Korkép blog

csütörtök, október 19, 2006

Üzenget-e Gergényi a Fidesznek Demszkyvel s ha igen, miért?

A főpolgármester állítja, a rendőrfőkapitány rajta keresztül bírná jobb belátásra Orbánékat
2006. október 19. 16:04

Tar Zsuzsanna
Demszky Gábor és Gergényi Péter beszélt egymással, ám a rendőrfőkapitány szerint az csak rájuk tartozik. Azonban ezt csak Gergényi gondolja így, hiszen Demszky ma azt mondta, hogy a főkapitány arra kérte: fejezze ki aggályait a Fidesz rendezvényének helyszínével kapcsolatban. A párt ugyanakkor eddig semmiféle kifogást nem kapott a rendőrségtől.

Nem kapott a Fidesz a rendőrségtől olyan jelzést, hogy aggályosnak tartanák a párt október 23-i megemlékezésének helyszínválasztását – mondta az MTI-nek csütörtökön Nyitrai Zsolt, a rendezvény egyik szervezője, aki Demszky Gábor főpolgármester erre utaló csütörtöki nyilatkozatára reagált.

A főpolgármester ugyanis – aki előzőleg levélben kérte Orbán Viktor pártelnököt, hogy a Fidesz ne az Astoriánál tartsa a megemlékezését – csütörtökön a Klubrádió honlapja szerint azt mondta: Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya is kérte őt: adjon hangot kifogásának, hogy veszélyezteti a közlekedés rendjét és biztonságát a legnagyobb forgalmú csomópont, az Astoria lezárása.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanakkor értetlenségének és döbbenetének adott hangot a főpolgármester nyilatkozata kapcsán, mert mint mondta, a Fidesz naponta egyeztet az illetékes hatóságokkal, köztük a rendőrséggel is, ahová bejelentették az október 23-i megemlékezést, és szerdán közös helyszínbejárást is tartottak. – Olyan jelzést a rendőrségtől hivatalosan nem kaptunk, amilyenre Demszky Gábor utalt nyilatkozatában – hangsúlyozta a fideszes politikus. Hozzátette: minden március 15-én lezárják az Astoria körüli útszakaszokat, ezért nem érthető, hogy Demszky Gábor most miért kifogásolja ezt. Megjegyezte: miután október 23-án több mint félszáz külföldi delegáció érkezik Budapestre, ezért biztosan nem a Fidesz rendezvénye okozza majd a fennakadást – adta hírül az MTI.

Az MNO megkereste Gergényi Pétert, és megkérdezte tőle: valóban megkérte-e Demszkyt, hogy az fejezze ki aggodalmait a Fidesz rendezvényével kapcsolatban. – A beszélgetés csak kettőnkre tartozik. A nyilatkozattal kapcsolatban keresse a főpolgármestert – ismételte el többször is ezt a mondatot a rendőrfőkapitány, és semmilyen más kérdésre nem volt hajlandó választ adni. Így nem tudtuk meg, ha vannak kifogásai, miért nem az érintettel közli. Arra sem kaptunk választ, ha aggályai vannak, és valóban Demszkyt hívta segítségül, vajon akkor is voltak-e fenntartásai, amikor a március 15-i ünnepségek során zárták le az Astoria környékét – éppen Demszky beszéde miatt. Nem derült ki az sem, amennyiben a főpolgármester nem mondott igazat a főkapitánnyal kapcsolatban, akkor tiltakozik-e és milyen formában?

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=379526&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: