Korkép blog

péntek, július 31, 2009

Egy fecske nem csinál nyarat. De Monok?


2009.07.31. 09:01 zero

Szepessy Zsolt monoki polgármester "kitalálta" a szociális kártyát, múlt héten megírta levélben Bajnainak, tegnapelőtt pedig a képviselő-testület meg is szavazata.

Nem sokat pöcsölt vele, az biztos ...

"Egy kistelepülés, Monok polgármestereként, sajnos nagyon sokszor találkozom azzal a problémával, hogy a különböző címeken nyújtott támogatásokat nem a támogatási célnak megfelelően használják fel. Ezek az összegek gyakran nem jutnak el azokhoz, akik arra valóban jogosultak és rászorultak – mondta Szepessy Zsolt, Monok polgármestere. – A polgármesteri munkám során személyesen tapasztaltam, illetőleg az ország különböző pontján dolgozó polgármester társaimtól értesültem, arról az egész társadalmunkat érintő és veszélyeztető szomorú tényről, hogy a becsületesen dolgozó emberek és vállalkozások adójából befolyt pénzekből kifizetett szociálissegélyek és egyéb juttatások sok esetben nem arra fordítódnak, amire az állam, illetve annak önkormányzatai eredetileg szánták.

A rendszert úgy kell kiépíteni, hogy kizárjon minden visszaélési lehetőséget, és csak olyan elfogadóhelyekkel szabad szerződést kötni, akik vállalják és garantálják, hogy körültekintően és nagy figyelemmel kísérik a szociáliskártyák használatát. Az elfogadóhelyeknek garantálni kell, hogy a szociális kártyával csak a törvényben meghatározott áruk és szolgáltatások vásárolhatók (pl.: általános élelmiszerek, ruházat, tanszerek, tisztító-  és tisztálkodó szerek, gyógyszerek, valamint tüzelő, távfűtés, víz, gáz, villany, és lakbér, lakáshitel törlesztés, stb.)

Alapvető fontosságú, hogy a szociális kártya használata pontosan és folyamatosan ellenőrizhető és nyomon követhető legyen. Tételre lebontva lehessen ellenőrizni, hogy a kártya tulajdonosa és jogosultja mire használta fel a kártyát. A szociáliskártyát a felhasználó fényképével és saját kezű aláírásával kell ellátni, és a kártya elfogadótól meg kell követelni, hogy minden egyes alkalommal ellenőrizze, hogy a kártya jogosultja használja azt." - nyilatkozta Szepessy Zsolt


A "monoki modellből" lett az "Út a munkához" program (bár Tarnaleleszen már sztrájkolnak a közmunkások, hogy nem tudnak elmenni feketén melózni) ki tudja mi lesz a szociális kártyából. Amit persze Ferge Zsuzsa és Lakatos Attila vezetésvel máris támadnak: "Hazugság, hogy a szegények ne a gyerekeikre költenék a család bevételeit."... "Senkinek nincs köze hozzá, hogy ki mire költi a segélyt."

Biztos, hogy nincs?
Gondolom nem olvasták (tényleg csak egy példa) a boon.hu "Segély idején Megyaszón" cikkét? És nem nézték meg a videót sem, ha jól sejtem...

Biztos, hogy a gyerekekre költik? Biztos nincs közünk, hogy mire költik a tőlünk kapott pénzt?
A munkanélküli segély is egy meghatározott időre jár, a megfelelő feltételek mellett, és a segély? Az csak úgy "jön"? Mivel kényszerítik rá az embereket, hogy ezt az ideiglenes állapotot, amikor is segélyre kényszerülnek, minél hamarabb lezárják?  Vagy nem errőr szól a segély? Hogy bajba kerültem, és ezt az időszakot túl kell élnem? Mert ahogy látom, semmiféle motiváció, kényszerítés nincs, szépen be lehet rendezkedni a segélyre.

Tegnap a monoki képviselő-testület a következőket szavazta meg:
1, A szociális kártya. A kártyára utalják majd a szociális segélyeket és más juttatásokat, amelyeket csak meghatározott termékekre, a kijelölt helyeken költhetik el a rászorulók, szeptember 1-től

2, A település ezentúl a hazai vállalkozók és vállalkozások megsegítése érdekében csak magyar termékeket fog vásárolni, és magyar vállalkozók szolgáltatásait fogja igénybe venni.

3, Szeptember 1-től  kizárólag az kaphat rendkívüli segélyt az önkormányzattól a faluban, aki a háza előtti területet, udvarát és kertjét rendben tartja, kertjében pedig haszonnövényeket termeszt.

Sajnos értelmes vitát erről megint nem lehetett folytatni, mert a kormány csak hümmögött, (majd megvizsgáljuk az ötletet), a jogvédők betámadtak, a Fidesz meg kussolt, szokás szerint. Pedig ugye önkormányzati szinten elég durván narancsos az ország...

Például nagyon szívesen meghallgattam volna Ferge vagy a vajda ötletét, hogyan lehet megakadályozni, hogy a segélyből uzsora legyen, vagy zseton a játékgéphez?
Ja, hogy nincsenek ötletek, csak ennyi, hogy ne legyen szociális kártya?

Tessék, itt a pilóta, Monok leteszteli a saját ötletét, aztán pár hónap múlva megnézzük mi az eredmény ... 

Nincsenek megjegyzések: