Korkép blog

kedd, október 24, 2006

2006. október 23.

A belvárosi összecsapások percről percre
2006. október 23. 23:20

Epress József - Udvardy Zoltán - MNO
Véget értek a tüntetők és a rohamrendőrök összecsapásai Budapest belvárosában. A tüntetők legtovább az Erzsébet hídnál tartották magukat, ahol órákig néztek farkasszemet a rohamrendőrökkel.

02.30 Tovább keresik a tüntetőket a rendőrök a Belvárosban. Sorra járják a még működő szórakozóhelyeket, de megvizsgálják a rakparton sorakozó stégeket és a kikötött hajókat is. Az Index arról számolt be, hogy lefújtak egy hajléktalant, majd jót nevettek rajta. Megvertek egy részeg franciát is, akihez mentőt kellett hívni. A Hír Televízió tudósítója megemlítette, hogy rendkívül durván léptek fel a rendőrök a sajtó képviselőivel szemben is. Az Erzsébet hidról közben már levonultak a rohamrendőrök. Helyüket a közterületesek vették át, akik megkezdték a takarítást.

02.00 A rohamrendőrök kisebb csapatokban fésülik át az utcákat az Erzsébet híd környékén. A tudósítások meglepően kevés elfogott tüntetőről szólnak. Az Index arról tudósít, hogy két elfogott tüntetőt nagyon megvertek a rendőrök. Az MTV
híradójának riporterét is ütötték és a földre vitték, hiába volt rajta megkülönböztető mellény és hiába hangoztatta, hogy újságíró. A hirado.hu arról számol be, hogy a Váci utcában is üldözik a tüntetőket, akik a szórakozóhelyek bútoraiból igyekeznek torlaszokat építeni. Időközben az OMSZ tájékoztatása szerint százra nőtt a kórházban kezelt sérültek száma.

01.40A pesti oldalon is áttörte a bariádot a hókotró. Tüntetőket már nem látni a torlasz mögött. Egy Molotov koktél is felrobbant, de a barikád nem gyulladt ki. A hídon már csak rendőrök vannak és csapatszállító járművek. A tüntetők elmenekültek a környező mellékutcákban és a rakparton. Az Erzsébet hídon jelenleg több száz rendőr tartózkodik, de üldözik és könnygázzal lövik a Duna mentén menekülőket is

01.30 Megindultak a rendőrök a hókotró mögött a budai oldalon. A torlasz átszakadt, a rendőröket vízágyú is követi a pesti oldalra. Időközben a pesti oldalon is megindult a rendőrroham. Folyamatosan lövik a könnygázt és működésba léptek a vízágyúk is. A tüntetők elhagyták a pesti oldalon épült torlaszt is és a környező utcákban menekülnek.

01.25 Fogyatkoznak a tüntetők az Erzsébet híd pesti hidfőjénél. Közben a Hír Televízió arról tudósít, hogy a rohamrendőrök hókotróval mennek majd neki a barikádnak. A tudósítók arról is beszámoltak, hogy a budai oldalon is gyülekeznek a rohamrendőrök, akik már lezárták a Hegyalja utat. Időközben a budai oldalra is megérkezett a hókotró, melynek az a feladata, hogy eltolja a itt épített jóval gyengébb torlaszt. A rohamrendőrök egy csoportja közben átkaroló hadműveletbe kezdett a pesti oldalon.

00.50Újabb erősítések érkeznek az Erzsébet híd pesti oldalán felsorakozott rendőri erőkhöz. A felvételek azt mutatják, hogy a leparkolt szállítójárművek sora eléri már az Astoriát. A tüntetők a tv2 információi szerint benzinnel locsolták le a torlaszt, ezért nem támadnak a rohamrendőrök. Közben a tüntetők tovább építik a környező kis utcákban is a torlaszokat. A Hír Televízió tudósítója több embernél Molotov koktélokat látott. A tüntetők a tudósító szerint elszánták magukat arra, hogy megvédik a barikádot és kitartanak akár a gazdák érkezéséig is.

00.15 Nem sokkal éjfél előtt a rendzavarók személyautóval próbálták áttörni a Baross utca és a József körút kereszteződésében felállt rendőrsorfalat - jelentette az MTI tudósítója. Két lovas rendőr utat nyitott a tüntetők autójának, majd azt egy rendőrjármű vette üldözőbe. A rendőrök közül senki sem sérült meg. A rendőrök azt igyekeznek megakadályozni, hogy a tömeg visszatérjen a Blaha Lujza térre. A tüntetőket a Boráros tér irányába próbálják kiszorítani. Bántalmazni próbálták a tüntetők az RTL Klub riporterét, aki élő adásban akart bejelentkezni a Ferenciek terén a Szabad sajtó út és a Váci utca kereszteződésében. A tüntetők több százan azt skandálták, hogy "Gyurcsány, takarodj!", illetve "Bérencek!", majd Rendes Zoltánt többen vízzel és italokkal öntötték le, leköpdösték, ezután megindultak felé, hogy bántalmazzák. Az Erzsébet hídnál a tömeg már két órája néz farkasszemet a rohamrendőrökkel, akikhez folyamatosan érkezik az erősítés teherautókon. A Hír Televízió riportere arról számolt be, hogy az Erzsébet híd budai hidfőjénél is torlaszt emelnek a tüntetők, akik így majd hermetikusan lezárják a hidat.


23.35 A Nagykörúton a Nyugati Pályudvar irányába kergetik a rohamrendőrök a tüntetőket. Az Oktogonnál még a mobil WC-ket is átvizsgálták a szervek. A tudósítások szerint az is többször előfordult, hogy szórakozóhelyekre fújtak be a rendőrök könnygázt, de az is megtörtént, hogy végigverték a vendégeket. Ezekben a percekben a televíziók közvetítésén látható, hogy óriási erősítés érkezik az Erzsébet hídhoz. A rendőrök hosszúra nyúlt oszlopban, teljes felszereléssel csatlakoznak a tüntetőkkel farkasszemet néző társaikhoz.
23.55 A mentőszolgálat szóvivője szerint jeeln pillanatban hetven sérültet ápolnak budapesti kórházakban. A sérültek között kevés a rendőr. A tévéfelvételek alapján megállapítható, hogy leginkább a könnygáztól lettek rosszul azok a rohamrendőrök, akiket az alakzatokból hátravezettek társaik. Közben tovább folytatódik az állóháború az Erzsébet híd előtt. A tömeg nem csökken a torlasz mőgött és lassan az eddig pihenőbe hátra vont rendőrök is elfoglalják helyüket Csend van.


23.15 A Blaha Lujza térről kiszorított tüntetők három irányban menekülnek a rendőrroham elöl. A téren egyébként bevetették ismét a lovasrendőröket, akik kardjukat is használták a tömeggel szemben. Információk szerint a Nagykörúton is torlaszt építenek a tüntetők. A tömeg elindult az MSZP székháza felé is, de az odavezető utat a rendőrség lezárta. Az Erzsébet híd lábánál tovább épült a torlasz. Itt a rendőrök a pajzsok ütemes csapkodásával igyekeznek megfélemlíteni a tüntetőket, akik a környező utcákban is akadályokat építettek.

22.40Időközben a rohamrendőrök alakzata elérte a Blaha Lujza teret. A tüntetők a Keleti pályaudvar felé terelik a tömeget. A rendőrök a tudósítások szerint továbbra is fejmagasságban lövik ki a könnygázgránátokat. A gumilövedékek is sebeket okoznak, a rendőrök a Hír Televízió tudósítói szerint a mellékutcákban is üldözik a tüntetőket. Az Erzsébet híd előtt épült torlaszt közben megközelítette a rohamrendőrök alakzata. Folyamatos a könnygáz bevetése itt is. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) megyei vezetői is tanácskoznak, hogy Budapestre jöjjenek-e, mindenesetre a szándék megvan, a lehetőséget vizsgálják, közölte Budai Gyula, a MAGOSZ demonstrációs bizottságának vezetője a Hír Tv-ben.

22.20 Gyurcsány Ferenc telefonon nyilatkozott a köztelevízió híradójának. A kormányfő elmondta: Bene László főkapitány tájékoztatta a nemzetbiztonsági kabinetet az eseményekről. A főkapitány tájékoztatása szerint "nem merült fel olyan információ, amely alapján rendkívüli intézkedéseket kellene bevezetni". A miniszterelnök a rövid interjúban hangsúlyozta: bízik a rendőrségben. Kiemelte: a kabinet nem utasíthatja a rendőrséget, csak arra kérték őket, éljenek adott jogaikkal. A rendőrség döntési kompetenciájába tartozik, hogy milyen módon állítja helyre a rendet. Gyurcsány Ferenc szerint fontos, hogy a rendőrség nemcsak jogosult eldönteni, hogy hogyan kell helyreállítani nyugalmat, hanem kötelessége is.
Időközben megtámadták a Magyar Televízió közvetítő kocsiját a Blaha Lujza térnél. Tüntetők csoportja megrongálta a kocsi műholdantennáját, így a kép közvetítése megszakadt.
A rendőrség elszállított minden fegyvert az V. kerületi kapitányságról, miután ismeretlenek betörték a Kecskeméti utcai épület egyik ablakát - értesült a helyszínen az MTI tudósítója.
A tüntetők ezekben a percekben újabb úttorlaszt emeltek a Kossuth Lajos utcában, hogy megakadályozzák a rendőrrohamot.

21.45 Megindultak a rendőrök a tüntetők felé az Astoriánál. Az időközben jelentősen megerősödött rendőri erők tovább szorították a tömeget a Balha Lujza tér felé. A másik oldalon pillanatnyilag nem mozdulnak sem a rendőrök, sem a tüntetők. Közben a nemzetbiztonsági bizottság folyamatosan ülésezik és összeült a Fidesz elnöksége is. Hírügynökségi információk szerint két életveszélyesen sérült tüntetőt ápolnak a Honvéd Kórházban. Az Index internetes portál arról tudósít, hogy Hír Tv-s álcázást kapott a TV2 közvetítőkocsija.

21.10 Az Astoriánál kettéválasztott tüntetők elfoglalták az Erzsébet hidat, a Rákóczi úton pedig ideiglenes barrikád épült a lovasrendőrök bevetésének megakadályozására. Időközben a Felvonulási téren tüntető motorosok is megérkeztek a Blaha Lujza térre. A tüntetők és a rohamrendőrök farkasszemet néznek egymással. A rendőrök időközönként könygázgránátokat lőnek a tömegbe, a tüntetők pedig a szokásos rigmusokat skandálják. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint az ellátott sérültek száma meghaladja a negyvenet. A Hír Televízió információi szerint a miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet. Rogán Antal, a Belváros fideszes polgármestere összehívta a kerület védelmi bizottságát és folyamatos tájékoztatást vár a rendőrségtől. A polgármester ugyanakkor arra is felszóllította a rendőröket, hogy ne használjanak gumilövedékeket a tüntetők ellen.

20.50Tovább tart az állóháború a Rákóczi úton és a Kossuth Lajos ucában. A Hír Televízió információi szerint a vízágyúk maró hatású folyadékkal lövik a tömeget. Még a tüntetés elején megsérült Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője is, akit jelenleg kórházban ápolnak.

20.30A rohamrendőrök lépésről lépésre szorítják a tüntetőket a Balaha Lujza tér és az Erzsébet híd irányába. Folyamatos a könygázgránátok és a gumilövedékek használata, a tömeg egy része a Rókus kápolnánál csoportosul. Az MNO információi szerint közben folyamatosan érkezik vidékről a rendőri erősítés a fővárosba. A nagy nemzetközi hírügynökségek vezető helyen számolnak be a budapesti eseményekről. A francia AFP magyarországi tudósítója szélsőjobboldali fiatalokat emleget, míg a BBC a miniszterelnök hazugsága miatt tüntetőkről beszél.


20.10 Rendőrroham választotta ketté az Astoriánál tüntetőket. A több ezer ember az Erzsébet híd és a Balaha Lujza tér irányába vonul a Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcán. Az OMSZ-nek eddig 27 sérültről vannak információi. A Felvonulási térre időközben motorosok érkeztek, akik járműveiket „túráztatva” zavarják az ünnepséget.

19.56Újabb támadás indult az Astoriánál összegyűlt tüntetők ellen, akikre minden eddiginél nagyobb könnygáztámadás zúdult. Eközben a Felvonulási téren a Himnusz hangjaival megkezdődött az új emlékmű felavatása. Az állami ünnepségen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is feleségével. Kosáry Domonkos a történelmi emlékbizottság elnöke megkezdte ünnepi beszédét. Az itt tüntetők a kettős kordon mögül fütyüléssel és kiabálással fogadták a miniszterelnököt és a vendégeket.

19.10 Tüntetők vannak a Blaha Lujza téren is. A fiatalok kordondarabokat raktak a 4-6-os villamos útjába, ezért áll a Körúton a villamosközlekedés. Közben az Astoriánál tovább gyülekeznek a tüntetők, akik jelenleg nem mozdulnak az utcáról. A rendőrök közben könnygázzal lövik a csoportosulást a Károly körútról, ezért a tüntetők szétváltak, a Rákóczi útra és a Kossuth Lajos utcába húzódtak. Több forrásból is megerősítést nyert, hogy a rohamrendőrök fejre és felsőtestre is kilövik a könnygázgránátokat, ezzel is súlyos sebeket okozva a tüntetőknek.

18.50 Pillanatnyi állóháború alakult ki az Astoria előtt. A Hír Televízió tudósítása szerint a rendőrök a Deák térnél gyülekeznek, további vízágyúkat is a helyszínre irányítottak. A tudósítók továbbra is sok sérültről számolnak be. A sebesüléseket a gumilövedékek és a könnygázgránátok okozták. Információk szerint a Fidesz nagygyűléséről néhány ezren a helyszínen maradtak, ezekhez pedig más tüntetők is csatlakoztak. A közelben található Magyarok Háza erkélyéről szónoklatokat hallgatnak az összegyültek.

18.10 A rohamrendőrök a tömeget a Dohány utcáig szorították vissza. Sokan vannak a Dob utcában is. Az emberek most a mellékutcákban gyülekeznek, ellentmondó hírek vannak arról, hogy merre akarnak elindulni. A Hír Televízió információi szerint a Fidesz ünnepi nagygyűléséről erre távozók is rendőri intézkedés alá lettek vonva. Nagy sérültek száma. A gumilövedékek több embert is eltaláltak, de a rendőrökkel történő közvetlen összecsapásokban is többen könnyebben sérültek. Időközben a rendőrök visszafoglalták a tüntetőktől a kiálítási tárgyként odaszállított járműveket.

17.50Menekülnek az emberek a Deák térről a Király utca irányába, lovas rendőröket is bevetettek és folyamatosan lövik a tüntetőket könnygázzal. Egy gránát a Deák téri templom falán csattant – jelentette tudósítónk, akit egy gumilövedék eltalált. Közben a sajtó munkatársait is arra szóllították fel, hogy hagyják el a helyszínt. Több sérültről is érkezett tudósítás.

17.32Beindították a kiállítási tárgyként a Deák térre hozott páncélkocsit és Csepel teherautót, zászlót lengetve indulnak meg a kordon felé, a Bajcsy-Zsilinszky út felé. A tüntetők egy korabeli harckocsit is beindítottak és elindultak a rendőrök felé.A tömeget folyamatosan lövik könnygázzal, sorozatosan tompa, erős puffanásokat hallani.

17.11Könnygázt fújtak be az aluljáróba a Deák térnél, a metróból kifelé jövőket erre senki nem figyelmezteti. Még a BKV alkalmazottai is lemenekült a metróhoz, fojtó füst van. Hatalmas tömeg van a Bajcsy-Zsilinszky sarkáig, néhány lövést lehetett hallani, kordondarabokkal indult meg néhány tüntető a rendőrök irányába, sokan súlyos kötőhártya panaszokkal küszködnek. A rendőrök itt gumilövedékeket is bevetettek a tüntetők ellen. A Deák térnél öszekeveredtek a tüntetők és a csak utazni szándékozók, kitört a pánik.

16.56A Nyugati téri aluljáróból a rendőrök egyes embereket nem engednek ki, megmotozzák őket. A villamosmegállóban pedig felszólítottak egy békés tüntetőt, hogy ne lengessen zászlót, tekerje össze, és menjen el onnan. Korábban itt rohamrendőrök hurcoltak el egy embert a villamos megálójából. Keresztül húzták az autók között az úttesten, miközben folyamatosan ütötték gumibotjaikkal.

16.41Figyelmeztető lövéseket adtak le a rendőrök hétfőn Budapesten, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán összegyűlt tüntetők felé – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről, aki kétféle hüvelyt talált: az egyik géppisztolyból származó vaktöltényé, a másik sörétes puskába való 12-es riasztó lövedéké.

16.32Megindult az oszlatás a Nyugati téren, a Bajcsy-Zsilinszky út irányból rendőrök érkeztek, rohamléptekkel haladnak a tüntetők felé, a rendőröknek kiadták az „Előre!" parancsot, az egész téren az összes járókelőt a Nyugati pályaudvar felé terelik.
A rendőrök a Nyugati teret környező utcákba szorítják a téren tartózkodó, főként a villamosmegállóban várakozó és a téren tartózkodó járókelőkből álló tömeget. Könnygázvetőre emlékeztető fegyverét az egyik rendőr maga elé tartotta, a sajtó tudósítóit külön megkérték, hogy hagyják el a területet – jelentette tudósítónk.

Az embereket a nagy sebességgel beérkező villamos elé terelték a meglepetésszerűen érkező rendőrök, többen méltatlankodva kiabálták, hogy csak a villamosra szeretnének felszállni. A Nagykörút felől a forgalom ismét megindult, a szétoszlatott emberek egy része a Nyugati pályaudvar elé szorítva áll. A villamosmegállónál a Margit híd felől a Belváros felé vezető nagykörúti szakaszt az átvezető felüljáró alatt egy keresztben álló rendőrautó zárja le. A felüljárón egyelőre nincs forgalom, a tér feletti szakaszon egy kisebb rohamrendőr csoport álldogál, és nagyobb létszámú rohamrendőrosztag várakozik a Margit híd környékén. Mindeközben járnak a Combinók, tudósítónk szerint a rendőrök fellépése a villamossíneken menekülő emberek testi épségét veszélyeztette.

15:50 Körülbelül ezer tüntetőt kezdett el oszlatni könnygázzal a rendőrség a Parlamenthez vezető Alkotmány utca és az azt keresztező Hold, illetve Vadász utca sarkán, mivel a tüntetők feldöntötték a rendőrség által felállított kordont – tudósít az Index. A Kossuth teret már nem lehet megközelíteni, mert hajnal óta kordonnal lezárták a környező utcákat. A tüntetők több száz fős csoportja menekülni kezdett, amikor könnygázgránátot vetett be a rendőrség. A könnygáz már az új típusú, paprikaalapú szer lehet, mert többen hányni kezdtek, amikor belélegezték a füstöt. A Bajcsy-Zsilinszky útnál a rendőrök vízágyút is bevetettek, a tüntetők ugyanis itt elfoglaltak egy buszt, és keresztbefordították az úton. A rendőrök egyébként festékes vízzel dolgoznak, amit csak több nap elteltével lehet a bőrről eltávolítani.

14.48 Folyamatosan 30-50 fős csoportokban megindult a tömeg a Kálvin téren át a Kossuth tér irányába. Többen az Astoriához a Fidesz ünnepi nagygyűlésére igyekeznek, de sokak végcélja a Kossuth tér. A tömeg Gyurcsány Ferenc távozását követeli, ki-ki a maga vérmérsékletének megfelelően. A hangulat békésnek mondható, az Üllői út ezen a szakaszán jelentősebb rendőri erőt nem látni – jelentette tudósítónk, hozzátéve, folyamatosan köröz a város felett egy rendőri helikopter.

Az MNO tudósítójának beszámolója szerint komoly rendőri erősítés érkezett a Szabadság térre, az MTV-székházhoz, a három rendőrségi teherautóról a plexipajzsokat elkezdték lepakolni. A téren több tüntető is megjelent ötvenhatos emlék feliratokkal, illetve egy autó zászlókkal és a forradalomra emlékeztető feliratokkal.

13.48 Ezekben a percekben érkezett meg a Corvin közbe az egykori forradalmárok küldöttsége, akiket hatalmas tapssal és éljenzéssel fogadtak az út két oldalán álló demonstrálók. Az ’56-os forradalmárok két korhű Csepel teherautóval érkeztek a Corvin közhöz lyukas zászlókkal és nemzetiszínű lobogókkal feldísztve. A tömegben többen felkapaszkodtak a teherautókra. A Boráros tér felől érkező autókat a rendőrök az Üllői útra terelik, a Rákóczi tér és a Kálvin tér felé nem lehet haladni. A sajtó egyre nagyobb számban képviseli magát. A szónokok folyamatosan Gyurcsány és kormányának távozását követelik.

13.20 Tudósítónk beszámolója szerint a többezres tömeg a székely és a magyar Himnuszt énekli a Covin köznél. A villamosforgalom továbbra is áll, két rendőrautó tartja lezárva a József körutat a Rákóczi térnél.

A metróból újabb csoportok érkeznek a helyszínre, minden metrómegállóból kokárdás, nemzetiszalagos emberek szállnak fel az M3-as vonalán, akik többnyire a Ferenc körútra tartanak.

Rendőrségi helikopter köröz a tömeg felett, melynek megjelenését irtózatos füttykoncert fogadja. A motorosok és más csoportok is koszorút helyeznek el a Corvin közi hősök emlékére a Corvin mozinál. Beszédek hangzanak el, a tömegben időnként kisebb csoportok követelik: Kossuth tér, Kossuth tér!

A két leggyakrabban hangoztatott jelszó: "Gyurcsány, takarodj!", "Hazaáruló!"

Közben a Tabánból elindult az ’56-ban emigráltak egy csoportja a Corvin közhöz. A tüntetők az Astoria érintésével vonulnak majd a Kossuth térre.

13.10 Több ezren gyűltek össze a József körút Corvin mozi előtti szakaszán. Bejelentették, hogy hamarosan a Kossuth térre indulnak, hogy megnézzék, „mit csinálnak ott a fiúk". A Kossuth térről kiszorított tüntetőkhöz a mozinál több tucat motoros csatlakozott. A mozi előtti pódiumon a motorosok képviselője elmondta, hogy a városban tesznek egy kört, érintve a Széna teret és a Kossuth teret is. A tömegben a délelőtti eseményeket tárgyalják az emberek, eközben a levegőben egy helikopter köröz. A demonstrálók a villamosmegállók tetejére is felmásztak, kezükben zászlókkal, Gyurcsány Ferenc lemondását követelik – mondta az MNO helyszíni tudósítója.

A tüntetők korábban a Szent István-bazilikánál gyülekeztek. Itt több tucat fiatal angol nyelvű táblákkal szeretett volna az ünnepség színhelyére vonulni, de a rendőrök távozásra szólították fel őket. A tüntetők innen vonultak a Corvin közhöz.

Az MTI tudósítása szerint korábban mintegy száz tüntető leállította hétfőn délelőtt a forgalmat a Szent István körúton. A főként fiatalokból álló csoport a Markó utcából vonult a Szent István körútra. Az Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlók alatt vonulók a miniszterelnököt gyalázó jelszavakat kiabáltak.

Az ünnepélyes zászlófelvonás ideje alatt a rendőrök a demonstrálók mintegy ötvenfős csoportját körbezárták a Szabadság tér egyik sarkánál. Az emberek azt skandálták: „ÁVH, ÁVH". A Széchenyi és a Nádor utca kereszteződésében a rendőrök négy csoportra választották a tüntetőket. Az MTI tudósítójának információi szerint tíz embert elvittek a rendőrök. Az utcán vérző fejű embereket lehetett látni, miután a rendőrök gumibottal léptek fel demonstrálók egy csoportja, köztük nők és idősek ellen.

A rendőrök az Oktogon irányába terelték a Nyugati teret elhagyó tüntetőket. Ezzel egy időben értek a Nyugati pályaudvarhoz, a körút másik oldalán, a Bécs–Budapest maraton résztvevői.

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=379917&rvt=61

Nincsenek megjegyzések: