Korkép blog

kedd, október 24, 2006

„Szakszerű és jogszerű” intézkedés: eddig 128 sérült, három életveszélyes

2006. október 24. 8:03

MNO
128 sérültje van az éjszakai összecsapásoknak, többségük tüntető, sok idős és nő is megsérült, három civil állapota életveszélyes. 65 embert szállítottak kórházba, a többieket a helyszínen látták el. A rendőrség körülbelül száz embert állított elő a hétfői és kedd hajnali tüntetéseken. A budapesti rendőrfőkapitány szerint jogszerű volt a rendőrség fellépése. A Fővárosi Védelmi Bizottság szerint a károk nagyságrendje közel 200 millió forintra tehető.

128 sérültje van az éjszakai összecsapásoknak, többségük tüntető, de idősek és nők is megsérültek. 65 embert szállítottak kórházba, a többieket a helyszínen látták el.Többen szenvedtek belső illetve szemsérülést – mondta el Győrfy Pál, az országos Mentőszolgálat szóvivője a HírTV-ben.

A budapesti Honvéd Kórházba 39 embert vittek be a zavargásokban szerzett sérülésekkel, hármukat súlyos, életveszélyes állapotban. Az intézmény vezető főorvosa az InfoRádióban elmondta: a sérültek között tíz rendőr van, ők könnyebb sérüléseket szenvedtek, kettőjüket a könnygáz belélegzése miatt kezelik. A három súlyos sérültet gumilövedék találta el. Egy mellkasi, egy fej- és egy arclövést kell kezelni - tette hozzá.

Gumilövedék miatt megvakult egyik szemére az éjszakai tüntetések egyik résztvevője - mondta el az InfoRádiónak az Országos Baleseti Intézet ügyeletvezető orvosa. Flóris István közölte, hogy az intézményben harminc embert láttak el, közülük nyolcat vettek fel. Hozzátette: a legjellemzőbb sérüléseket ütések, illetve gumilövedékek okozták, néhányan töréssel érkeztek a kórházba. Flóris István elmondása szerint a sérültek között a férfiak és a nők gyakorlatilag egyenlő arányban vannak, általában fiatalok. Látható volt, hogy elég nagy lelki traumát okoztak a történtek a sérülteknek - tette hozzá.

A Péterffy Sándor utcai Kórházban két súlyosan, de nem életveszélyesen, illetve 46 könnyebben megsérült demonstrálót ápoltak az éjszaka folyamán. Baranyi György, az intézmény főorvosa közölte: egyik súlyos sérültjük szemét szintén gumilövedék találta el. A felháborodás meglehetősen nagy a sérültek között - mondta a főorvos.

Körülbelül száz embert állított elő a rendőrség a hétfői és kedd hajnali tüntetéseken – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezetője.

A budapesti rendőrfőkapitány a köztelevízióban azt mondta, az állomány jogszerűen, szakszerűen és törvényesen végezte dolgát. Gergényi Péter hozzátette: úgy gondolja, hogy hibakeresés helyett a tisztes állampolgárok részéről a rendőrség köszönetre tarthat igényt. A főkapitány elmondta: az engedély és bejelentés nélküli tüntetések hétfőn délután 3 óra után kezdődtek, a helyzetet éjjel 2 órára sikerült konszolidálni.

Kiemelte, hogy hétfőn a Deák téren állt az oszlatás mindaddig, amíg a Fidesz-nagygyűlés be nem fejeződött. Megfogalmazása szerint azért döntöttek így, nehogy „összemosódjon" a békés tüntetés az engedély nélküli és jogsértő cselekményeket végrehajtó tüntetéssel. A jogsértő magatartást tanúsítók azonban azt a taktikát választották, hogy megpróbáltak „rásimulni" a békés demonstrációra, hogy védelmet nyerjenek – tette hozzá.

Arra a felvetésre, szükség volt-e gumilövedékek használatára, és tudják-e, milyen szögben illik kilőni a könnygázgránátokat, Gergényi Péter azt mondta: a kákán is csomót keresőkben vetődhet fel ilyen kérdés, a rendfenntartó erőknek a rendelkezésükre álló törvényes eszközök felhasználásával helyre kell állítaniuk a közrendet és a közbiztonságot. Mint mondta, egy idézőjelezett harchelyzetben nem lehet millimétereket számolni balra vagy jobbra, föl vagy le, nonszensz egyáltalán a felvetés is. Gergényi Péter jelezte: egészen reggelig tartott a jogsértő cselekményt végző személyek felderítése.

200 milliósra tehető a kár a fővárosban

A Fővárosi Védelmi Bizottság szerint a zavargások miatt bekövetkezett károk nagyságrendje közel 200 millió forintra tehető. A testület ülésén elhangzott, hogy kedd reggel még fennakadások lehetnek a tömegközlekedésben, ezért aki teheti, a szokottnál hamarabb induljon munkába. A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája szerint egy Combino villamos is megsérült hétfő éjszaka.

(hirtv.hu, hirado.hu, VG Online)
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=380023&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: