Korkép blog

csütörtök, október 26, 2006

„Elszabadulhatnak az indulatok halottak napja után”

2006-10-26 11:43

Az eddigieknél jóval határozottabb fellépésre készülnek a gazdálkodók. A Tolna megyei Magoszban az is felmerült, hogy a megye szocialista képviselőinek a háza előtt is szerveznek traktoros demonstrációt, azon túl, hogy lezárják a dunaföldvári, szekszárdi és bajai Duna-hidakat. A gazdák szerint nemcsak az fog történni, mint korábban, mikor 10-20 traktorral kimentek az utak szélére és főztek egy pörköltet, majd estére hazamentek.

Európában, ahogy Magyarországon is, a gazdálkodók rendelkeznek olyan eszközparkkal (pl. traktorok, kombájnok), mellyel egy blokád esetén az ország közlekedését könnyedén megbéníthatják. Ilyen értelemben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az egyik legjelentősebb nyomásgyakorló csoportnak számít az országban.

A Magoszban többen különösen sértőnek értékelték, hogy Gyurcsány Ferenc a gazdademonstrációk idején azt nyilatkozta velük kapcsolatban, hogy megfutamodtak, emellett pedig jelentéktelen szervezetnek tüntették fel a Magoszt.

Eközben egyre rosszabb a gazdák hangulata, mivel az életfeltételek kedvezőtlenebbek vidéken, és a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókat minden vállalkozókat érintő intézkedés hatványozottan sújtja.

„Bejelentettük a rendőrségnek, hogy a Parlament nagyparkolójában, valamint a pesti alsórakparton, a Lánchíd és a Margit híd között demonstrációt kívánunk tartani. Nem kedvtelésből jelentettük be ezt, meg is tartjuk a rendezvényt, legalább ezer járművel kívánunk tiltakozni” – nyilatkozta a lapnak Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója, aki az erőteljes politikai jellegű akciókat támogatók közé sorolható a szervezeten belül.

Budai cáfolta, hogy a kormány állandó nyomás alatt tartása érdekében erre az akcióra a Fidesz kérte volna meg őket. Mint mondta: a tervezett földtörvény-módosítás és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv gazda- és vidékellenes tervezett lépései, a megtorló munkaügyi intézkedések és a kukorica intervenciós felvásárlásának ellehetetlenítése, valamint a Gyurcsány-csomag miatt tiltakoznak.

„A terménylopást a rendőrség nem vizsgálja ki, jó, ha jegyzőkönyvet vesznek fel, de a munkaügyi felügyelet komoly összegekre büntet, ha valakinek a rokona részt vesz a betakarításon. Az állam egyik oldalon nem véd meg bennünket a tolvajokkal szemben, a másik oldalon pedig minden kis hibára kőkeményen lecsap, bünteti a parasztot. Egy neves szekszárdi borászt milliós összegre büntettek, mert egy pesti ismerőse kedvtelésből részt vett a szüreten” – sorolta Mautner Vince Tolna megyei gazda, hogy feléjük milyen gondok borzolják a gazdák idegeit. „Ha vége lesz a vetésnek, halottak napja után elszabadulhatnak az indulatok, ha nem vonják vissza a Gyurcsány-csomagot” – tette hozzá a gazdálkodó.

a Hírszerző cikke alapján

Nincsenek megjegyzések: