Korkép blog

csütörtök, november 30, 2006

Magyar demokrácia: Százezres bírság vár a rosszul szavazó szocialistákra

Koalíciós feszültség alakult ki az átszavazás miatt

2006. november 29. 0:38

MNO-összeállítás
A legszigorúbb, százezer forintos pénzbüntetést kaphat az a két MSZP-s képviselő, aki a nyugdíjtörvény módosításakor nemmel szavazott a kormány előterjesztésére. Mint ismert hétfőn este a szocialisták és a liberálisok kétfelé szavaztak a nyugdíjtörvény módosításánál. Jánosi György, az egyik renitens már többször is szembe ment a párt és a frakció véleményével.

A szocialisták és a szabad demokraták között azután alakult ki koalíciós vita, hogy hétfőn este a két párt kétfelé szavazott a nyugdíjtörvény módosításánál. Az MSZP-frakció vezetése az egyik leszavazott javaslat miatt egyeztetést is kezdeményez az SZDSZ-szel.

Több MSZP-s politikus is élesen bírálta az SZDSZ-es minisztereket és a liberális képviselőket, akik a Fidesszel együtt szavaztak, de koalíciós válságról hivatalosan senki nem beszél.

A tegnapi átszavazás után az előrehozott nyugdíjat nem az életkorhoz kötik, hanem a munkában eltöltött évekhez. A javaslatra 178-an igennel és 178-an nemmel szavaztak. Az SZDSZ frakcióvezetője, Kuncze Gábor, illetve Magyar Bálint, az MSZP-vel szavazott, Kóka János gazasági miniszter viszont megszavazta a fideszes módosító indítványt.

Az MSZP frakciójából Jánosi György és Kiss Ferenc is a módosítás mellett nyomott gombot, míg Suchman Tamás, Gazda László és Tukacs István, bár ott volt a teremben, nem vett részt a szavazásban. Kiss Ferenc később úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy ő tévedésből nyomta meg az „igen” gombot.
A módosítást végül az éppen az ülést vezető Világosi Gábor szabaddemokrata képviselő igen szavazata döntötte el. A kormánypárti politikus - szemben a kabinettel- azért támogatta a javaslatot, mert az egybecsengett az SZDSZ-es Béki Gabriella indítványával, aki ugyancsak a szolgálati idő figyelembevétetlét tartotta fontosnak az előrehozott nyugdíj megállapításánál.

Az MSZP frakcióvezetője úgy tudja, hogy a nyugdíjtörvényt érintő ellenzéki indítvány megszavazásakor két szocialista képviselő nem tért vissza időben a Parlament folyosójáról, egy harmadik pedig tévedésből rossz gombot nyomott meg. Lendvai Ildikó az Info Rádióban azt is elmondta: a frakció által megszavazott pénzbüntetéssel szankcionálják a két szocialista képviselőt a frakciószabályzat szerint.
(hirado.hu, info.hu, mno)

http://kossuthter.com/hu/node/2279

Nincsenek megjegyzések: