Korkép blog

hétfő, november 13, 2006

Szent-Iványi a Gergényi-ügyről: „Aggódom az SZDSZ-ért”

Téves úton Gyurcsány őszödi beszéde óta? – Tavaszra újabb zavargásokat vizionálnak
2006. november 13. 19:09

MNO-összefoglaló
Az SZDSZ Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány személyében egy olyan főrendőr mellett áll ki, aki nyíltan kérkedik saját törvényszegésével, cinikusan azt állítja, hogy a rendőrökről leesett az azonosító jelvény, a jogállami normák számonkérését felháborodottan visszautasítja – többek közt ezt kifogásolta Szent-Iványi István, a párt Európa Parlamenti képviselője.

Kemény hangon megfogalmazott levélben ítélte el Szent-Iványi István a, a Gergényi Péter budapesti főkapitányt marasztaló, főként Kuncze, Demszky és Magyar nevéhez fűződő SZDSZ állásfoglalást.

A párt Európa Parlamenti képviselője a hvg.hu-nak Brüsszelből adott telefon-interjút. A politikus, mint az a honlapon közölt interjúból kiderül, levelében többek közt kifejti: „az SZDSZ szerda éjszaka kiadott közleménye, amelyben marasztalja Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, egy olyan főrendőr mellett áll ki, aki nyíltan kérkedik saját törvényszegésével amikor megtagadja a panaszok kivizsgálását. Aki cinikusan azt állítja, hogy a rendőrökről leesett az azonosító jelvény, tagadja a törvény által nem engedélyezett, de mégis alkalmazott vipera használatát, aki szerint a rendőrök a nagy felfordulásban véletlenül botlottak bele a fekvő emberekbe. A jogállami normák számonkérését felháborodottan visszautasítja, kekeckedésnek tartja, és a rendőrség fellépését egészében kifejezetten humánusnak állítja be. Megnyilatkozásaiban minduntalan a rendőrállami mentalitás érhető tetten. A [közlemény] az acsarkodástól megcsömörlött, kiábrándult közvéleménynek azt üzeni, hogy az SZDSZ nem a hőn áhított békét és megnyugvást akarja, hanem a konfliktus további élezését.”

Aggódom az SZDSZ-ért – jelentette ki Szent-Iványi, hozzáfűzve: úgy érzi, az alapértékeiről, az identitásról van szó.

„Pártom Gyurcsány őszödi beszéde óta téves úton jár. Óriási hibát követett el, amikor a beszéd kipattanása után azon nyomban hűség nyilatkozatot tett” – vélte az SZDSZ emblematikus figurájaként ismert politikus. Szerinte világosan meg kellett volna mondani: „nem értünk egyet a beszéd stílusával, a szemléletével, azzal, hogy az állampolgárokat kiskorúaknak nézi”. Az SZDSZ szerinte kritikátlan kiállását az indokolta, hogy féltek: ha Gyurcsány megy, jön Orbán Viktor, jönnek a szélsőségesek – fogalmazott Szent-Iványi, hozzáfűzve: alaptalan volt a félelem, hiszen a kormánypártok többségben vannak a parlamentben, és ez nem változott volna Gyurcsány távozásával sem.

Van egy bizonyos hisztéria is a párt egyes köreiben, tavaszra valami őrült nagy felfordulást vizionálnak, és Gergényiben látják a kemény rendőri fellépés zálogát – hangoztatta nyilatkozatában Szent-Iványi István.
Kisebbségbe került az SZDSZ szombati országos tanácsi ülésén Kuncze Gábor és Magyar Bálint azzal az álláspontjával, amely szerint a pártnak ki kell állnia a nyugdíjazását kérő budapesti rendőrfőkapitány mellett. A Hírszerző OT-ülésről szóló beszámolójából kiderül, hogy Kuncze és Magyar Gergényi-párti állásfoglalásával szemben nem csupán az évek óta az érintettekkel szemben kritikus véleményt hangoztató Fodor Gábor és Bauer Tamás, de a belső ellenzéknek két évvel ezelőtt hátat fordító Ungár Klára és Gusztos Péter, valamint a rendészeti kérdésekben a szabaddemokraták szakpolitikusának számító Gulyás József, továbbá Kovács Kálmán is kritizálta Kuncze Gábor szerdáról csütörtökre virradóra kiadott, Gergényit marasztaló közleményét.hirszezo.hu
hvg.hu
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=383033&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: