Korkép blog

csütörtök, október 26, 2006

A rendőri intézkedések súlyos szakmai hiányosságokra is utalnak a szakemberek szerint

2006-10-25 19:05

Volt válogatott öttusázót is megvertek a rendőrök az október 23-ai tömegoszlatásnál. A Balczó-féle válogatott tartalék versenyzőjének egy bordája eltört, kettő pedig megrepedt. Felébredt a kómából az a férfi, akit könnygázgránáttal lőttek arcon a Blaha Lujza téren. Ő fél szemére megvakult.

Móczár István meghallgatta Orbán Viktor beszédét az Astoriánál, aztán hazaindult. Egykori válogatott öttusázóként kíváncsi volt a lovasrendőrökre.


"Mint a kombájn a gabonatáblában, ledarálták az embereket. És abban az ütemben elindultak az úton a rohamrendőrök. És én meg figyelmetlen voltam, nem figyeltem, hogy hátulról a Madách téren is jönnek. Levertek a földre, megbilincseltek, szétrugdostak, gumibottal elvertek" - fogalmazott a volt válogatott öttusázó.

A Balczó-féle öttusaválogatott tartalék versenyzőjét nem a fájdalom érdekli - bár egy bordája eltört, kettő pedig megrepedt -, hanem a megaláztatást viseli nehezen:

"Kinyitották a rabszállító ajtaját, hogy majd belöknek, és amikor már lendületben voltam, akkor meg nyitotta rá az arcomra az ajtót, hogy na, hazafi, akarsz még valamit?"

Sziget Attila 36 éves barátját könnygázgránáttal lőtték fejbe a rendőrök a Blahán. Azóta az intenzíven feküdt a baleseti intézetben.

"15 méterről fejbe lőtték a barátomat, arcon úgy, hogy egyből kómába esett. (...) Tegnap fél öt körül tért magához, hát, hogy is mondjam, az egyik szemét teljesen elvesztette, az agya megsérült enyhén, amiből föl fog épülni, azt mondták az orvosok. Az arccsontjából kioperálták a gránát alsó részét."

Révész Máriusz már elhagyta a Péterfi utcai kórházat. A Fidesz megvert parlamenti képviselője feljelentést tett az őt bántalmazó rendőrök ellen. Mentelmi jogának megsértése miatt pedig az országgyűlés mentelmi bizottságát is megkeresi.

*


Több kifogás és panasz hangzott el azok után, ahogy a rendőrség feloszlatta az október 23-ai tömegmezmozdulásokat. A sok esetben a békés tüntetőket ért brutális rendőri intézkedések - szakemberek szerint - nem csak az alkotmányos alapjogokat sértik, hanem súlyos szakmai hiányosságokra is utalnak. A tüntetőkre kiróható bűntetések sokkal szigorúbbak, mint amit törvénysértő rendőrre alkalmazhat a bíróság.

Az engedély nélküli demonstrációkban résztvevők ellen hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, csoportosan elkövetett garázdaság, közúti veszélyeztetés, valamint közérdekű üzem működésének megzavarása, vagyis a közforgalmú közlekedés akadályozása bűntettének alapos gyanújával indíthat eljárást a hatóság. Amennyiben valakit több pontban marasztalnak el, vele szemben - halmazati bűntetésként -, akár öt-hét évig terjedő börtönbűntetés is kiszabható - mondja a rendőrtiszti főiskola volt tanára. Szikinger István szerint ugyanakkor felelősök a rendőrök is.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, aki a hétfői tömegoszlatás elrendelője volt, a sértettekre hárította a rendőri túlkapásokkal kapcsolatos panaszok benyújtását. Ugyanakkor törvény írja elő: minden hivatalos személynek, aki rendőri bűncselekményt észlel vagy lát, feljelentést kell tennie.

A kriminológus is azt állítja: a cselekvőképtelen tüntetővel szemben semmilyen fizikai erőszak nem alkalmazható.

"Ha ez mégis bekövetkezik, akkor ez nagyon súlyos kiképzetlenségre mutat; arra, hogy nem ura a rábízott erőszaknak az a rendőr, aki ezt a rábízott alapszabályt nem tartja be" - nyilatkozta Fiszter Géza, az Országos Kriminológiai Intézet kriminológusa.

Az ilyen rendőr azért is alkalmatlan feladata ellátására - mondja Fiszter Géza, mert a rendőrjelölteknél végzett pszichológiai vizsga kizáró okként jelöli meg az agresszivitást.

http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/&article_hid=121543

Nincsenek megjegyzések: