Korkép blog

szerda, július 01, 2009

A szlovák államnyelvtörvény és a magyar külügy

2009.07.01. 10:01 laspalmas

Ha mi csináljuk meg, már lerohanták volna tankokkal Budapestet, ebben biztos vagyok...

Kedden a szlovák parlament elfogadta a nyelvtörvény módosítását (a 150 fős összlétszámból 136-an voltak jelen, 79-en támogatták a módosítást), amely szeptembertől lép életbe.

Marek Maďarič, a kulturális tárca vezetője kijelentette, az eddig is érvényben levő nyelvtörvény az elfogadott jogszabállyal, most már érvényesíthető lesz. Kijelentette, a törvény kizárólag az intézményekre vonatkozik, vagyis egyének bírságolása helytelen nyelvhasználat miatt nem jön számításba.

Amit tudunk a törvényről::

- a nemzetiségi (magyar) iskolákban minden dokumentációt szlovákul is vezetni kell

- minden párt, minden szervezet minden iratát szlovákul kell elkészíteni

- nyilvános rendezvényeken a kisebbségi nyelv mellett szlovákul is tolmácsolni kell az elhangzottakat

- azokon a településeken, ahol a magyarok aránya kevesebb, mint 20%, ott az egészségügyi és szociális intézményekben csak szlovákul beszélhet a személyzet

- minden emlékművön, szobron, táblán először kell szerepelnie a szlovák feliratnak, csak utána jöhet a magyar, a szlovákkal azonos, vagy kisebb betűkkel. A magyar feliratot engedélyeztetni kell a kulturális minisztériumban.

Egyébként rendesek voltak, mert először arról volt szó, hogy a műemlékek és szobrok feliratai esetében a szlovák a kisebbségi nyelvű felirat tükörfordítása legyen. Ettől elálltak, így lehet verseket idézni. Márha engedélyezi az "illetékeselvtárs" a minisztériumban...

Két pont nem ment át:

- a köztisztviselők számára kötelező akarták tenni a tökéletes szlovák nyelvtudást (felsőfokú nyelvvizsga)

- a kisebbségi nyelven sugárzó regionális és helyi rádióknak a nemzetiségi nyelven sugárzott műsort államnyelven is meg kellett volna ismételniük

Mehetnek a kisebbségi nyelvű televíziók egyenes adásai is, szimultán tolmácsolással engedélyezettek. A kisebbségi tévéműsorok esetében pedig elegendő a feliratozás.

Csupa jó hír, nemigaz? Roppant demokratikus dolog a kisebbség nyelvhasználatát korlátozni és szankcionálni.

Ugyanis aki nem tartja be a törvényt, azt megbüntetik. Akár 5.000,- eurós bírságotis kaphat a nővérke, ha "Csókolom, Margit néni!"-t köszön az ismerős betegnek...

2009-ben, az Európai Unióban. Ahol nincsenek határok, mindenki szabad, és úgy általában az egész egy nagy tarkabarka családnak van beállítva, ott a szlovák kormány bizony kimutatta a foga fehérjét. Ficoék százszorakkora nácik, mint amilyennek a magyarokat szokták beállítani.

"Marek Maďarič kulturális miniszter szerint a módosítás után a nyelvtörvény szavatolja, hogy az államnyelven mindenki kellő mennyiségű információhoz juthasson, ugyanakkor ezt nem akadályozza meg a kisebbségek nyelvén, vagy idegen nyelven sem."

"A legfontosabb, hogy senki se legyen diszkriminálva, se a kisebbségek, se a szlovákok" - tette hozzá.

A miniszter arra a kérdésre, tervezik-e nyelvrendőrség felállítását, azt felelte, ez a megnevezés lealacsonyító, a törvény betartatása felett egy új minisztériumi osztály fog őrködni.

Simán az arcába nevettek a magyaroknak, már nem először. Mondjuk amilyen külpolitikánk van, nem csodálom. Elég csak a kócos asszonyra gondolni...

Mit tett Magyarország

a Malina Hedvig-ügyben,

a tankönybotránnyal kapcsolatban,

Dunaszerdahely után,

Slota beszólásait követően?

Semmit.

Volt egy kis "jajhátpedigeztnemkéne", oszt csókolom.

Most a nyelvtörvénynél előadták ugyanezt:

"Szabó Vilmos külügyi államtitkár azt mondta, a kormány felelősen, a jószomszédi kapcsolatokat szem előtt tartva törődik a magyar kisebbség sorsával, helyzetével.

A tárca illetékese konkrét lépéseket említett: Balázs Péter külügyminiszter május 13-án jelezte szlovák partnerének, hogy Magyarország problémásnak tartja az államnyelvtörvényt, amely közvetlen hatással lehet az anyanyelv használatára. A külügyi tárca vezetője május 26-án levelet küldött szlovák partnerének a törvénytervezettel kapcsolatos nemzetközi jogi aggályokról, s a meglátásokról az EBESZ kisebbségi főbiztosát is tájékoztatták.

Több telefonbeszélgetésben jelezték
, hogy a törvénymódosítással kapcsolatban fenntartásaik, aggályaik vannak. Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke sürgős tárgyalást javasolt a szlovák társbizottság elnökének."

Aduászként Szili próbálkozott, levélben kérte, hogy halasszák őszre a törvénymódosítás szavazását. Gondolta, addig csak történik valami... De nem hallgattak rá.

Most pedig, hogy megszavazták a módosítást, a magyar külügyminisztérium "sajnálatát és aggodalmát fejezte ki" emiatt.

Gratulálunk. A felvidéki magyarok meg köszönik szépen.

http://vastagbor.blog.hu/2009/07/01/a_szlovak_allamnyelvtorveny_es_a_magyar_kulugy

Nincsenek megjegyzések: