Korkép blog

péntek, november 24, 2006

Spöttle: feljogosították a rendőröket bűncselekmények elkövetésére

2006-11-23. 23:49:09

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Fidesz Mi lesz az emberi jogokkal? elnevezésű konferenciáján közölte: hallotta, hogy a jelvény nélküli, maszkos rendőrök között civil biztonsági őrök is lehetnek, akik amellett, hogy feketében vannak és kopaszok, "lényegében tök hülyék". Egyes jól tájékoztatottak tudni vélik: az izraeli tulajdonú magánhadserg, az In -kal Security verőemberei púposkodtak a rendőrök mellett.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő felszólalásában kiemelte, mint egyszerű német rendőrtiszt vesz részt a konferencián. Spöttle hangsúlyozta: alapvető hiányosságot lát a magyar rendőrség kiképzésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrök nem mások, mint egyenruhába bújt állampolgárok, akiknek a bilincs felcsatolása után nincs több feladatuk az őrizetbe vettel. A szakértő szerint október 23-án "szabályszerű vadászat zajlott, ami őt nagyon megdöbbentette. Spöttle szerint azzal, hogy több száz rendőrt maszkba bújtattak, és levették az azonosító jelvényüket, szinte feljogosították őket arra, hogy büntetlenül bármilyen bűncselekményt elkövethessenek.

A szakértő szerint nemzetközi (így német) gyakorlat szerint például a könnygázgránátot csakis úgy lehet bevetni, hogy azt a talaj felett közvetlenül kilőve jusson a zavargók közelébe, hogy még véletlenül se találjon el tüntetőt.

Gumilövedékeket a szakértő szerint csak olyan országokban, mint Kongó, Zimbabwe, vagy Pakisztán szoktak bevetni, ha viszont bevetik, csak torzóra (testre) lehet lőni vele. A szakértő előadása során közölte: hallotta, hogy a jelvény nélküli, maszkos rendőrök között civil biztonsági őrök is lehetnek, akik amellett, hogy feketében vannak és kopaszok, lényegében tök hülyék.

A volt rendőrtiszt elmondta: maszkot tilos Németországban használni rendőri intézkedéskor, mint ahogy az is elképzelhetetlen, hogy valakit ne lehessen azonosítani, mert a kódja a sisakjára van felfestve. Szintén elképzelhetetlen a német szakértő szerint, hogy a kilőtt lőszerrel egy rendőr ne számoljon el.

Nincsenek megjegyzések: