Korkép blog

csütörtök, október 19, 2006

HÖOK-tüntetés: megfélelmlítették az egyetemek a hallgatókat

Megkezdődött a demonstráció – A kormány mellé álltak
2006. október 19. 16:48

MNO
Megkezdődött a tandíj elleni diáktüntetés a Várban. A hallgatói szervezet közölte: több vidéki egyetemen tömegesen íratnak zárthelyi dolgozatokat, hogy ne tudjanak csütörtökön felutazni a demonstrációra, míg a Nyugat-Magyarországi Egyetemen megfenyegették a hallgatókat, ha tüntetés miatt hiányoznának. A debreceniek nem mertek felszállni a lefoglalt különvonatra.

Csütörtökre időzített zárthelyi dolgozatokkal és az órai jelenlétet ellenőrző rendkívüli katalógusokkal próbálta megakadályozni néhány vidéki egyetem, hogy a hallgatók felutazzanak a budapesti tandíjellenes tüntetésre – állítja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az origo.hu-nak nyilatkozva. Az érintett egyetemeken nem tudnak ilyen akciókról, a HÖOK szerint azonban az, hogy a demonstráció napjának reggelén hallgatók tömegei mondták vissza a részvételt, magáért beszél.

Megfélemlítették a hallgatókat

Több vidéki egyetemen tömegesen íratnak zárthelyi dolgozatokat a hallgatókkal, hogy ne tudjanak csütörtökön felutazni a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által szervezett tandíjellenes tüntetésre - mondta az origónak Ekler Gergely, a szervezet elnöke. A HÖOK-hoz olyan információk is eljutottak, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetemen néhány tanár a nem látogatásköteles előadáson is jelenléti ívet írt, azzal fenyegetve a hallgatókat, hogy a tüntetés miatt hiányzók nem kapnak jegyet a félévükre. Az egyetem rektora ugyanakkor az origo.hu megkeresésére azt mondta, nem tud ilyesmiről.

A HÖOK korábban arra kérte az egyetemek vezetőit, hogy segítsék a hallgatók szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos jogának gyakorlását azzal, hogy csütörtökre rendeljenek el rektori szünetet. Ekler Gergely szerint erre a kérésre semmilyen választ nem kaptak, Miskolczi Norbert, a HÖOK budapesti regionális szövetségének elnöke pedig az [origo]-nak azt mondta, több hallgató és helyi hallgatói önkormányzat is jelzett nekik problémákat.

Nem mernek vonatra szállni

Miskolczi nem mondott konkrétumokat, de hangsúlyozta, hogy 6-7 vidéki egyetem hallgatóinak nagy része csak csütörtök reggel mondta vissza a felutazást. "Nem hiszem, hogy a hallgatók rémhírek miatt nem szállnak fel az előre kibérelt és lefoglalt vagonokra" – mondta, utalva arra, hogy valós fenyegetések okozhatták a hallgatók távolmaradását. A budapesti elnök szerint az előre bejelentettnél lényegesen kevesebben jönnek Nyíregyházáról, Debrecenből, Győrből, Pécsről és Sopronból is.

Faragó Sándor, a soproni székhelyű Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora a HÖOK állításaira reagálva ugyanakkor az origónak azt mondta, személyesen garantálja, hogy a budapesti tüntetésen való részvétel, illetve az alkotmányos jogok gyakorlása miatt egy hallgatót sem érhet hátrány.

Az utazás lebonyolításához a Miskolci Egyetem hallgatói 500 férőhelyes különvonatot béreltek, az indulásnál azonban csak mintegy 60 fő jelent meg – tájékoztatta az origót Sebestyén Csaba, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke, aki szerint az érdektelenséget a korábbra tervezett demonstráció elhalasztása okozta. A pécsi EHÖK elnöke arról számolt be, hogy mintegy 300-400 hallgatót indítottak útnak dél körül, ami a HÖOK vezetői szerint jóval kevesebb a vártnál.

Szeged környékéről viszont szép számmal érkeznek hallgatók, Török Márk EHÖK-alelnök szerint a kecskeméti és szarvasi hallgatókkal együtt 1500-2000 hallgató utazik fel tőlük. A Csongrád és Bács-Kiskun megyei hallgatóknak ugyanakkor nem volt pénzük különvonatra, ők 150-200 fős csoportokban, több turnusban utaznak Budapestre a menetrend szerinti járatokkal. A Nyugat-Magyarországi Egyetemről, Sopronból viszont a helyi EHÖK-elnök szerint csak körülbelül 100 hallgató érkezik.

Megkezdődött a tüntetés

Mindeközben csütörtök délután megkezdődött a tüntetés a Várban, melynek során a tandíj ellen tiltakozik és a felsőoktatásban a valódi reformok elindítását követeli több mint ezer hallgató a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében.

Legtöbben "Mondj nemet a tandíjra" feliratú pólót viselnek. A transzparenseken többek közt az olvasható: "Miniszter úr, várja önt a katedra!", "Lenin-kormány: tanulni, tanulni, tanulni; magyar kormány: fizetni, fizetni, fizetni".

A rendezők többször hangsúlyozták nem politikai demonstrációt tartanak, a tandíj ellen tüntetnek. A rendezvényen felszólal a HÖOK elnöke Ekler Gergely, alelnöke Nagy Zoltán, a Liga Szakszervezet képviselője, Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke és az európai hallgatói szervezet vezetője.

A HÖOK Dísz téri akcióját az eseményt beharangozó honlap szerint támogatja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Liga Szakszervezetek, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, az Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fóruma, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért és a Szülők a Hallássérült Gyermekekért Egyesület.

A Fidelitas közleménye

„A parlamenti választás kampányában a szocialisták hevesen tagadták, hogy tandíj bevezetésére készülnének. Mára azonban kiderült, hogy a szocialisták csúnyán átverték a magyar fiatalokat. A Fidelitas továbbra is elutasítja a tandíj bevezetését, valamint azt, hogy a kormány az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek csökkentésére készül. A szocialisták ezzel végleg elérik, hogy a továbbtanulásnál ne a szorgalom és a tehetség, hanem a szülők pénztárcája és a nagybácsi kapcsolati rendszere számítson.

Mindezek miatt szolidaritásunkról biztosítjuk a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, és egyetértünk minden olyan tevékenységével, amely a tandíj bevezetése ellen irányul. Azt pedig kifejezetten sajnáljuk, hogy a Fiatal Baloldal is hazudott a magyar ifjúságnak, hiszen korábban a Fidelitas elnökségének címzett levelükben a következőket írták: »A Fiatal Baloldal nem támogatja a tandíj Európa számos országában alkalmazott rendszerét, amely a képzési idő alatt ró anyagi terhet a hallgatókra, illetve családjaikra. Nem tartunk elfogadhatónak olyan finanszírozási formát, ami a diákok továbbtanulási lehetőségeit a szülők teherbíró képességétől teszi függővé«. Ennek ellenére a fiatal szocialisták igennel szavaztak a tandíj bevezetésére és sok százezer magyar fiatal életének megnehezítésére.”

Ágh Péter országgyűlési képviselő (Fidesz) a Fidelitas alelnöke.

Fiatal Baloldal: Gyáva dolog a tandíj elleni tüntetés

A Fiatal Baloldal (FIB) szerint gyáva dolog a felsőoktatásban bevezetendő fejlesztési részhozzájárulás (fer) elleni demonstráció – mondta ma Rózsa Endre, a szervezet alelnöke. – A FIB szerint „a rendre Fidesz-kottából játszó" Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ismét dacosan a tandíj ellen ágál – közölte az alelnök. Mint mondta, a HÖOK nem túl következetes, mert például Ekler Gergely elnök egy interjúban nem tartotta túl veszélyesnek a tanulmányaiért fél évre költségtérítésként fizetett 85 ezer forintot, másnap mégis az ennél kisebb összegű fer ellen szervezett tüntetést. Szavai szerint a HÖOK-nak az az érdeke, hogy a diákok minél kevesebbet tudjanak a felsőoktatás reformjáról, mivel akkor könnyebben „palizhatják be" őket szakmainak látszó, de valójában politikai akciókba. Utalt arra, hogy a Kossuth téren demonstrációk voltak, és most megpróbálnak egy újabb társadalmi réteghez fordulni.

origo.hu, MTI

Egyetért a fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével a rektori konferencia elnöksége és a szaktárca– mondta Hiller István szakminiszter, a plénum rendkívüli ülését követően. – A rektorok támogatják a fer bevezetését, az oktatási tárca álláspontja pedig változatlan, kitart a fer mellett – közölte. A miniszter a HÖOK által a nap folyamán tartandó tandíjellenes tüntetésről azt mondta, a jogszabályok betartása mellett mindenkinek joga van demonstrálni vagy petíciót benyújtani. – Azt akarjuk, hogy színvonalas, modern magyar felsőoktatás jöjjön létre, ebben a Felsőoktatási Kerekasztal minden résztvevőjével, hallgatókkal és oktatókkal, szakszervezetekkel, doktoranduszokkal egyetértés van – mondta.

Rudas Imre, a rektori konferencia társelnöke támogatásukat indokolva közölte: kialakult a felsőoktatás globális piaca, ahol a felsőoktatás áruvá vált, amiért mindenhol fizetnek. Hozzátette: ami ingyen van, azt nem mindig a képviselt értékén kezelik. Úgy gondolják, a minőség érdekében mindenképpen fontos, hogy a hallgatók egy szolgáltatás felhasználójaként, vásárlójaként jelenjenek meg. (MTI)

• Hiller lekenyerezte a rektorokat – duplájára emelt fizetés

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=379454&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: