a mostani szabályok szerint két év. Azzal nem foglalkozik, hogy ezt nem véletlenül, és nem a belépő országok szívatására, hanem a már bentlévők védelmére találták ki. Kit érdekel? Majd ő megreformálja a rendszert! Ha már az ország vezetése ilyen remekül megy neki, jöhet az EU átalakítása. Aztán később esetleg a NATO, az USA, az ENSZ....
Feri egyébként a brüsszeli elutasításról azt mondta, hogy "a találkozó a ki nem használt lehetőségek csúcsértekezlete volt" Tipikus 'lócitrom aranypapírba csomagolva'-megfogalmazás...
De Gyurcsánynak a kosár nem szegte kedvét, Veres Jani barátjával kitalálták a tutit:szerintük módosítani kell az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) alapszabályát, hogy a jelenleginél kétszer, háromszor több hitelt tudjon kihelyezni.
Feri erről a Veressel és Bajnaival közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt Londonban, miután találkozott az EBRD igazgatótanácsának tagjaival kedden.
Elképzelem, hogy tárgyalnak az igazgatótanáccsal ("Adtok pénzt?", "Nem!!!"), aztán durcásan előállnak ezzel a korszakalkotó ötlettel. De szívesen megnézném az EBDR-esekről készült videót, amint nézik, hallgatják Magyarország miniszterelnökének újabb ámokfutását. Vajon milyen arcot vághattak a kőkemény üzletemberek? Sírtak? Nevettek? Netán sírtak a röhögéstől?
Gyurcsány szerint többek közt ez az alapszabály-módosítás is hozzájárulhatna ahhoz a 180 milliárd eurós csomaghoz, amelyre javaslatot tett vasárnap az informális brüsszeli EU-csúcson.

Kormányfőnk emlékeztetett arra, az EBRD szabályzata szerint a pénzintézet nem tud 20 milliárd eurós alaptőkéjénél több hitelt nyújtani. Mint mondta, javasolta az EBRD vezetőinek, hogy keresni kellene a lehetőségét annak, hogy a bank aktívabb legyen Közép- és Kelet Európában.
Értitek? Gyurcsány(!) tesz javaslatot az EBRD-nek(!), hogy mit kezdjen a pénzével.
Srácok, én úgy gondolom, hogy ennél már nincs lejjebb. Ennél jobban nem járathatja le magát és országát egy miniszterelnök. Azt se tudja már, hova kapjon kétségbeesésében.
Azt hiszem, nincs messze az az idő, mikor feltűrt rózsaszín ingujjal nekiáll eurót hamisítani...

Nincsenek megjegyzések: