Korkép blog

péntek, november 17, 2006

Eladósodik a lakosság – történelmi csúcson a hitelfelvétel

2006. november 17. 9:04

MNO
A szeptemberben 20 százalékra emelt kamatadó alaposan átrendezte a lakossági megtakarítások szerkezetét – derül ki az MNB jelentéséből, amelyet a Napi Gazdaság közöl. A háztartások nettó hitelfelvétele a harmadik negyedévben történelmi csúcsot döntött, megközelítette a 350 milliárd forintot.

Az év első kilenc hónapjában a folyószámlákon és rövid lejáratú forintbetétekben tartott követelésekből összesen mintegy 628 milliárd forint áramlott hosszú lejáratú forintbetétekbe, befektetési jegyekbe, állampapírokba, jelzálogkötvényekbe, életbiztosításokba és devizabetétekbe.

A lakosság több mint 10 milliárd forint értékben nettó részvényeladó volt.

A harmadik negyedévben történelmi csúcsot döntött a háztartások nettó hitelfelvétele, amely megközelítette a 350 milliárd forintot. Ebből 314 milliárd forint hosszú lejáratú kölcsön volt. A teljes összeg több mint felét devizás konstrukciók tették ki. A háztartások szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási képessége július és szeptember között elérte a GDP 3,4 százalékát, ami részben a forint erősödésének köszönhető. Az árfolyam emelkedése ugyanis 118 milliárd forinttal csökkentette a lakossági devizahitel-tartozások értékét.

(hirado.hu/Napi Gazdaság)
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=383660&rvt=5

Nincsenek megjegyzések: