Korkép blog

szombat, november 04, 2006

Ó, az a bizonyos “zászló-ügy”

2006. október 17. kedd 15:20:20

Nem bírom megállni, hogy ne írjak róla, mivel manapság elharapódzott egy nagyon téves, tudatlanságra alapuló és rendkívül manipulatív állítás az Árpád-sávos zászlókkal kapcsolatban. Lássuk hát az igazságot.

Az Árpád-sávos zászló legitim jelkép, mivel egy olyan dologról van szó, amely több, mint ezeréves magyar múltra tekint vissza (és nem szerepel a tiltott önkényuralmi jelképek között sem). Régesrég már Károly Róbert, Anjou király is emelt fővel lengette ezt az Árpád-sávos lobogót. Ez a zászló ugyanis eredetileg majdhogynem a magyar nép hivatalos zászlója volt. Később, a tizenkilencedik században megtoldották még egy színnel (piros-fehér-zöld), hogy francia mintára trikolor legyen (a zöld ezesetben a hármas halom), de addig az Árpád-sávos zászló élt hivatalban, ez bizonyítja a címerünk is, ahol szintén megjelennek az említett sávok.

Az eredeti Árpád-sávos zászló 4 vörös, és 4 fehér sávból áll (tessék megnézni a Kossuth-téri tűntetők kezében). A XIV. század közepén készült Képes krónikában nemcsak az ábrázolt zászlókon, hanem a királyok öltözékén is ez látható (pl.: Szent István és III. Béla).

A fehér (ezüst) sávoknak a Kárpád-medence négy nagy folyójával (Duna, Tisza, Dráva, Száva) való azonosítása csak a XVIII. század során történt meg. A csupán 150 esztendeje használt piros-fehér-zöld szín nemzeti zászló is az egyesített, két Árpád-kori címer színeiből áll össze. A vörös-ezüst sávok, a vörös mezőben álló ezüstszínű kettős kereszt adják a zászlónak a piros és fehér színeket. A kettős kereszt alatti hármas halom eredetileg ezüstszínű volt, csupán a XIV. századtól kezdték zöldre festeni. Ez a zöld hármas halom tehát a trikolor zöldjének az alapja.

Most jön a lényeg. A nyilasok zászlaja nem sávos volt, hanem vörös! Vörös zászlajuk közepére fehér körben fekete nyilaskeresztet helyeztek. Sávok csupán a nyilas uralom alatt használt karszalagon voltak, ám nem önmagukban és nem az Árpád-sávval azonos számban. A leírás szerint: vörös mezőben, sarkára állított fehér négyzetre helyezett zöld nyilaskereszt, amelynek belsejében fehér H-betű látható. Ezt fogja közre két oldalról kilenc sáv, 5 piros és 4 fehér:

Az öt vörös sáv a nyilas mozgalom szándéka szerint megújítandó magyarság öt – egymást feltételező – társadalmi csoportját (a nemzetmegtartó paraszt, a nemzetépítő munkás, a nemzetvezető értelmiség, a nemzetmegtartó nő-gyermek-ifjúság, a nemzetvédő fegyveres erők) jelképezte, amelyek a hungarizmus erkölcsi (kereszténység), szellemi (nacionalizmus) és anyagi (szocializmus) alapjai. A négy fehér sáv jelképezte a magyar nemzetet és a Kárpát-Duna nagyhazát alkotó „népszemélyiségeket” (magyarság, szlovákság, ruszinság, románság, németség, szerbség), amelyeket konnacionalizmus tart össze.

Liberális és egyes szocialista politikai körök manipulatív, téves és csúsztató állítása az, amikor az Árpád-sávos lobogót a nyilas korszakkal kötik össze, ugyanis tények támasztják alá, hogy a két dolognak semmi köze sincs egymáshoz. Ráadásul a nyilasok és a Rákosi-féle kommunista rezsim is használta a mai piros-fehér-zöld nemzeti lobogót. Akkor most az ettől vajon a nemzeti színű zászló fasiszta és/vagy kommunista jelképnek számít? Ugye, hogy nem.

Az alábbi régmúlt vagy jelenleg is meglévő megye, illetve város jelképeiben található meg az Árpád-sáv:
- A Szent Korona országainak egyesített címere
- Magyarország jelenleg használt, ún. kis címere
- Abaúj-Torna vármegye címerének felső része
- Körmöcbánya címere
- Beszterceszék címere
- Esztergom város pecsétjén és későbbi címere
- Fejér vármegye címere
- Győr vármegye címere
- Maros-Torda vármegye és Marosszék város címere
- Nagysink címere
- Nógrád vármegye címere
- Nyitra vármegye címere
- Eperjes címere
- Sáros vármegye címer
- Szilágy vármegye címer
- Temesvár címere

Továbbá Árpád-sáv látható a Nemzetbiztonsági Hivatal címerében és az Országgyűlés termében is a magyar zászló mellett. A nemzeti piros-fehér-zöld, illetve a történelmi Árpád-sávos lobogók alatt szokták letenni az újonnan megválasztott magyar miniszterelnökök a hivatali esküjüket (így pl.: Antall, Boross, Horn, Orbán, Medgyessy, Gyurcsány 2x is).

Azok a politikusok, akik szörnyű tudatlanságukban össze-vissza beszélnek jobban tennék, ha egy picit utána olvasnának a témának, mielőtt hülyeségekkel szédítik a médiát, az efféle marhaságra fogékony tömegeket, meg a Parlament nagytermét.

Nincsenek megjegyzések: