Korkép blog

péntek, november 03, 2006

Eddig 1700 kilőtt gránát és 300 labanc pajzs a kurucok ellen

2006-11-03. 20:59:37

Eddig 1700 könnygázgránátot lőtt ki a rendőrség. Az MTV székházának ostroma után 300 pajzsot kért kölcsön az ORFK az osztrák rendőrségtől. A szeptember óta zajló rendzavarások miatt felülvizsgálják az eszközbeszerzési terveket.

Az osztrák rendőrségtől kölcsönzött 300 minőségi pajzzsal javította az ORFK a rendőrök "személyi védőeszköz ellátottságát" az MTV székházának szeptemberi ostromát követő napokban. A kölcsönpajzsokat még nem adták vissza - tudta meg a Népszabadság az ORFK-n.

A rendőrségnek - a múlt csütörtöki állapot szerint - 2,5 milliárd többletkiadást okoztak a szeptember közepén kirobbant zavargások, amelyekben összesen 318 rendőr sérült meg. A napi 60-70 millió forint közötti többletkiadás 70 százalékát a rendőröknek fizetendő túlóra és készenléti díj teszi ki, a fennmaradó hányadot pedig a szállítási, szállás- és élelmezési költségek. A 2,5 milliárdos többletköltség nem tartalmazza a zavargások résztvevői által a rendőrségnek okozott közvetlen anyagi károkat. Ezek összege - még nem végleges adatok szerint - meghaladja a százmillió forintot.

Teljesen megsemmisült (kiégett) nyolc rendőrautó, ezeken felül számos megrongálódott, illetve jó néhány őrizetlenül hagyott járműből kilopták a rádió-adóvevőket. A megsemmisült rendőrautók többsége új, lízingelt jármű, amelyeket a tulajdonos csak a rendeltetésszerű használat során bekövetkező rongálódás, kopás esetén cserél automatikusan. Úgy tűnik, ha nem segít a biztosító, a felgyújtott autók pótlását az ORFK-nak saját költségvetéséből kell pótolnia.

Végképp használhatatlanná vált az a 25 éves vízágyú, amely a tévé székháza előtt csődöt mondott; pótlása legkevesebb 120 millió forintba kerül majd a rendőrségnek. Megrongáltak, s teljesen használhatatlanná tettek több tucat rendőrpajzsot, számosat el is loptak a rendőrökre támadók. Ezek egy részét pótolták az osztrák rendőrségtől kölcsönzött modern pajzsok.

Garamvölgyi László szóvivő megerősítette a Népszabadságnak azt az értesülését, hogy a rendzavarások tapasztalatainak felhasználásával a rendőrség felülvizsgálja korábbi eszközbeszerzési terveit. Az eddigi rendzavarások alatt összesen 1700 könnygázgránátot lőttek ki a rendőrök (darabja 4800 forint). Az ORFK 2000 új könnygázgránátot rendelt.

A rendzavarások után immár elodázhatatlannak látszik a vidéki "csapaterős bevetésre kiképzett egységek" felszerelésének korszerűsítése. Azaz: a rendőrségnek legkevesebb ezer korszerű pajzsot és védősisakot kell beszereznie.

Az elmúlt hetek történéseinek ismeretében felvetődött egy-egy, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) rohamrendőreiéhez hasonló felszereltségű és kiképzettségű dunántúli, illetve tiszántúli csapaterős egység felállításának gondolata is. Ezek régióikban elsősorban a nagy biztonsági kockázatot jelentő tömegrendezvények, futballmérkőzések biztosítását látnák el.

Nincsenek megjegyzések: