Korkép blog

szerda, július 08, 2009

Lebuktak


2009.07.08. 15:41 zero

Március hó nagy botránya volt, hogyan is szerzett Joáv Blum 70 hektárt a Velencei-tó partján, ahová a King's City kaszinót tervezik felépíteni.

Már akkor gyanús volt, hogy a földcserét nem lehetett kormányzati füles (és segítség) nélkül végrehajtani, de most végre egy bizonyíték is előkerült. 
2008. május 26, a Parlament, Nándorfehérvár terem

Résztvevők:
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök,
Ronald S. Lauder,
Fred H. Langhammer,
Itzhak Fisher,
Joav Blum,
Gal Gaye,
Bárd Károly ügyvéd,
Bajnai Gordon gazdasági miniszter,
Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium akkori szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja,
Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója,
Daróczi Dávid kormányszóvivő
Radnai György.

A megbeszélésről készült összefoglaló:

"Gyurcsány Ferenc és a további résztvevők egyöntetűen támogatják a projektet, s támogatásukról biztosították a jelenlévőket. A beruházás helyszínéül szolgáló Fejér megyei földterületek befektető általi hasznosítását (csereingatlanok értékbecslése, tulajdonjog-rendezés) előkészítjük - ez három különböző földterületet érint. Mindezért felelős Tátrai Miklós, aki közvetlenül tartja a kapcsolatot Joav Blum úrral. A működéshez szükséges minisztériumi engedély rendben lesz (a szerencsejáték koncesszió kiírása), felelős Veres János (Markó Andrea). Kijelölünk egy személyt, aki a kormány részéről menedzseli a projektet, ő lesz a kontaktszemély a befektetők számára, Bajnai miniszter úr közvetlenül referál Gyurcsány Ferenc miniszterelnökúrnak, felelős: Bajnai Gordon."

Na, ez azért durva ... Öszöd óta a legdurvább.
"Előkészítjük"?
"Engedély rendben lesz"?
"Kormányzati menedzser"?

Következmény pedig itt sem lesz, a civilek meg a zöldek a sukoróiakkal együtt tehetnek akármit, King's City fel fog épülni ... vajon mi fog még kiderülni?

A Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelést gyanítva jelenleg is nyomoz ... javaslom a fenti díszes társaság kihallgatását. Lehet, segítene  ...

Heti Válasz szerint "csak" ennyire segítette King's Cityt a kormányunk. Gondolom, csak az ország érdekei miatt:

1. Veres János még pénzügyminiszterként előkészítette az új vagyontörvényt, mely lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére.

2. A parlament kiterjesztette a kiemelt nemzetgazdasági beruházásokról szóló törvény hatályát a koncessziós szerződések alapján megvalósuló beruházásokra (például a kaszinóüzemeltetésre és a kapcsolódó vendéglátó-komplexumok kiépítésére).

3. Az MNV földcsere-szerződést kötött Joav Blum üzletemberrel, aki a sukorói telek fejében albertirsai és pilisi területeket ad át az államnak.

4. A vagyonkezelő kiugró - 430,5 forintos - négyzetméterenkénti áron számította be Blum albertirsai-pilisi telekegyüttesét, miközben az MNV jogelődje 2006-ban 19,82 forintért adott el hasonló, szintén az M4-es nyomvonalába eső monori földeket.

5. A még fejlesztési miniszter Bajnai Gordon a Blum által megszerzett sukorói ingatlan besorolásának korrekcióját, azaz a terület beépíthetővé tételét javasolta a Fejér Megyei Közgyűlésnek.

6. A pénzügyminiszter pályázatot hirdetett óriáskaszinó alapítására a közép-dunántúli régióban, amit Blumékon kívül más nemigen nyerhet meg.

7. Kormányrendelet született a King City kiemelt üggyé nyilvánításáról, vagyis értelmet nyert az a tavalyi döntés, mellyel a leendő kaszinóvárosokra is kiterjesztették a "nemzetgazdaságilag" jelentős beruházásokról szóló törvény hatályát.

Nincsenek megjegyzések: