Korkép blog

csütörtök, november 02, 2006

Soros magyarországi intézete csap jobbra is, balra is

2006. november 2. 15:45

MNO
A Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet szerint az ellenzéki népszavazási kezdeményezés összeegyeztethetetlen a demokrációval, ráadásul megbénítja az országot. A kormányt arra szólítja fel, hagyjon fel a gyülekezési törvény szigorítását célzó kísérletekkel.

„Az ellenzéknek félreérthetetlenül ki kell nyilvánítania, hogy elutasítja a kormány leváltásának parlamenten kívüli eszközeit. Az ellenzéknek egyértelművé kell tennie, hogy a bizalmi szavazás eredményét tudomásul veszi, és a kormányt törvényesnek tekinti. Bármi ezzel ellentétes lépés a feszültség további fokozódásához vezet, és a kormány elleni erőszak burkolt támogatásaként értelmezhető. Az ellenzéknek vissza kell vonnia a parlamenti demokrácia szellemével összeegyeztethetetlen és az országot megbénító népszavazási kezdeményezéseit" – áll az Eötvös Károly Intézet közleményében.

„A kormánynak maradéktalanul együtt kell működnie a rendőri jogsértések kivizsgálására tett ellenzéki parlamenti kezdeményezésekben, minisztereinek és más tisztségviselőinek kötelességük megjelenni a parlamenti bizottsági meghallgatásokon. A parlamentben az ellenzék is a népet képviseli, ezért aki nem felel az ellenzék kérdéseire, az a néppel szembeni beszámolási kötelezettségét sérti meg, és maga is aláássa a parlamentarizmust" – írják.

„A kormányoldalhoz tartozó politikusoknak a látszatát is kerülniük kell annak, hogy elfogadhatónak tartják a rendőri brutalitást. A társadalomnak a rend iránti jogos igényét ne használják ki rendpárti, szabadságkorlátozó intézkedések érdekében. A kormány hagyjon fel a gyülekezési törvény szigorítását célzó kísérletekkel. Nincs súlyos érv amellett, hogy a törvény a hatályos szöveggel alkalmatlan volna a feladata betöltésére. De még ha felvethetők is bizonyos aggályok, a módosítás ideje nem most van, amikor minden ilyen lépés a kormány politikáját bírálók elhallgattatására tett kísérletként értelmezhető" – áll a közleményben.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában, azért, hogy a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására. Az intézet elnöke Majtényi László, aki 1995–2001 között a Magyar Köztársaság adatvédelmi biztosaként dolgozott.

(Hírszerző)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=381342&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: