Korkép blog

péntek, október 27, 2006

A sérültek adatai után kutakodnának – törvényt sért

2006. október 27. 11:13

MNO
Az október 23-án megsérült betegekről kért adatokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézettől – közölte az intézmény főigazgatója. Szita János az InfoRádióban elmondta: ha törvényesen kérik az információkat, akkor készek kiadni az adatokat. Az adatvédelmi biztos szerint ütközik az adatvédelmi törvényekkel a rendőrség kérése.

Az intézmény jogásza vizsgálja a Budapesti Rendőr-főkapitányság kérését, hogy a kórház nyilatkozzon az október 23-án megsérültekről, adja ki az adataikat – jelentette ki az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet főigazgatója. A rendőrség garázdaság bűntette miatt ismeretlen tettes ellen folyó eljáráshoz kérte az információkat.

– Az adatokat a betegek bemondása alapján rögzítik, a sérülés helyét is – tette hozzá Szita János. A főigazgató közölte: a kórház jogászának nyolc nap áll rendelkezésére, hogy döntsön a kérés törvényességéről. Ha jogszerűnek találja, a kórház kiadja az adatokat.

A rendőrség kérése ellentétes az adatvédelmi követelményekkel

Az adatvédelmi biztos szerint ütközik az adatvédelmi törvényekkel a rendőrség kérése, amelyben az október 23-ai zavargások kapcsán kezelt betegekről igényelnek adatokat az egészségügyi intézményektől. Az adatvédelmi biztost az egyik gyógyító intézmény is megkereste annak kapcsán, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság adatokat kért a betegekről.

Péterfalvi Attila az InfoRádióban azt mondta: a személyes adatok védelmét sértené, ha a kórház kiadná ezeket az információkat a rendőrségnek. Kifogásolta azt is, hogy az adatokkal a rendőrség úgymond ötleteket kér ahhoz, hogy kikkel szemben indítson eljárást. Holott csak azok kapcsán kérhetne információkat, akikkel szemben már vizsgálatot indított. – Ahogy a rendőrség a kórházakhoz fordult, az nem felel meg az adatvédelmi követelményeknek – jelentette ki.

(InfoRádió)

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=380561&rvt=2

Nincsenek megjegyzések: