Korkép blog

csütörtök, november 02, 2006

Káderkörforgó: Dióssy államtitkár lesz

A bukott Katona „elhelyezésén” megrökönyödött a Fidesz
2006. november 2. 16:02

MNO-összefoglaló
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter Dióssy Lászlót javasolja környezetgazdasági szakállamtitkárnak november elsejétől – tudatták november 2-án. Dióssy 16 évig Veszprém SZDSZ-es polgármestere volt, ám most nem választották meg. Új államtitkárra azért van szükség, mert megüresedett a poszt: Tátrai Miklós pénzügyi államtitkár lett Katona helyén, aki viszont újabb megbízást kapott. Emiatt a Fidesz tiltakozik.

Veszprémben nem választották újra az önkormányzati választásokon az SZDSZ-es Dióssy Lászlót, de nem maradt sokáig „munka” nélkül. Persányi Miklós most őt javasolja a környezetgazdasági szakállamtitkárnak minisztériumában. A poszt több mint egy hete üresedett meg, amikor Tátrai Miklóst felkérték pénzügyi államtitkárnak. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium korábbi államtitkára október közepén mondott le, miután Gyurcsány Ferenc kormányfő figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzat tisztségviselőkkel szembeni elvárásaira. A pénzügyi államtitkár távozásának hátterében az ingatlanadó bevezetéséről szóló nyilatkozata állt. Gyurcsány azzal fogadta el lemondását, hogy továbbra is számít szakértelmére.

Ezt hamar be is bizonyította, hiszen Veres János pénzügyminiszter már október 31-én, kedden felmentette beosztásából Mohos Andrást, a Magyar Államkincstár elnökét. Utóda november elsejétől Katona Tamás lett. Emiatt viszont a Fidesz-frakció tiltakozott ma. Tállai András szerint a Fidesz-frakció „megrökönyödéssel" hallotta az információt, hogy felmentették beosztásából Mohos Andrást, és utódjául Katona Tamást nevezték ki.

Tállai András úgy véli: egészen példátlan a magyar közigazgatásban, hogy annak érdekében, hogy egy bukott politikusnak helyet csináljanak, menesztenek egy olyan szakembert, akinek a munkájával szemben eddig semmilyen szakmai kifogás nem vetődött fel. Hozzátette: azért sem tudják elfogadni a kinevezést, mert álláspontjuk szerint Katona Tamás volt az, aki a legtöbbet kozmetikázott a magyar költségvetésen, „a legtöbbet hazudott" annak érdekében, hogy a büdzsé helyzetét a kormány szempontjából megvédje. Ha az államkincstárnál is azt az utat követi, amit a költségvetéssel tett a Pénzügyminisztériumban, akkor nagy válságba kerülhet a magyar közigazgatás és a költségvetés – mondta Tállai András.
(MTI, MNO)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=381344&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: